diskografija | agencija | english

IZDANJA

GCD1005
Marimanga Trio
Marimanga Trio

Zulfikarpašić Bojan

Rođen u muzičkoj porodici u Beogradu 1968., Bojan Zulfikarpašić je počeo svirati klavir kada je imao pet godina.

Njegovo priznanje i uspjeh su počeli 1990. kada je svirao kao zamjena za pijanistu u Marc Buronfosse kvartetu. Bojan osvojio nagradu za najboljeg solistu na ’Concours de la Défense’, a njegov nastup nije prošao nezapažen od strane najvećih imena francuskog jazza.

Album prvijenac sa Bojan Z kvartetom objavljen je 1993. za izdavačku kuću Label Bleu, nakon čega je 1995. uslijedio njihov album "Yopla!". Godine 1999. objavio je svoj veoma uspješan multietnički projekat "Koreni", na kojem je učestvovalo osam muzičara sa različitih strana svijeta.

Nakon nekoliko godina razmišljanja o solo izvedbi na klaviru, Bojan je objavio 2001. međunarodno priznat i hvaljen CD "Solobsession", što je ujedno i njegov četvrti album.

Bojan Zulfikarpašić je dobitnik titule Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres koju dodjeljuje francuska vlada, i nagrade Prix Django Reinhardt za najboljeg muzičara godine koju dodjeljuje French Académie du Jazz.

Njegov pet album za izdavačku kuću Label Bleu, a ujedno i njegov prvi tri sastav sa kontrabasisitom Scottom Colleyem i jazz bubnjarem Nasheet Waits, objavljen je 2003. godine.

Više na: www.bojanz.com