diskografija | agencija | english

IZDANJA

GCD1013
Terzić Dejan
Underground

Terzić Dejan

Rođen u Banjoj Luci 1970. godine.

Nakon što je sa tri godine napustio rodnu Banjaluku, bubnjar Dejan Terzić postao je jedan od malog broja mladih muzičara Njemačke čije je prisustvo uveliko primjetno na jazz sceni proteklih deset godina.

Nakon studija u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, svoj prvi profesionalni angažman imao je u bavarskom jazz orkestru Bavarian First Herd kojeg je vodio Duško Gojković, nakon čega su uslijedili novi angažmani i brojne nagrade. Iza sebe ima nekoliko objavljenih CD-ova, a njegov prvi CD kojeg je snimio kao lider banda,  Dublin Times uvrstio je među 10 najboljih jazz albuma 1999. godine. Redovni je član Antonio Farao Trija, grupe Franca Ambrosetija, te čuvenog kvinteta Duška Gojkovića. Uspješno je vodio big band Sunday Night Orchestra.

Prije tri godine oformio je European Assembly koji okuplja Jensa Winthera na trubi, Tonyja Lakatosa na saksofonu, Antonija Faraoa na klaviru i Martina Gjakonovskog na basu. Njegov European Assembly smatra se eklektičnom skupinom vrhunskih muzičara okupljenih sa zajedničkim ciljem: svirati uzbudljivu i izazovnu muziku koja pokreće i duh i tijelo.

Danas je Dejan Terzić jedan od najtraženijih bubnjara evropske jazz scene.

Više na: www.dejanterzic.com