diskografija | agencija | english

Vijesti | Mailing lista | RSS

22.01.2019. | OBJAVLJEN ALBUM ANSAMBLA CORONA
Objavljen je album Ženskog vokalnog ansambla Corona. Za sada je dostupan u digitalnom formatu u više od 130 online prodavnica i na brojnim streaming servisima poput Deezera, iTunesa, Spotifyja ili Tidala. Uskoro će biti objavljen i u CD formatu.

Iako je riječ o ansamblu koji je duže od dvije decenije aktivan na međunarodnoj muzičkoj sceni kroz nastupe na festivalima i samostalnim koncertima u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Tunisu, ovo je njihov prvi album.

Ansambl je osnovan prije 27 godina kao sekcija Akademskog kulturnog centra Seljo. Osnovao ga je Slobodan Dodo Kovačević, a već više od 20 godina voditeljica ansambla je Tijana Vignjević dok ansambl već desetak godina radi u sastavu: Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović, Esma Cerkovnik i Darja Softić-Kadenić.

Album naslovljen Corona sadrži 13 pjesama sa područja Balkana snimljenih je u periodu od 2015. do 2017. godine u produkciji Gramofona. Producent je Edin Zubčević, ton majstor Eric Bajramović, mastering je radio Vlado Džihan u Milkshop Studiju, a dizajn Ajna Zlatar.

15.05.2018. | BRIAN ENO DOLAZI U SARAJEVO

Od 13. juna do 29. augusta u Historijskom muzeju u Sarajevu bit će predstavljena multimedijalna instalacija 77 Million Paintings čiji je autor Brian Eno.

Brojna muzička ostvarenja od sedamdestih godina naovamo, muzičke saradnje i samostalni albumi, učinili su da je Eno u javnosti poznatiji kao muzičar i producent nego kao vizuelni umjetnik iako su njegovi vizuelni radovi možda i brojniji od albuma koje je snimio.

Audio-vizuelna instalacija 77 Million Paintings koja će biti izložena u Sarajevu, posebno je osmišljena za prostor Historijskog muzeja, a prvi put je predstavljena u Tokiju prije 12 godina. U međuvremenu je izlagana u više od 30 izložbenih prostora širom svijeta kao i na Venecijanskom bijenalu.

Brian Eno autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv predstavlja mogući broj različitih kombinacija sadržaja koji generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom i agencijom Gramofon.

25.02.2018. | Kraftwerk stigao u Sarajevo

Večeras tačno u 20.00 sati u sarajevskoj Skenderiji nastupa njemački Kraftwerk, aktuelni dobitnici nagrade Grammy za najbolji album plesne i elektronske muzike, i bend koji je imao nemjerljiv uticaj na popularnu muziku i pop kulturu uopšte.

3-D koncert dio je svjetske turneje benda koji je poznat po vrhunskim audio-vizuelnim performansima koji će ovaj put biti praćeni 3D animacijama. Jučer je počela instalacija produkcije koja je gotovo stadionska - bina od 18 metara sa video ekranom od 12 metara širine, vrhunska razglasna i rasvjetna oprema uz šest 3-D projektora.

Koncerti prethodnih dana održani u Ljubljani i Beogradu su sudeći prema napisima tamošnjih medija bili spektakularni muzički događaji te publika sarajevskog koncerta koja dolazi iz različitih dijelova zemlje, ima razloga očekivati isto.

Članovi Kraftwerka Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert i Falk Grieffenhagen već su stigli u Sarajevo.

Ulazi se večeras otvaraju u 18.30, za djecu do 8 godina ulaz je besplatan, a za osobe sa invaliditetom osiguran je poseban ulaz i posebna mjesta na balkonu. Svi posjetioci će na ulazu dobiti 3-D naočale koje mogu zadržati kao suvenir.

Ulaznice se mogu kupiti na platou Skenderija po istoj cijeni kao i u pretprodaji od 38 KM.

14.02.2018. | POZIV ZA AKREDITIRANJE MEDIJA

Pozivamo medijske kuće koje još uvijek nisu izvršile akreditiranje novinara za praćenje koncerta Kraftwerka da zahtjev za akreditiranje dostave do petka 16. februara do 17.00.Svaka medijska kuća može akreditirati jednog novinara.

S obzirom na specifičnost 3-D koncerta, napominjemo da je broj TV ekipa i fotografa koji će moći prisustvovati koncertu ograničen te će zahtjeve za foto i video snimanje prethodno odobriti menadžment Kraftwerka.

 Stoga vas molimo da vaše zahtjeve dostavite u previđenom roku. Naknadni zahtjevi i akreditiranje na licu mjesta, neće biti mogući.Zahtjeve za akreditiranje dostavite putem maila gramofon@gramofon.ba. Dodatne informacije možete odobiti putem telefona 033 550 480.

14.02.2018. | KRAFTWERK RASPRODAJE KONCERTE PO EVROPI

Jedan od najuticajnijih bendova u istoriji elektronske i popularne muzike, njemački Kraftwerk, od početka mjeseca je na evropskom dijelu svjetske turneje koja će obuhvatiti 19 koncerata.

Za koncertni 3-D spektakl ovih višestrukih Grammyjevaca koji su i aktuelni dobitnici ove nagrade za najbolji album plesne i elektronske muzike, vlada ogroman interes širom Evrope.

Sinoć su u Moskvi članovi Kratwerka održali rasprodan koncert a sutra će u Helsinkiju održati dva koncerta rasprodana prije mjesec dana. Što se regije tiče, Kraftwerk nastupa u Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. Ulaznice za parter beogradske Arene rasprodane su prije dva mjeseca a jednaka je situacija i sa ljubljanskim koncertom u dvorani Tivoli.

Veliki interes publika pokazuje i za sarajevski koncert koji će biti održan 25. februara a publika će u dvoranu Mirza Delibašić doći iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine ali i iz susjedne Hrvatske i Crne Gore. Ulaznice su u prodaji putem interneta i na brojnim prodajnim mjestima širom zemlje u sistemu kupikartu.ba, a poštovaoci Kraftwerka u Sarajevo dolaze iz Banjaluke, Bihaća, Brčkog, Gračanice, Gradačca, Gradiške, Konjica, Lukavca, Mostara, Travnika, Zenice, Viteza, Širokog Brijega, Tuzle.

3-D koncertni nastup Kraftwerka predstavlja vrhunac savremene koncertne produkcije popraćen 3-D video projekcijama koje su dosad neviđene na koncertnim nastupima a imajući u vidu značaj ovog benda na muzičkoj sceni, ogroman interes publike je više nego razumljiv.

12.02.2018. | PRIBLIŽAVA SE SPEKTAKL GODINE!

Za 14 dana, u nedjelju 25. februara, u dvorani Mirza Delibašić nastupit će jedan od najutjecajnijih bendova u istoriji popularne muzike i aktuelni dobitnik Grammyja za najbolji album elektronske muzike, njemački Kraftwerk.

Koncert uživo bit će popraćen do sada neviđenim 3-D video efektima koji će učiniti njihov nastup istinskim audio i vizuelnim spektaklom za sve posjetioce koncerta koji agencija Gramofon organizira u okviru Kraftwerkove svjetske turneje.

Kako bi na svim koncertima osigurao vrhunske produkcijske uslove za svoju publiku, Kraftwerk na turneji prati konvoj od 10 vozila uključujući i 5 šlepera sa tehničkom opremom te ekipa od 30 tehničara zaduženih za razglasnu, rasvjetnu i video opremu. Računajući lokalnu produkciju koja će u Sarajevu biti na dispoziciji Kratwerkovom timu, broj tehničkog osoblja koje će biti angažirano na pripremi koncerta penje se na 70.

3-D efekte na koncertu osigurat će šest 3-D video projektora a riječ je o tehnologiji koja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini nikada nije korištena niti na jednom događaju posebno ne koncertnom.

Zanimljivo je da će ista tehnička oprema biti korištena na svim koncertima turneje bez obzira na veličinu dvorane, tako da će 18-metarska bina sa 12-metarskim video ekranom biti korištena i u velikim arenama i u manjim dvoranama kakva je sarajevska Skenderija. Bina koju Kraftwerk koristi na svojim koncertima ima dimenzije 18 x 12 metara, a poređenja radi, uobičajeno se koristi za velike stadionske koncerte.

Kraftwerk će ove sedmice održati rasprodani koncert u Moskvi kao i dva rasprodana koncerta u Helsinkiju, a prije Sarajeva u regiji će nastupiti još u Ljubljani i Beogradu.

Ulaznice za sarajevski koncert po pretprodajnoj cijeni mogu se kupiti online i na prodajnim mjestima sistema kupikartu.ba.

07.02.2018. | Rasprodane Early Bird ulaznice, počela pretprodaja!

Rasprodane su Early Bird ulaznice za sarajevski koncert Kraftwerka koji će biti održan 25. februara u dvorani Mirza Delibašić, na Skenderiji.

Ulaznice za ovaj 3-D koncert od danas se mogu kupiti po pretprodajnoj cijeni od 38 KM, online i na prodajnim mjestima sistema kupikartu.ba širom Bosne i Hercegovine.

Koncertu jednog od najznačajnijih bendova u istoriji popularne muzike, koji po opštem mišljenju predstavlja vrhunac savremene koncertne produkcije, prisustvovat će publika iz svih gradova Bosne i Hercegovine. Pored Sarajeva, najveći broj posjetilaca će biti iz Mostara i Tuzle, a što se tiče susjedstva, najviše publike dolazi iz Splita, Dubrovnika i Podgorice.
 
