diskografija | agencija | english

IZDANJA

Zlatar Nedim

Nedim Zlatar je rođen u Sarajevu, 1977. godine. Karijeru započinje kao tinejdžer svirajući bubnjeve u grupi Lezi majmune! Nakon raspada grupe svirao je u različitim grupama: Don Guido i misionari, Protest, Albedo... Od 2002. godine svira u Sikteru.

Projekat Basheskia nastao je 2000. godine kao rezultat susreta Nedima Zlatara sa mističnim likom Ede K. sa kojim započinje plodonosnu saradnju na polju samostalne produkcije. 2004. je objavljeno prvo opitno izdanje pod nazivom ''Postcard From Sunny Neighbourhood'' sa pet pjesama koje su vizualizirane u videu ''742659831'' pod rediteljskim palicama Timura Makarevića i Nedima Zlatara. Jedna od numera sa spomenutog maxi singlea korištena je u filmu ''Disarmed'' za koju je muziku radio Thievery Coorporation 2005. godine.

2005. godine Basheskia i Edo K. započeli su rad na albumu 23/23 i u roku od godinu dana sastavili 14 pjesama. Nedim svira većinu instrumenata na albumu, na kojem gostuju: Esad Bratović, Edward EQ, Imelda Ramović, DJ Ahmaad, Dunja Galineo-Kajević, Feđa Ceribašić, Don Guido, Nermin Puškar, Adnan Šaran...

Od međunarodnih nastupa izdvaja se učešće na Arboresence Festivalu u francuskom Aix-en-Provenceu, septembra 2005. godine, kada se francuskoj publici Basheskia predstavio zajedno sa Edwardom EQ.