diskografija | agencija | english

IZDANJA

GCD3001
Sonemus
Spatial Intersections

Smailović-Huart Violeta

Rođena 1970. u Sarajevu (BiH). Volinu je počela svirati sa tri godine, a prvi TV nastup je imala sa pet godina. Sa jedanaest godina je održala prvi solistički koncert u pratnji orkestra.
Studirala je kod profesora kao što su Evgenij Tchugajev, Pavel Vernikov, Emanuel Borok, Tamara Smirnova i Ilya Grubert. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

U periodu između 1991. i 1997. Violeta je završila četiri postdiplomska studija i stekla sljedeće diplome: Diplome de Cycle de Perfectionemment (Conservatoire Nationale de Musique et de Dance de Paris, 1993.), Diploma di Concertista (Academia Internationale di Musica Portogruaro, Venezia, 1993.), Artist Certificate and Masters Degree Diploma (Meadows School of the Arts at SMU, Dallas, SAD, 1997.).

Violeta Smajlović-Huart je dobitnica brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima (Sir Y. Menuhin Foundation “Live Music Now” u Francuskoj, CNSMP Concour u Avignonu, Francuska, The Sasakawa Peace Foundation u Japanu).

Kao solista je nastupala u Belgiji, BiH, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Italiji, Japanu, Makedoniji, Njemačkoj, Rusiji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji.
Nastupala je i s brojnim orkestrima Concertgebow Symphony Orchestra, Polish Chamber Orchestra, Orchestre de CNSM de Paris, RTV Zagreb Orchestra, Orchestre Philharmonique d’Avignon, itd.
Redovni je predavač na postdiplomskim predavanjima u Sloveniji (Piran) i Hrvatskoj (Korčula, Hvar). Violeta je profesor na Muzičkoj akademiji u Splitu, Hrvatska, gdje vodi svoju klasu.

Članica je ansambla SONEMUS od 2001. godine.