Svjetska turneja Kraftwerka, čijim je dijelom i sarajevski koncert, započela je prije nekoliko dana u Njemačkoj a ulaznice se kreću do vrtoglavih 150 EUR. Sarajevski koncert Kraftwerka ima najpovoljniju cijenu ulaznice za ovaj vrhunski koncertni spektakl koji će pratiti 3-D video projekcije koje publika u Bosni i Hercegovini još nije imala priliku doživjeti na koncertu uživo.

17.01.2018. | Kraftwerk: U Sarajevo dolaze i roboti!

Na svom prvom sarajevskom koncertu jedan od najznačajnijih bendova u istoriji popularne muzike, njemački Kraftwerk nastupit će u dvije postave.

Prvu postavu činit će članovi Kraftwerka Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert i Falk Grieffenhagen dok će drugu Kraftwerkovu postavu činiti četiri robota, identična članovima benda, koja će tokom izvođenja čuvenog singla The Robots zamijeniti na pozornici članove Kraftwerka.

Publiku 25. februara u dvorani Mirza Delibašić, na koncertu Kraftwerka očekuje audio-vizuelni show do sada neviđen u Bosni i Hercegovini koji će osim vrhunskog zvuka odlikovati i najsavremenija 3-D tehnologija koja će biti korištena za 3-D efekte, omogućavajući potpuno uživanje u ovom audio-video spektaklu.

Kraftwerk već godinama izbjegava pojavljivanje u medijima a u slučaju rijetkih intervjua, novinari “razgovaraju” sa robotom Ralfa Hüttera jednog od osnivača Kraftwerka.

Koncert u Sarajevu organizira agencija Gramofon a Kraftwerk u Bosnu i Hercegovinu dolazi nakon koncerata u ljubljanskoj dvorani Tivoli i beogradskoj Areni, a prije koncerta koji će održati u Skoplju.

Ulaznice za koncert Kraftwerka mogu se kupiti u sistemu www.kupikartu.ba po early bird cijeni od 34 KM.

27.12.2017. | NEMJERLJIV UTICAJ - OD DAVIDA BOWIEJA DO U2

Njemački Kraftwerk koji će nastupiti u Sarajevu 25. februara u dvorani Mirza Delibašić, po opštem je mišljenju jedan od najuticajnijih bendova u historiji pop muzike.

Njihov muzički stil i imidž može se prepoznati u brojnim synth-pop bendovima uključujući i Depeche Mode kojem se pripisuje izjava “Kraftwerk je kumovao elektronskoj muzici cijele naše generacije!”

Utemeljitelji techna – trojac iz Detroita Juan Atkins, Kevin Saunderson i Derrick May pod snažnim su utjecajem Kraftwerka kombinirali njihove repetitivne melodije sa funk ritmovima, omogućivši nastanak popularnog žanra.

Bjork ih navodi kao jedan od glavnih muzičkih utjecaja, a magazin NME Kraftwerku pripisuje zasluge za muzički izričaj bendova kakvi su Prodigy i Daft Punk.

Kraftwerku je David Bowie posvetio svoju pjesmu V-2 Schneider sa albuma Heroes a snažan utjecaj Kraftwerka naglašavali su svojevremeno i članovi bendova Joy Division i New Order kao i članovi Blondie.

U2 je snimio verziju njihove pjesme Neon Lights, kao i Simple Minds. Franz Ferdinand je inspiriran Kraftwerkovom pjesmom The Model napisao svoj Walk Away dok je Rammstein također obradio ovu pjesmu i single Das Modell objavio 1997. godine.

Koncert Kraftwerka u Sarajevu, u okviru njihove svjetske 3-D turneje, organizira agencija Gramofon a ulaznice se mogu kupiti u sistemu www.kupikartu.ba po early bird cijeni od 34 KM.

19.12.2017. | PRVI 3-D KONCERT U BOSNI I HERCEGOVINI

U februaru će u sarajevskoj Skenderiji biti održan 3-D koncert koji će za bosanskohercegovačku publiku u okviru svoje svjetske 3-D turneje održati pioniri i heroji elektronske muzike,Breitling Replica Watches njemački Kraftwerk.

Njihovi koncertni nastupi širom svijeta su poznati po izvrsnim živim izvedbama a spoj su jedinstvene i futurističke muzike i 3-D video projekcija koji publici nude veličanstven multimedijalni spektakl. Kraftwerk već decenijama postavlja standarde u korištenju i razvoju novih tehnologija a njihovi su nastupi i u 21. stoljeću savremeni, moderni i napredni i kao da dolaze iz budućnosti.

Vrhunska produkcija koja prati Kraftwerk na turneji, u Sarajevo dolazi sa konvojem kamiona opreme i 18 metara širokim video zidom, uz razglasnu i rasvjetnu opremu što obećava jedinstven i neponovljiv koncertni doživljaj za koji će posjetitelji na ulazu u dvoranu dobiti 3-D naočale.

Kraftwerk je po općem mišljenju jedan od najznačajnijih bendova u historiji muzike a sarajevski koncert koji će biti održan 25. februara u dvorani Mirza Delibašić bit će ujedno i prvi 3-D koncert ikada organiziran u Bosni i Hercegovini.

Prije Sarajeva, Kraftwerk će nastupiti u ljubljanskoj dvorani Tivoli i beogradskoj Areni, gdje se ulaznice kreću od 54 do 60 KM za Beograd i 82 do 88 KM za Ljubljanu, dok rane ulaznice (takozvane early bird ulaznice) za sarajevski koncert Kraftwerka, koji organizira agencija Gramofon, koštaju 34 KM i mogu se kupiti putem interneta i na prodajnim mjestima sistema kupikartu.ba.

07.12.2017. | U PRODAJI ULAZNICE ZA KRAFTWERK 3-D SPEKTAKL

U prodaji su Early Bird ulaznice za 3-D koncert koji će njemački Kraftwerk održati 25. februara naredne godine u dvorani Mirza Delibašić u organizaciji sarajevske agencije Gramofon.

Ovi pioniri elektronske muzike koje smatraju “najutjecajnijim bendom u istoriji nakon Beatlesa”, počinju stvarati početkom sedamdesetih, ali njihovi albumi nekoliko decenija kasnije i dalje zvuče kao da dolaze iz budućnosti.

Za svoj posljednji album 3-D Katalog iz prošle godine imaju dvije nominacije za ovogodišnji Grammy, pored Grammyja za životno djelo koji su osnivači Kraftwerka Ralf Hütter i Florian Schneider dobili prije tri godine.

Kraftwerk posljednjih godina publici predstavlja “potpuno umjetničko djelo” u vidu 3-D koncerata. Prvi 3-D koncerti održani su u Muzeju savremene umjetnosti (MoMA) u New Yorku 2012. godine kada su tokom osam večeri predstavili svoj kompletan repertoar. Isti repertoar tokom osam noći izveden je i u londonskom Tate Modernu naredne godine, a ulaznice su rasprodane za nekoliko sati.

Novu seriju 3-D koncerata Kraftwerk će održati u februaru 2018. godine kada prvi put nastupa u Sarajevu. Early Bird ulaznice po cijeni od 34 KM u prodaji su u sistemu kupikartu.ba. Listu prodajnih mjesta možete naći na ovom linku.

29.11.2017. | Gramofon predstavlja KRAFTWERK u Sarajevu

Agencija Gramofon 25. februara organizira koncert pionira i heroja elektronske muzike, njemačkog Kraftwerka. Koncert će biti održan u Skenderiji, u dvorani Mirza Delibašić, u okviru njihove evropske 3-D turneje.

The Robots, Autobahn, The Model ili Computer Love samo su neke od pjesama na kojima su odrastale generacije a koje su postavile temelj za muziku 21. stoljeća. Kraftwerk je imao nemjerljiv uticaj na različite muzičke žanrove a njihovi živi nastupi jedinstven su audio-vizuelni doživljaj.

Posljednji album Kraftwerka “3-D Der Katalog” nominiran je u dvije kategorije ovogodišnje dodjele nagrada Grammy - za najbolji dance album/album elektronske muzike (za CD izdanje) i najbolji surround zvuk (za DVD izdanje). Ovaj bend oformili su Ralf Hütter i Florian Schneider koji su 2014. godine dobili Grammy za životno djelo.

Early Bird ulaznice po cijeni od 34 KM u prodaji će biti u sistemu kupikartu.ba od petka 1. decembra. Kako je riječ o 3-D koncertu, posjetioci će na ulazu u dvoranu dobiti 3-D naočale.

13.04.2017. | Music For Peace

Krajem aprila u Bošnjačkom institutu bit će održan koncert na kojem će biti izvedena djela kompozitora Handela, Ravela, Šostakoviča i Rabla, ali i savremenih kompozitora poput Nikole Resanovića, Georga Crumba i Takashija Yoshimatsua.

Spomenuti repertoar izvest će kvartet kojeg čine muzičari iz Rusije Roger Dubuis replica watches i Bjelorusije: pijanistica Maria Nemtsova, saksofonista Vitaly Vatulya, violinista Artiom Shiskov i čelista Evgeny Rumyantsev.

Iznimni muzičari koji su do sada nastupali u dvoranama poput njujorškog Carnegie Halla, osvojili brojne značajne svjetske nagrade poput Rumyantseva koji je bio laureat Čajkovski takmičenja 2007. godine i pobjednik međunarodnog takmičenja Aram Hačaturijan ili dua Nemtsova/Vatulya koji je 2015. osvojio prvu nagradu na italijanskom takmičenju Marco Fiorindo.

