diskografija | agencija | english

IZDANJA

GCD3001
Sonemus
Spatial Intersections

Previšić Boris

Rođen 1972. u Richterswill bei Zürich (Švicarska). Završio je studij flaute u klasi Marianne Stuckl u Srednjoj muzičkoj školi u Winterthuru, nakon čega je stekao koncertsku diplomu na Srednjoj muzičkoj školi u Baselu u klasi Felixa Rengglija.

Nakon završenog studija dobio je stipendiju Cité Internationale des Arts, nastavio usavršavanje sa Gillesom Burgosom (Ensemble Intercontamporain) gdje se specializirao za izvođenje savremene i barkone muzike na traverso-flauti.

Godine 1999. Previšić je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju za flautu u Švicarskoj. Predsjednik žirija bio Peter-Lukas Graf. Od tada, kao solista i kamerni muzičar nastupa u Armeniji, Albaniji, Austriji, Belgiji, BiH, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Njemačkoj, Rusiji, SAD-u, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj, Turskoj itd.

Redovno svirao na koncertima ansambala Collegium Novum i Contrechamps. Zajedno sa Matthiasom Arterom, Previšić je osnovao Pre Art (instituciju koja djeluje kao inicijator brojnih interdisciplinarnih projekata u Švicarskoj i Južnoj Evropi, a koja mu je donijela Siemens Musik-Preis 2003. kao i mnoge druge nagrade).

Godine 2001. zajedno sa Ališerom Sijarićem osnovao je ansambl SONEMUS čiji je producent i član.