Članovi kvarteta su nastupali širom svijeta, od Evrope i Azije do Amerike, a sarajevski koncert održat će u okviru projekta Music for Peace u okviru kojeg će biti organizirana i radionica za studente muzike.

Koncert u Sarajevu će biti održan u petak 28. aprila s početkom u 20.00 sati. Ulaz na koncert je besplatan.

19.10.2016. | JORDI SAVALL - SPISAK DOBITNIKA POZIVNICA

Objavljujemo spisak osoba koje su u prethodnim danima putem e-maila agencije Gramofon izrazili želju da prisustvuju koncertu maestra Jordija Savalla i njegovog ansambla Hesperion XXI i gostujućih muzičara, koji će biti održan u petak 21. oktobra u Gradskoj vijećnici.

Uspjeli smo za sve one koji su danas do 18.30 poslali mail, u Montblanc replica skladu sa pozivom, osigurati ulaz na koncert.

Preuzimanje pozivnica moguće je izvršiti u agenciji Gramofon, ulica La Benevolencija 14, u četvrtak 20. oktobra u terminu od 15.00 do 19.00. Preuzimanje pozivnica uz ličnu kartu. Nakon ovog termina pozivnice neće biti moguće preuzeti.

Spisak dobitnika pozivnica pogledajte na ovom linku.

rolex replica watches

16.10.2016. | JORDI SAVALL - ULAZ NA KONCERT JE BESPLATAN, UZ POZIVNICU

Maestro Jordi Savall će 21. oktobra sa svojim ansamblom Hesperion XXI i gostujućim muzičarima održati koncert za uposlenike Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, a povodom lokalne proslave nagrade Grand Prix 2016 za kulturno naslijeđe koju je Europa Nostra zajedno sa Evropskom komisijom dodijelila uposlenicima muzeja i aktivistima UG Akcija.
 
Kako bi što veći broj posjetilaca Jaeger-LeCoultre Replica mogao prisustvovati koncertu, maestro Savall je odlučio održati dva koncerta, u 19.00 i 21.00. Ulaz na koncerte će biti besplatan, uz pozivnicu.

Zbog ograničenog kapaciteta aule Vijećnice, a imajući u vidu veličinu scene i ansambla, koncertima će moći prisustvovati manji broj posjetilaca. Da biste osigurali svoju pozivnicu za koncert, potrebno je poslati mail sa imenom i prezimenom na adresu gramofon@gramofon.ba. Na osnovu zaprimljenih mailova, bit će formirana lista, a u zavisnosti od kapaciteta, pozivnice će biti distribuirane po principu «prvi dobiva prvi», uz pravilo 1 e-mail adresa – 1 pozivnica.

Lista onih koji će dobiti pozivnicu za koncert će biti objavljena u srijedu u 19.00 na FB stranici agencije Gramofon Sarajevo.

13.10.2016. | ČUVENI JORDI SAVALL U SARAJEVU

Španski umjetnik maestro Jordi Savall, jedan od najpoznatijih virtuoza na violi da gamba i dobitnik prestižne nagrade Grammy nastupit će 21. oktobra u Sarajevu, u Gradskoj vijećnici.

Koncert se organizira povodom proslave nagrade Grand Prix 2016, nagrade za швейцарские копии часов kulturno naslijeđe koju su Europa Nostra i Evropska komisija dodijelili radnicima i aktivistima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i UG Akcija.

Jordi Savall na međunarodnoj sceni priznat je kao jedan od vodećih instrumentalista i dirigenata kada je u pitanju rana evropska muzika, posebno renesansna i srednjovjekovna, a na sarajevskom koncertu predstavit će se sa svojim ansamblom Hesperion XXI i gostujućim muzičarima.

Vacheron Constantin Quai De L’ile Replica


Na koncertu će Savall izvesti repertoar pod naslovom BAL·KAN: Honey and Blood – Cycles of Life, svojevrstan dijalog muzike Balkana i romske i armenske dijaspore, zajedno sa još 18 muzičara iz Armenije, Turske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Španije. Muzičarima će se na sceni pridružiti i četiri vokalista: pjevačice iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Grčke: Amira Medunjanin, Stoimenka Outchikova-Nedialkova i Katerina Papadopoulou, te mađarsko-rumunski instrumentalista i pjevač Tcha Limberger.

Sarajevski koncert Jordija Savalla organizira agencija Gramofon za Europa Nostru - panevropsku federaciju nevladinih organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa sa sjedištem u Hagu, a koncert podržavaju Fondacija Jordi Savall, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Delegacija EU u BiH, EU program Kreativna Evropa, Evropska kulturna fondacija i Gradska uprava Sarajevo.

08.02.2016. | PRODUKCIJA MUZIKE ZA SERIJAL "HOĆU KUĆI"

Gramofon je snimio i producirao muziku za 20 epizoda dokumentarnog serijala "Hoću kući" koji će od večeras biti emitiran na TV stanici Al Jazeera Balkans.

Za jedan radni dan u studiju, Gramofon je za produkcijsku kuću Refresh, snimio i producirao više od 150 minuta muzike koja će biti korištena u serijalu. U snimanjima su sudjelovali: Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Adis Sirbubalo, Anes Beglerbegović i Šefik Sirbubalo.

Snimanje i audio postprodukciju su ispred Gramofona uradili inžinjer zvuka Eric Bajramović i producent Edin Zubčević.

23.12.2015. | PRVI SINGL ANSAMBLA CORONA

Objavljen je singl vokalnog ansambla Corona sa njihovog prvog albuma koji je snimljen u augustu ove godine u produkciji izdavačke kuće Gramofon.

Pjesma Gusta mi magla padnala je tradicionalna pjesma sa Kosova, a Corone su je otpjevale u aranžmanu Adelite Kadić, članice ansambla. Album su snimili Eric Bajramović i Edin Zubčević. Bajramović potpisuje i miks ove pjesme, a Zubčević produkciju.

U ansamblu Corona pjevaju Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović, Esma Sulejmanagić i Darja Softić-Kadenić, a solistica u pjesmi Gusta mi magla padnala je Anida Isanović.

Album sa 14 tradicionalnih i komponovanih pjesama sa područja Balkana u izvedbi članica Corone bit će objavljen u proljeće naredne godine u izdanju Gramofona.

Link: https://youtu.be/FHEn8EFJeGA

replica watches

02.09.2015. | Ansambl Corona snimio prvi album

U produkciji izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva završeno je snimanje prvog albuma ženskog vokalnog ansambla Corona.
 
Corona djeluje kao sekcija AKCUS Seljo od 1992. godine kada ju je osnovao pokojni Slobodan Dodo Kovačević, a danas u ansamblu pjevaju Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Rizvanović, Dunja Kazić,Audemars Piguet Royal Oak Replica Watches Ajla Smajlović, Vanesa Poturović, Esma Sulejmanagić i Darja Softić-Kadenić.
 
Četrnaest kompozicija koje će se naći na njihovom prvom nosaču zvuka bit će diskografski debi sastava koji je više od 20 godina aktivan ne samo na bosanskohercegovačkoj već i međunarodnoj sceni kroz nastupe na festivalima i samostalnim koncertima u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Tunisu.
 
Album je za izdavačku kuću Gramofon producirao Edin Zubčević koji je zajedno sa Ericom Bajramovićem i snimio svih 14 pjesama a post-produkcija je planirana za kraj septembra u njemačkom Studiju Bauer u Ludwigsburgu. Tokom četiri radna dana koliko je snimanje trajalo, članice Corone su otpjevale repertoar tradicionalnih i komponovanih pjesama Balkana u aranžmanima Tijane Vignjević, članice i voditeljice ansambla, pokojnog profesora Vinka Krajtmajera, solistice ansambla Adelite Rizvanović, Todora Skalovskog, Nikolaia Kaufmana i Petra Liondeva.
 
Posebnost ovom muzičkom pothvatu daje činjenica da je riječ o jednom od rijetkih albuma i muzičkih projekata na domaćoj i regionalnoj sceni koji tradicionalnom repertoaru pristupa istovremeno na ozbiljan i odgovoran ali i hrabar i ambiciozan način, poštujući tradiciju i ne oduzimajući snimljenim pjesmama ništa od njihove autentične ljepote. Pjesme koje je Corona snimila čine ovaj ansambl uzbudljivom stranicom u repertoaru tradicionalne muzike izvedene na ponekad nimalo tradicionalan, ali uzbudljiv i atraktivan način.
 
“Presretne smo što smo u Gramofonu našle partnera koji je ne samo zainteresiran za muziku koju pjevamo već je svojim iskustvom, znanjem i idejama pomogao da konačno uobličimo svoj dugogodišnji muzički san. Naš prvi album kruna je dosadašnjeg rada ansambla, ali i naših osnivača i svih 40 djevojaka koje su u proteklih više od 20 godina bile članice ansambla, od vremena osnivanja tokom opsade Sarajeva pa do danas”, izjavila je Tijana Vignjević, voditeljica Corone.

04.06.2015. | ZOSTER TREĆI PUT NA EXIT-u

Nakon koncerata u Mostaru i Zagrebu, u okviru turneje kojom promoviraju svoj aktuelni album Srce uzavrelo, članovi grupe Zoster ovog ljeta će nastupiti i na EXIT-u u Novom Sadu.

Bit će to njihov treći nastup na najvećem muzičkom festivalu u ovom dijelu Evrope, prije kojeg će Zoster u Sarajevu 13. juna održati veliki koncert na Metalcu.

“Sarajevskim koncertom ćemo prije nastupa na EXIT-u obilježiti 10 godina rada i 10 godina saradnje sa izdavačkom kućom Gramofon, koliko je prošlo od prvog albuma Ojužilo objavljenog 2005. godine”, kaže Mario Knezović, frontmen i autor pjesama Zostera.

“Naš mali jubilej obilježit ćemo velikim koncertom na Metalcu. Ujedno ćemo ispratiti proljeće i nezaboravnom zabavom u Sarajevu najaviti ljeto. Novo ljeto sa Zosterom”, dodaje Knezović.

Ulaznice za Zosterov koncert na Metalcu možete kupiti na blagajni BKC-a po cijeni od 10 KM u pretprodaji. Na dan kocerta ulaznice će se prodavati na Metalcu po cijeni od 12 KM.

01.06.2015. | Zoster na Metalcu - ulaznice u prodaji

Replica Panerai Watches

U prodaji su ulaznice za veliki koncert Zostera koji će u organizaciji Gramofona biti održan na igralištu Metalac 13. juna, s početkom u 20.00.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 10 KM u prodaji su na blagajni Bosanskog kulturnog centra. Na dan koncerta ulaznice će koštati 12 KM i moći će se kupiti ispred Metalca.

Na koncertu će jedan od najpopularnijih poslijeratnih bh. bendova predstaviti svoj aktuelni album Srce uzavrelo koji su mediji već proglasili “malim remek-djelom” odmah po objavljivanju singlova Gavrilo, Brod koji tone i Volio sam te sa ovog albuma.

Osim pjesama sa Srca uzavrelog, Zoster će na koncertu na Metalcu predstaviti i repertoar sa prethodna tri albuma – također objavljena za izdavačku kuću Gramofon – Imači kada, Festival budala i Ojužilo.

Zoster će, sasvim je izvjesno, obradovati Sarajlije velikim koncertom na otvorenom, a uz sjajnu svirku, duhovite i lucidne tekstove, rasplesane ritmove, sjajan performans, te standardno izvrsnu produkciju Gramofona, odlična zabava na Metalcu unaprijed je zagarantirana.

26.05.2015. | Pogledajte novi spot Halke

Objavljen je video spot za pjesmu “Negdje u daljine” koja se nalazi na aktuelnom albumu ansambla Halka “O ljubavi” koji je kao i njihov prvi album producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon.

Muziku i tekst za ovu popularnu svdalinku napisao je majstor sevdaha Rade Jovanović, dok aranžman potpisuje Adis Sirbubalo.

Spot je sniman na različitim lokacijama u Španiji i Bosni i Hercegovini – na Blagaju, u Mostaru, Hutovom blatu i Sarajevu, a režiju, scenarij, montažu i kameru radio je španski fotograf i video umjetnik Miki Olabarri Powell.

Članovi ansambla Halka su prije dva dana, iznimno uspješnim koncertom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, okončali regionalnu promotivnu turneju koja je od januara ove godine obuhvatila nastupe u Beču, te rasprodanim dvoranama Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Cankarjevog doma u Ljubljani, KIC-a Budo Tomović u Podgorici, održana su i tri koncerta u Bosni i Hercegovini – u banjalučkom Banskom dvoru te u tuzlanskom i sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.

Halku narednog mjeseca očekuje koncert na InMusic festivalu u Zagrebu na world music stageu.

Video link: https://youtu.be/Ck1-xEFuvO4

20.05.2015. | Srce uzavrelo na Metalcu!

Polovinom juna Zoster će u Sarajevu održati samostalni koncert kojim će promovirati svoj posljednji album Srce uzavrelo, nastao u produkciji Gramofona.

Ovo je četvrti album koji je mostarska grupa objavila za sarajevsku izdavačku kuću, a kojim Zoster i Gramofon obilježavaju desetu godišnjicu uspješne saradnje. Prvi CD Zostera Ojužilo, Gramofon je objavio 2005. godine, Festival budala dvije godine kasnije, dok je nakon pet godina diskografske pauze, Zosterov treći album Imači kada objavljen online 2012. godine.

Srce uzavrelo najavljen je prije gotovo godinu dana pjesmom Gavrilo koja je za kratko vrijeme postala hit na društvenim mrežama nagovještavajući, kako je kritika kasnije ocijenila, "muzički najzrelije izdanje Zostera". Ono donosi deset autorskih pjesama Marija Knezovića koji potpisuje muziku i tekst, dok je aranžmane za sve pjesme radio Zoster. Album je producirao Edin Zubčević, koji je sa Ericom Bajramovićem i snimio album, dok su miks i mastering rađeni u Bauer Studiju u Ludwigsburgu.

Članovi grupe Zoster Mario Knezović, Atilla Aksoj, Adis Sirbubalo, Nikola Galić i Goran Rebac nedavno su u Mostaru imali koncertnu promociju albuma Srce uzavrelo a sarajevska promocija desit će se 13. juna na igralištu Metalac, s početkom u 20.00. Ulaznice će od petka 22. maja biti u prodaji na blagajni BKC-a, po pretprodajnoj cijeni od 10 KM. Na dan koncerta ulaznice će koštati 12 KM.

14.04.2015. | CORONA NASTUPA U VAREŠU

U subotu 18. aprila u Crkvi svetog Mihovila u Varešu nastupa Ženski vokalni ansambl Corona.

Koncertom koji organizira agencija Gramofon iz Sarajeva u saradnji sa Bosnom Srebrenom i Župom sv. Mihovila Arkanđela u Varešu, bit će ozvaničen početak saradnje izdavačke kuće Gramofon sa ansamblom Corona koji njeguje tradicionalnu vokalnu muziku Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bugarske, a uz klasični horski repertoar izvodi i obrade šlagera u višeglasju.

“Sretna sam što ovim koncertom zvanično počinje naša saradnja sa sarajevskim Gramofonom. Proteklih mjeseci smo u saradnji sa producentom Edinom Zubčevićem pripremale repertoar i uradile nekoliko probnih snimanja u okviru priprema za snimanje našeg prvog albuma, i upravo taj repertoar ćemo izvesti za publiku u Varešu”, kazala je Tijana Vignjević, voditeljica ansambla.

Članice Corone do sada su nastupale u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Tunisu i zemljama regiona. Iza njih su brojna priznanja i nagrade, između ostalih i za “najbolje izvođenje djela starog majstora (renesansa)” na takmičenju Seghizzi u italijanskoj Goriziji, 2013. godine, kada su osvojile tri brončane i jednu zlatnu medalju, takmičeći se u ukupno pet kategorija.

Ansambl Corona osnovao je Slobodan Dodo Kovačević, dugogodišnji član i vođa muškog vokalnog ansambla Prijatelji, sada već davne 1992. godine. Corona već 23 godine djeluje kao sekcija AKCUS-a Seljo kroz koju je prošlo više od 40 članica. Danas Coronu čine: Darja Softić-Kadenić, Esma Sulejmanagić, Ajla Smajlović, Adelita Kadić, Vanesa Poturović, Dunja Kazić, Anida Isanović i Tijana Vignjević.

Koncert u Crkvi sv. Mihovila u Varešu počinje u 19.00, a ulaz je besplatan.

31.03.2015. | OBJAVLJEN NOVI ALBUM ZOSTERA

Novi album Zostera - Srce uzavrelo objavljen je u produkciji Gramofona.

Članovi Zostera – Mario Knezović, Atila Aksoj, Adis Sirbubalo, Nikola Galić i Goran Rebac snimili su album u studiju Muzičkog centra Pavarotti. Album je producirao Edin Zubčević, koji je sa Ericom Bajramovićem i snimio deset pjesama sa albuma, a miks i mastering su rađeni u Bauer Studiju u Ludwigsburgu.

Novi Zosterov CD rađen je u produkciji Gramofona, kao i njihova prethodna izdanja: Ojužilo (2005), Festival budala (2007) i Imači kada (2012), a prvi single sa albuma je pjesma Gavrilo čiji spot možete pogledati ovdje.

30.03.2015. | U petak Halka pred sarajevskom publikom
Nakon uspješnih koncerata održanih u BKC-u na zatvaranju 17. Jazz Festa Sarajevo u novembru 2013. godine i nastupa povodom obljetnice Prvog svjetskog rata iz juna prošle godine koji je emitiran na TV stanici Arte, Halka ponovno nastupa u BKC-u, u petak 3. aprila.

Ansambl kojeg čine Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović u međuvremenu je snimio novi album O ljubavi koji je naišao na izniman prijem kod publike, održali su brojne koncerte širom regije, uključujući rasprodane nastupe u Zagrebu, Ljubljani, Podgorici, Banjaluci, a koncerti na regionalnim i evropskim festivalima ih tek očekuju u narednom periodu.
www.popwatch.org
Koncert u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru dio je regionalne turneje O ljubavi koja će biti zaključena koncertom u prestižnoj Kolarčevoj zadužbini u Beogradu 24. maja, a članovi Halke za sarajevsku publiku pripremili su i premijerno izvođenje novih pjesama.

Halka će na predstojećem nastupu predstaviti novi album koji je kao i njihov prvjenac producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva. Osim pjesama sa prvog albuma, članovi Halke za nastup u BKC-u najavljuju izvođenje pjesama sa njihovog novog albuma O ljubavi – Tamburalo momče uz tamburu, Mislio sam svaki dan, Tužno vjetri gorom viju kao i pjesama Koliko su teška tuđa milovanja i Biser-Naza za koje je muziku i tekst napisao pjevač Halke Božo Vrećo, a koje se također nalaze na albumu O ljubavi.

Ulaznice za koncert koji je zakazan za 3. april u 20.00 mogu se kupiti na blagajni BKC-a po cijeni od 12 KM u pretprodaji. Na dan koncerta ulaznice će koštati 15 KM.

12.03.2015. | HALKA SE VRAĆA U BOSNU

U petak počinje bosanskohercegovački dio regionalne koncertne turneje kojom ansambl Halka promovira svoj drugi album O ljubavi.

Ovaj je album u protekla dva mjeseca odlično primljen u javnosti, a članovi Halke će nakon iznimno uspješnih koncerata u Beču, Zagrebu, Ljubljani i Podgorici 13. marta nastupiti u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci što će biti njihov prvi nastup u tom gradu.

O interesu publike dovoljno govori da su posljednja tri koncerta Halke rasprodana, a riječi hvale ne štede ni mediji. Podgorički mediji pisali su nakon koncerta o “maestralnoj Halki”, hrvatski o novoj “regionalnoj senzaciji” dok je najutjecajniji slovenački dnevni list Delo proglasio Halku “novim evropskim muzičkim fenomenom”.

Već naredne sedmice u sevdalinkama u izvedbi ansambla Halka uživat će i tuzlanska publika u Bosanskom kulturnom centru 19. marta, dok će 3. aprila uslijediti i koncert u Sarajevu, također u Bosanskom kulturnom centru. Ulaznice za oba koncerta su u prodaji na blagajnama dvorana.

Album O ljubavi drugo je diskografski djelo Bože Vreće, Dine Šukala, Adisa Sirbubala, Edvina Hadžića i Anesa Beglerbegovića, koji je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva.

Regionalna promotivna turneja O ljubavi završava 24. maja nastupom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

25.02.2015. | HALKA NASTAVLJA TURNEJU "O LJUBAVI"

Nakon uspješnih i rasprodanih koncerata koje su članovi ansambla Halka održali u zagrebačkom Lisinskom i ljubljanskom Cankarjevom domu, nastavlja se regionalna turneja kojom ovi iznimni muzičari promoviraju svoj drugi album O ljubavi, objavljen prošlog mjeseca u produkciji Gramofona iz Sarajeva.

O nastupima i izvedbama ansambla kojeg čine pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo, kontrabasista Edvin Hadžić i perkusionista Anes Beglerbegović, izvještavali su brojni mediji iz regije, a ljubljanski dnevni list Delo proglasio ih je “novim evropskim muzičkim fenomenom”.

Naredne sedmice Halka će po prvi put nastupiti i u dvorani KIC Budo Tomović u Podgorici, dok je za 24. maj najavljen koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Organizator turneje i izdavač ansambla Halka, sarajevski Gramofon, najavio je i tri koncerta u Bosni i Hercegovini: 13. marta Halka nastupa u Banskom dvoru u Banjoj Luci, 19. marta u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli te 3. aprila u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Ulaznice za koncert u Tuzli od sutra možete kupiti u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru po pretprodajnoj cijeni od 10 KM te 12 KM na dan koncerta. Ulaznice za koncert u Sarajevu od petka će biti u prodaji na blagajni BKC-a po pretprodajnoj cijeni od 12 KM, na dan koncerta ulaznice će koštati 15 KM.

02.02.2015. | BOŽO VREĆO RASPRODAO SOLO KONCERT! ZAKAZAN I DRUGI

Božo Vrećo će u subotu 7. februara održati ne jedan već dva solo koncerta kojima će promovirati svoj prvi samostalni album Moj sevdah objavljen u produkciji izdavačke kuće Gramofon.

Nakon što su tokom vikenda ulaznice za promotivni koncert Bože Vreće rasprodane, Gramofon je odlučio osim koncerta u 20.00, u Pozorištu mladih organizirati još jedan koncert – u 22.00.

Ako je suditi po činjenici da su ulaznice za koncert rasprodane sedam dana unaprijed, čini se da su ljubitelji sevdaha s nestrpljenjem očekivali Vrećin prvi samostalni album koji je producirao Edin Zubčević a snimio Eric Bajramović. Nestrpljenje pred nastup ne krije ni sam pjevač koji se na albumu Moj sevdah predstavio i kao autor dvije pjesme – Znaš li da se svakog dana molim i Lejlija, za koju je jučer objavljen i video spot.

"Oduševljen sam zbog interesa koji vlada za moj koncert. Bit će izazov održati dva solo koncerta istu večer ali sam siguran da će publika uživati u izvedbama novih pjesama", kaže Vrećo koji će na koncertima predstaviti repertoar sa albuma "Moj sevdah".

Koncerti će trajati 45 minuta, a ulaznice za drugi koncert koji će biti održan 7. februara u 22.00 u prodaji su po cijeni od 10 KM u CD-shopu Magaza. Na dan koncerta moći će se kupiti i na blagajni Pozorišta mladih.

22.01.2015. | PROMOTIVNI KONCERT BOŽE VREĆE

U subotu 7. februara u sarajevskom Pozorištu mladih bit će održan prvi samostalni koncert Bože Vreće, mladog bosanskohercegovačkog umjetnika koji je u produkciji Gramofona prošle sedmice objavio album Moj sevdah.

Vrećo se publici predstavio u protekle dvije godine kao član ansambla Halka koji je snimio dva albuma, održao brojne koncerte u Bosni i Hercegovini a u toku je i njihova regionalna koncertna turneja koja je proteklog vikenda započela u Beču a bit će nastavljena u Zagrebu i Ljubljani.

Ovaj iznimno talentirani umjetnik kojeg su mediji gotovo jednoglasno proglasili najznačajnijim novim glasom sevdaha, na koncertu u Pozorištu mladih predstavit će repertoar sa novog albuma na kojem se nalaze i njegove dvije autorske pjesme.

Planirano je da Vrećo tokom 45 minuta koncerta izvede neke od najpopularnijih sevdalinki ali i da predstavi one koje su rjeđe izvođene ili snimane, uključujući i svoje autorske pjesme Znaš li da se svakog dana molim i Lejlija objavljene na albumu Moj sevdah.

Ulaznice za koncert po cijeni od 10 KM mogu se kupiti u CD shopu Magaza a na dan koncerta i  na blagajni Pozorišta mladih. Početak koncerta je zakazan za 20.00.

20.01.2015. | U PRODAJI NOVI ALBUM ANSAMBLA HALKA – O LJUBAVI

Nakon izvrsnog prijema na koji je kod publike i kritike naišao prvi album ansambla Halka nastao u produkciji Gramofona 2013. godine, od danas je u prodaji novi album ovog petočlanog ansambla pod naslovom O ljubavi.  breitling superocean replica watches

Članovi Halke – pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo, basista Edvin Hadžić i perkusionista Anes Beglerbegović za novi nosač zvuka odabrali su repertoar od 12 pjesama.

Album je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon, pjesme su u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru snimili Eric Bajramović i Edin Zubčević a miks i mastering je Gramofon i ovaj put radio u Bauer Studios u Ludwigsburgu u Njemačkoj. 

Album O ljubavi donosi neke od najznamenitijih pjesama Radeta Jovanovića Kada sretneš Hanku i Negdje u daljine, Selvera Pašića Ah ljubav ljubav, Safeta Kafedžića i Zaima Imamovića Žita zlatom klasaju poznatu pod naslovom Hajd’mo draga lugu zelenome.  Halkin drugi album donosi i tradicionalne pjesme odnosno pjesme nepoznatih autora –   Tamburalo momče uz tamburu otvara album na kojem se nalaze i sevdalinke Mislio sam svaki dan i Tužno vjetri gorom viju.

Na albumu su i dvije pjesme za koje tekst i muziku potpisuje pjevač Halke Božo Vrećo – Koliko su teška tuđa milovanja i Biser-Naza, kao i pjesme Nađija Hašima Muharemovića, Rane moje Aksentija Šoškića i O sabahski tihi vjetre za koju je muziku napisao Hašim Muharemović na tekst Hafiza Širazija.

Aranžmane za svih 12 pjesama uradili su članovi Halke, a njihov novi album možete kupiti u CD shopu Magaza po cijeni od 8 KM, kao i na drugim prodajnim mjestima.  Panerai Luminor 1950 Replica Watches

Halka je prošle subote u Beču započela svoju promotivnu turneju koju naredne sedmice nastavlja u Zagrebu, u dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon čega će uslijediti koncert u Cankarjevom domu u Ljubljani, kao i  koncerti u Podgorici i Beogradu. Planirano je da Halka u okviru promotivne turneje održi i nekoliko koncerata u Bosni i Hercegovini. 

15.01.2015. | Objavljen "Moj sevdah"

Objavljen je solo album bosanskohercegovačkog pjevača Bože Vreće pod nazivom Moj sevdah.

Album je producirao Edin Zubčević, a snimio Eric Bajramović, u Muzičkom centru Pavarotti, u august prošle godine dok su miks i mastering rađeni u septembru u Bauer Studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

Na albumu se nalazi 17 sevdalinki, od toga 10 tradicionalnih pjesama, odnosno, pjesama nepoznatog autora poput Anadolke, Okreni se niz đul-bašču, Od svega me sačuvala majka, U mejhani sjedim pijem, Slavuj ptica mala, Sabah zora ezan uči, Plačem već tri dana, Konja vodim pješke hodim i Il je vedro il oblačno.

Vrećin prvi samostalni album, a drugi u karijeri nakon albuma koji je snimio kao član ansambla Halka, također u produkciji Edina Zubčevića a u izdanju Gramofona, otvara njegova autorska pjesma Znaš li da se svakog dana molim. Na albumu se nalazi i pjesma Lejlija čiji tekst i muziku također potpisuje Božo Vrećo.

Moj sevdah donosi i pjesme Zaima Imamovića i Muhameda Mešanovića Ostavljen sam već odavno, Osmana Đikića  Đaurko mila, Jovice Petkovića Bosno zemljo moja mila, Safeta Kafedžića i Muhameda Mešanovića Sinoć sam ti Safo te Kad bi znala Dilber-Stano Branislava Nušića i Stanislava Biničkog.

Na omotu albuma nalazi se fotografija Bože Vreće čiji je autor Almin Zrno. Moj sevdah se od danas može kupiti i u CD shopu Magaza po cijeni od 7 KM, a album će uskoro biti dostupan na iTunesu, Deezeru, Spotifyu i ostalim popularnim online servisima.

18.08.2014. | MOJ SEVDAH - solo album Bože Vreće

Moj sevdah naziv je prvog samostalnog albuma bosanskohercegovačkog pjevača Bože Vreće koji je nastao u produkciji Gramofona iz Sarajeva, a njegovo objavljivanje planirano je ove godine.

Album će sadržavati 17 sevdalinki, na njemu će se naći i dvije autorske Vrećine pjesme, a za jednu od njih Znaš li da se svakog dana molim urađen je i video zapis tokom snimanja u Mostaru.

Kao i prethodni album ansambla Halka čiji je Vrećo istaknuti član, i ovaj album je snimljen u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, producent je Edin Zubčević a pjesme su snimili Eric Bajramović i Edin Zubčević, dok će mastering biti rađen u studiju Bauer u Ludwigsburgu gdje su masterizirana i ostala izdanja Gramofona. Moj sevdah je snimljen za tri dana, od 7. do 9. augusta.

Izdavačka kuća Gramofon je objavila neka od najznačajnijih diskografskih izdanja u protekloj deceniji kada je sevdah u pitanju, počevši od CD-ova Emine Zečaj, Amire Medunjanin, Zumre - zajedničkog izdanja Amire i Merime Ključo, Damira Imamovića i Halke. Ovim novim izdanjem Gramofon nastavlja postavljati standarde kvalitete diskografske produkcije u Bosni i Hercegovini.

25.06.2014. | RASPRODATE ULAZNICE ZA AMIRIN KONCERT

Ulaznice za koncert Amire Medunjanin koji će biti održan u Bosanskom kulturnom centru 27. juna su rasprodate. Na blagajni BKC-a još uvijek se mogu kupiti ulaznice za koncert ansambla Halka, koji se održava isti dan, po pretprodajnoj cijeni od 10 KM.

U Bosanskom kulturnom centru u petak će biti održana dva nastupa: u 19.00 ansambl Halka, kojeg čine Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović, predstavit će repertoar obogaćen pjesmama koje će se naći na njihovom novom albumu, dok će u 21.00 Amira Medunjanin nastupiti sa svojim novom grupom koju čine Bojan Zulfikarpašić, Nenad Vasilić, Ufuk Kaan Icli, Emin Esen i Boško Jović.

Oba koncerta bit će emitirana u programima France Intera, Artea i Arte Concerta. Koncerte organizira agencija Gramofon iz Sarajeva u saradnji sa francuskom organizacijom Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, u okviru programa Sarajevo, srce Evrope.

23.06.2014. | HALKA I AMIRA U PROGRAMIMA FRANCUSKIH MEDIJA

Koncerti ansambla Halka i Amire Medunjanin koji će biti održani u petak 27. juna s početkom u 19.00, odnosno 21.00, bit će emitirani u programima francuskih medija, a moći će se pratiti u domovima širom Evrope i svijeta.

Koncerte organizira agenija Gramofon iz Sarajeva u saradnji sa Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, a medijski partneri programa omogućit će dodatnu međunarodnu promociju bosanskohercegovačkih umjetnika ali i tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine i Balkana.

Oba koncerta će biti emitirana u programu France Intera, najznačajnije stanice francuskog državnog radija. Francuska publika će u nastupu Amire Medunjanin moći uživati u direktnom radijskom prijenosu, dok će koncert Halke biti emitiran naknadno.

Snimci nastupa će istu večer biti prikazani u programima TV mreže Arte, evropske TV kuće orijentirane na programske sadržaje iz područja kulture i umjetnosti. Na ovaj način, koncerti iz Sarajeva neće biti dostupni samo francuskoj već i publici širom svijeta putem programa Arte i Arte Concert.

Prodaja ulaznica za koncerte ansambla Halka i Amire Medunjanin vrši se na blagajni BKC-a po pretprodajnoj cijeni od 10 KM za pojedinačne koncerte. Na dan koncerta ulaznice će koštati 15 KM.

19.06.2014. | ZOSTER: POGLEDAJTE SPOT ZA “GAVRILA”

Objavljen je video spot za pjesmu Gavrilo, prvi singl sa Zosterovog novog albuma Srce uzavrelo.

Singl Gavrilo objavljen je u aprilu i za kratko vrijeme privukao je pažnju javnosti, najavljujući četvrti album grupe Zoster koji će, kao i prethodna tri albuma ovog mostarskog sastava, objaviti izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva.

Režiju, scenarij, montažu, animaciju i dizajn spota potpisuje Nikola Galić, inače jedan od članova Zostera, dok je snimatelj bio Srđan Šarić.

Album Srce uzavrelo koji će publici donijeti ukupno deset novih pjesama snimili su Eric Bajramović i Edin Zubčević u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, miks i mastering su rađeni u studiju Bauer u Ludwigsburgu, a album je producirao Edin Zubčević.

Muziku i tekst za Gavrila napisao je Mario Knezović dok su aranžman uradili članovi Zostera kojeg čine Mario Knezović (vokal), Atila Aksoj (gitare), Adis Sirbubalo (klavijature), Nikola Galić (bas) i Goran Rebac (bubnjevi).

Video spot: Zoster - Gavrilo

19.06.2014. | AMIRA U NOVOM RUHU U SVOM SARAJEVU

Koncert Amire Medunjanin u Bosanskom kulturnom centru 27. juna bit će prvi koncert u Bosni i Hercegovini na kojem će biti predstavljen njen novi album Silk and Stone.

“Neizmjerno se radujem koncertu i mogućnosti da ovu našu novu priču podijelim sa rajom kod kuće. Budući da se radi o premijernom predstavljanju albuma u Sarajevu, jedva čekam da vidim kako će ljudi reagovati na taj instrumentalni spoj istoka i zapada i glasa”, kazala je Amira najavljujući koncert koji organizira agencija Gramofon.

Repertoar koncerta će činiti tradicionalne pjesme Balkana obogaćene pjesmama sa novog albuma poput Kradem ti se u večeri, Što te nema, Čula jesam da se dragi ženi, kao i makedonskom tradicionalnom pjesmom Eleno kerko koja je već postala svojevrstan hit albuma objavljenog prošlog mjeseca za Aquarius Records.

Na koncertu će Amira nastupiti sa Bojanom Zulfikarpašićem pijanistom, aranžerom i producentom novog albuma, kontrabasistom Nenadom Vasilićem, oudistom Ufukom Kaanom Iclijem, kanunistom Eminom Esenom i gitaristom Boškom Jovićem.

Silk and Stone je Amirin peti album koji je uslijedio nakon posljednjeg albuma Amulette (Harmonia Mundi – World Village), prethodnih albuma objavljenih za sarajevski Gramofon: Amira Live snimljenog na Jazz Festu Sarajevo 2008. godine i Zumra koji je proglašen jednim od 10 world music izdanja godine po ocjeni Sunday Timesa, te Amirinog prvjenca Rosa objavljenog za Snail Records.

Koncert Amire Medunjanin bit će održan u 21.00, nakon koncerta ansambla Halka zakazanog za 19.00. Ulaznice za pojedinačne koncerte se na blagajni BKC-a mogu kupiti po pretprodajnoj cijeni od 10 KM. Na dan koncerta ulaznice će koštati 15 KM.
Koncerti se organizira u saradnji sa francuskom organizacijom Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, u okviru programa "Sarajevo, srce Evrope". Partneri projekta su France Inter, ARTE Concert i ARTE.

09.06.2014. | HALKA U BKC-u SA NOVIM REPERTOAROM

Članovi ansambla Halka će na koncertu u Bosanskom kulturnom centru 27. juna izvesti i dio repertoara koji je pripremljen za njihov novi album.

Bit će ovo prvi nastup Halke koju čine Božo Vrećo, Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Adis Sirbubalo i Anes Beglerbegović nakon turneje koja je obuhvatila koncerte u gradovima širom Bosne i Hercegovine i novembarskog rasprodatog koncerta u BKC-u kojim je zatvoren 17. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo.

Članovi ansambla će na junskom koncertu izvesti sevdalinke ali i autorske pjesme pripremljene za novi album koji će kao i Halkin prvjenac biti snimljen u produkciji Gramofona.

Koncert ansambla Halka bit će održan 27. juna u 19.00, a isti dan u 21.00 također u BKC-u nastupit će i Amira Medunjanin predstavljajući svoj novi album Silk & Stone. Ulaznice za koncerte po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni BKC-a. Ulaznice će na dan koncerta koštati 15 KM.

Koncert organizira agencija Gramofon iz Sarajeva u saradnji sa francuskom organizacijom Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, u okviru programa Sarajevo, srce Evrope, a partneri projekta su France Inter, ArteLive Web i Arte.

03.06.2014. | AMIRA I HALKA U BKC-u!

Amira Medunjanin i Halka nastupit će na dva odvojena koncerta koja 27. juna u Bosanskom kulturnom centru organizira agencija Gramofon.

Za 19.00 sati najavljen je koncert ansambla Halka, koji se upravo priprema za snimanje svog drugog CD-a, a repertoar koncerta će, osim popularnih hitova koje članovi ansambla izvode na svojim nastupima, činiti i do sada rijetko snimane i izvođene sevdalinke koje se smatraju skrivenim draguljima sevdaha.

Koncert Amire Medunjanin bit će održan isti dan u 21.00 a bh. publika će po prvi put čuti pjesme sa Amirinog novog albuma Silk & Stone objavljenog prošlog mjeseca za Aquarius Records. Na koncertu će Amira nastupiti sa svojim međunarodnim ansamblom kojeg čine pijanista Bojan Zulfikarpašić, kontrabasista Nenad Vasilić, oudista Ufuk Kaan Icli, kanunista Emin Esen i gitarista Boško Jović.

Ulaznice za pojedinačne koncerte se u pretprodaji na blagajni BKC-a mogu kupiti po cijeni od 10 KM. Na dan koncerta ulaznice će koštati 15 KM. Koncert se organizira u saradnji sa francuskom organizacijom Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, u okviru programa Sarajevo, srce Evrope.

21.04.2014. | POSLUŠAJTE SINGL GAVRILO

Pjesma Gavrilo prvi je singl sa Zosterovog novog albuma Srce uzavrelo.

Autor muzike i teksta i ove kao i ostalih pjesama na četvrtom albumu mostarskog benda, je frontmen Zostera Mario Knezović.

“Vrlo sam zadovoljan albumom i činjenicom da smo za ukupno 11 radnih dana završili sve, od snimanja do masteringa, a pjesmom Gavrilo najavljujemo novi album kojim će publika, nadamo se, biti zadovoljna jednako kao i članovi Zostera”, kaže Knezović i dodaje kako su se na ovom albumu, Zosteru kojeg čine još i gitarista Atilla Aksoj i bubnjar Goran Rebac, kao stalni članovi benda pridružili klavijaturista Adis Sirbubalo i basista Niko Galić.

Album je sniman u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, miksan i masteriziran u Studiju Bauer u Ludwigsburgu, bit će štampan u Sonyju u Salzburgu, dok je produkciju radio Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva.

Pjesmu Gavrilo sa Zosterovog albuma Srce uzavrelo možete besplatno downloadirati sa ovog linka.

21.03.2014. | ZOSTER SNIMIO ČETVRTI ALBUM

Mostarski Zoster uskoro objavljuje novi album čije je snimanje završeno u utorak u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru.

Članovi Zostera – Mario Knezović, Atila Aksoj, Adis Sirbubalo, Nikola Galić i Goran Rebac snimili su novi album za sedam dana. Album je producirao Edin Zubčević, koji je sa Ericom Bajramovićem i snimio deset pjesama koje će se naći na albumu, dok će miks i mastering biti rađeni u Bauer Studiju u Ludwigsburgu sredinom aprila. Objavljivanje CD-a u ediciji "novi gramofon" predviđeno je za kraj maja.

Na albumu će se naći Knezovićeve autorske pjesme za koje potpisuje muziku i tekst, dok su aranžmane radili članovi benda. Radni naslov CD-a je Srce uzavrelo a rađen je u produkciji Gramofona, kao i prethodna tri izdanja Zostera: Ojužilo (2005), Festival budala (2007) i Imači kada (2012).

03.02.2014. | HALKA PRVI PUT U TRAVNIKU

U četvrtak 6. februara u 20.00 bosanskohercegovački ansambl Halka nastupit će po prvi put u Travniku, u Centru za kulturu.
 
Članovi ansambla: pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo, basista Edvin Hadžić i perkusionista Anes Beglerbegović pažljivo se pripremaju za koncert kojim će predstaviti svoj prvi album koji je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon.
 
“Želimo se u najboljem svjetlu predstaviti travničkoj publici jer su nas Travničani dolazili slušati na koncertima koje smo prethodnih mjeseci svirali u drugim gradovima”, kaže Božo Vrećo i dodaje da Halka zanimljiv repertoar priprema i za tuzlanski koncert u Bosanskom kulturnom centru u subotu 8. februara.
 
Ulaznice za koncerte koštaju 5 KM. U Travniku će se prodaja ulaznica vršiti od 12.00 na dan koncerta dok se ulaznice u Tuzli već mogu kupiti na blagajni BKC-a te kod uličnih prodavača.

27.01.2014. | HALKA ZAVRŠAVA TURNEJU

6. februar, 20.00 - TRAVNIK, Centar za kulturu
8. februar, 20.00 - TUZLA, Bosanski kulturni centar

Ulaz: 5 KM.
Prodaja ulaznica u Travniku na dan koncerta, od 12.00; u Tuzli od danas u BKC-u i kod Seje i Vilija.

04.12.2013. | HALKA U MOSTARU

U nastavku bosanskohercegovačke turneje ansambla Halka, u subotu 14. decembra bit će održan njihov prvi mostarski koncert.

Članovi Halke održali su seriju koncerata po gradovima Bosne i Hercegovine, a posljednji je održan u okviru 17. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2013, kada se za koncert ovog petočlanog ansambla tražila karta više. Ulaznice za njihov prvi zvanični nastup u Sarajevu, rasprodate su što svjedoči o iznimnom uspjehu ansambla oformljenog prije nešto manje od 9 mjeseci.

Članovi Halke – Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović i mostarskoj publici obećavaju izvrstan koncert u OKC Abrašević. Koncert počinje u 20.00, a ulaznice po cijeni od 5,00 KM moći će se kupiti na dan koncerta na blagajni OKC-a.

27.09.2013. | HALKA NASTAVLJA TURNEJU U ZENICI

U petak 4. oktobra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će održan još jedan u seriji koncerata kojim ansambl Halka promovira svoj prvi album.

Članovi Halke već su održali niz koncerata po Bosni i Hercegovini a svaki od nastupa imao je izvrstan prijem kod posjetilaca o čemu svjedoči i podatak da je na svakom od koncerata Halka izlazila na bis izvodeći ne samo pjesme sa njihovog albuma već i sevdalinke koje se ne nalaze na Halkinom prvjencu.

Posebnu pažnju publike plijene njihovi hitovi na društvenim mrežama poput Razbolje se šimšir list, Kiša bi pala, Jablani se povijaju, dok se svojevrsnim vrhuncem njihovih koncertnih nastupa smatra izvedba pjesme Oj Zumreto dušo moja.

Članovi Halke – Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović i zeničkoj publici obećavaju izvrstan repertoar u vrhunskoj izvedbi uz produkciju Gramofona.

Koncert u BNP u Zenici počinje u 20.00, a ulaznice po cijeni od 4,90 KM moći će se kupiti na dan koncerta na blagajni Pozorišta.

02.09.2013. | HALKA U BIHAĆU, PRIJEDORU I GORAŽDU

Ansambl Halka ove sedmice nastavlja promotivnu koncertnu turneju po Bosni i Hercegovini kojom predstavlja svoj prvi album nastao u produkciji Gramofona.

Iako je album objavljen prije nepuna dva mjeseca, neke od najljepših sevdalinki u izvedbi ansambla Halka za kratko vrijeme su stekle popularnost među ljubiteljima sevdaha, a svaki njihov koncert donosi sevdalinke u iznimnoj interpretaciji pjevača Bože Vreće, gitariste Dine Šukala, pijaniste i harmonikaša Adisa Sirbubala, kontrabasiste Edvina Hadžića i perkusioniste Anesa Beglerbegovića.

U četvrtak 5. septembra Halka će održati koncert u Kulturnom centru Bihać dok će 7. septembra nastupiti u Pozorištu u Prijedoru. Goraždanska publika moći će uživati u njihovom koncertu 12. septembra u Kino sali Centra za kulturu. Ulaznice za koncerte u Bihaću i Prijedoru koštaju 5 KM i mogu se kupiti na blagajnama Kulturnog centra Bihać i Pozorišta u Prijedoru.

Turneja će biti nastavljena i u oktobru. Već 4. oktobra planiran je njihov nastup u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Inače, Halka je do sada u okviru bosanskohercegovačke turneje održala uspješne koncerte na Ljetnoj pozornici Ilidža, potom u Tuzli, Bijeljini i Brčkom.

Poslušajte njihovu interpretaciju sevdalinke Dvije su se vode zavadile.

27.08.2013. | HALKA NA TURNEJI

05. septembar u 20.00 - Kulturni centar Bihać
07. septembar u 20.00 - Pozorište u Prijedoru
12. septembar u 20.00 - Kino sala Centra za kulturu Goražde
04. oktobar u 20.00 - Bosansko narodno pozorište Zenica

27.08.2013. | HALKA NAJAVLJUJE NOVE KONCERTE

Nakon što je ansambl Halka proteklog vikenda održao nastupe u Tuzli, Bijeljini i Brčkom, ovaj novoosnovani a već uspješni bend najavljuje i nove koncerte u okviru bosanskohercegovačke turneje kojom promovira svoj prvi album.

„Na svim koncertima koje smo do sada imali, publika je bila potpuno oduševljena, tako da sa još većim nestrpljenjem i radošću očekujemo koncerte u Bihaću 5. septembra, Prijedoru 7. septembra i Goraždu 12. septembra“, kazao je Anes Beglerbegović, bubnjar ansambla.
Turneja u organizaciji agencije Gramofon u čijoj produkciji je snimljen i objavljen Halkin prvjenac, ima za cilj predstaviti širom Bosne i Hercegovine ovaj sastav i njihov repertoar koji donosi sevdah bez nepotrebnih primjesa i elemenata drugih muzičkih stilova.

Publiku na koncertima u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, Centru za kulturu Semberija u Bijeljini i Domu kulture u Brčkom činili su posjetioci različitih generacija ispraćajući pjesme aplauzima i ovacijama bez obzira da li je riječ o sada već Halkinim hitovima Kiša bi pala, Razbolje se šimšir list, Jablani se povijaju ili o pjesmama koje su Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović premijerno izveli na koncertima.

“Osim pohvale za interpretacije nekih od najljepših sevdalinki, pohvale su upućene i organizatoru koji je obezbjeđujući produkcijske uvjete na visokom nivou publici u Tuzli, Bijeljini i Brčkom ponudio nastupe kakvi su nažalost rijetkost kada su u pitanju kulturni događaji u našoj zemlji”, naglasio je Božo Vrećo, pjevač ansambla.

21.08.2013. | HALKA: BIHAĆ, PRIJEDOR I GORAŽDE NAKON TUZLE, BIJELJINE I BRČKOG

Nakon uspješnog koncerta na Ljetnoj pozornici Ilidža kojim je započeta bosanskohercegovačka turneja ansambla Halka, ovaj bend kojeg čine muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva priprema se za koncerte koje će ovog vikenda održati u Tuzli, Bijeljini i Brčkom.

“Repertoar smo pažljivo odabrali i svim ljubiteljima sevdaha možemo obećati vrhunske koncerte uz odličnu produkciju. Unaprijed se radujemo što imamo priliku Halku predstaviti širom zemlje, a podrška i interes publike daju nam dodatni motiv”, kaže kontrabasista Edvin Hadžić.

Halka će 23. augusta nastupiti u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, 24. augusta u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini, a 25. augusta u Domu kulture u Brčkom.

Ulaznice za koncert u Tuzli mogu se kupiti u pretprodaji na blagajni BKC-a, dok će se ulaznice za koncerte u Bijeljini i Brčkom prodavati na biletarnicama dvorana na dan koncerta. Ulaznice koštaju 5 KM.

Organizator turneje, produkcija Gramofon iz Sarajeva najavljuje da će Halka u nastavku turneje nastupiti 5. septembra u Bihaću, 7. septembra u Prijedoru te 12. septembra u Goraždu.

09.08.2013. | SVE SPREMNO ZA NEZABORAVNU NOĆ SEVDAHA NA ILIDŽI

Ekipa sjajnih muzičara: Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović, koja iza sebe ima brojne uspješne projekte, zajedno sa pjevačem fascinantnog glasa Božom Vrećom predstavit će svoj zajednički projekat Halka i album prvijenac nastao u produkciji Gramofona i upriličiti pravu muzičku poslasticu za sve ljubitelje sevdaha i muzike uopće.

Dugo iščekivani premijerni koncert ansambla Halka bit će održan sutra navečer na Ljetnoj pozornici Ilidža, s početkom u 20.30, a nakon dvodnevnih proba održanih u Sarajevu sačinjen je i repertoar koji će osim pjesama sa albuma činiti i još neki od najljepših primjera bosanskohercegovačke tradicionalne muzike poput sevdalinki Ah ljubav, ljubav Selvera Pašića, potom Žita zlatom klasaju, i pjesme Negdje u daljine Goraždanina Radeta Jovanovića čije se sevdalinke Malenim sokakom i Jablani se povijaju nalaze na Halkinom albumu. 

Osim spomenutih, Halka će izvesti i pjesme Kiša bi pala, Da sam sjajna mjesečina, Razbolje se šimšir list i brojne druge, poznatih i nepoznatih autora, ali u svakom slučaju sevdalinke koje su obilježile djetinjstvo i mladost brojnih generacija.

Produkcija Gramofon danas počinje sa instalacijom visokokvalitene razglasne i rasvjetne opreme u želji da Ljetna pozornica Ilidža u subotu navečer zasja zlatnim sjajem i da publika uživa u prekrasnom ambijentu i sevdahu na otvorenom.

Ulaznice za koncert koštaju 5 KM i prodaju se u CD shopu Magaza, na biletarnici BKC-a te kod uličnih prodavača – ispred tržnice Markale i na platou Skenderije. Na dan koncerta moći će se kupiti i na blagajni Ljetne pozornice Ilidža.

07.08.2013. | HALKA: UZBUĐENJE PRED SUBOTNJI KONCERT

U subotu 10. augusta na Ljetnoj pozornici Ilidža bit će održan premijerni koncert ansambla Halka kojeg čine muzičari iz Foče, Sarajeva, Prijedora i Tuzle i čije pjesme Kiša bi pala, Jablani se povijaju i druge već sedmicama oduševljavaju slušaoce brojnih radiostanica i pravi su hit na društvenim mrežama.

Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović, muzičari okupljeni u Halku, uz pažljivo biran repertoar pjesama objavljenih na albumu nastalom u produkciji Gramofona, na Ilidži će izvesti i pjesme koje do sada nisu snimili a koje također predstavljaju neke od bisera sevdaha.

“Ljetna pozornica je legendarno mjesto kada je sevdah u pitanju, a mi možemo obećati da će u subotu navečer ponovno zasjati punim sjajem i ponuditi publici neke od najljepših sevdalinki izvedene po prvi put prije više decenija upravo na tom mjestu“, kaže Dino Šukalo gitarista ansambla napominjući kako svi članovi Halke s uzbuđenjem očekuju svoj premijerni koncert.

“S velikim nestrpljenjem očekujemo subotu”, kaže Božo Vrećo, pjevač ansambla i dodaje: “U Sarajevu su u toku intenzivne probe kako bismo posjetiocima Ljetne pozornice i svima koji sa radoznalošću iščekuju naš prvi nastup, priredili noć za pamćenje."

31.07.2013. | HALKA USKORO U TUZLI, BIJELJINI I BRČKOM

Ostalo je još deset dana do velikog koncerta kojeg će članovi ansambla Halka održati na Ljetnoj pozornici Ilidža, a već se najavljuju i novi nastupi u okviru bosanskohercegovačke turneje ovog benda koja će obuhvatiti deset gradova.

Ilidžanski nastup 10. augusta bit će premijerno koncertno predstavljanje ansambla kojeg čine Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović i albuma nastalog u produkciji Gramofon a koji je, odmah po objavljivanju, po općoj ocjeni proglašen najbolje produciranim poslijeratnim albumom sevdaha.

Već sada vlada veliki interes za koncert na Ilidži, a organizator turneje agencija Gramofon najavljuje nove koncerte koji će publici ponuditi neke od najljepših sevdalinki u vrhunskoj izvedbi. Koncert u Tuzli bit će održan u petak 23. augusta u Bosanskom kulturnom centru, dan kasnije u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini, dok će u nedjelju 25. augusta u zvucima Halke uživati posjetioci Doma kulture Brčko.

Ulaznice za koncerte bh. turneje će se prodavati po pristupačnim cijenama. Ulaznice za koncert na Ilidži koštaju 5 KM i mogu se kupiti u CD shopu Magaza te kod uličnih prodavača – u biletarnici u Bosanskom kulturnom centru, ispred tržnice Markale te na platou Skenderija.

29.07.2013. | HALKA: POČELA PRODAJA ULAZNICA

Iako su od objavljivanja prvog albuma ansambla Halka prošle tek tri sedmice, a od njihove promocije u sarajevskom ateljeu Figure desetak dana, članovi ansambla: Božo Vrećo, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Anes Beglerbegović već se pripremaju za svoju prvu bosanskohercegovačku turneju.

Album koji je producirao Edin Zubčević za produkciju Gramofon bit će promoviran na 10 koncerata koji će tokom ljeta i jeseni biti održani u 10 gradova u Bosni i Hercegovini. Prvi nastup zakazan je za 10. august na Ljetnoj pozornici Ilidža, mjestu koje ima simboličnu važnost za istoriju sevdaha, nakon čega će tokom augusta uslijediti koncerti u Tuzli (23. augusta), Bijeljini (24. augusta) i Brčkom, potom Prijedoru, Bihaću, Goraždu, Mostaru, Zenici...

“Na koncertima ćemo izvoditi repertoar kojeg će činiti pjesme objavljene na albumu. Riječ je o narodnim pjesmama i pjesmama čiji su autori neki od velikana sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića i drugih”, kaže pjevač Halke Božo Vrećo i dodaje kako će na nastupima biti izvođene i pjesme koje se ne nalaze na njihovom albumu.

Organizator turneje Gramofon iz Sarajeva najavljuje popularne i pristupačne cijene ulaznica. Cijena ulaznice za koncert na Ljetnoj pozornici Ilidža iznosit će 5 KM, a prodaja ulaznica počinje danas (ponedjeljak, 29. jula). Ulaznice se mogu kupiti u CD shopu Magaza te kod uličnih prodavača ispred tržnice Markale i na platou Skenderija.

18.07.2013. | Održana promocija ansambla Halka: sevdah bez nepotrebnih primjesa

Promocija bh. ansambla Halka kojeg čine muzičari iz Foče, Prijedora, Sarajeva i Tuzle, održana je danas u ateljeu Figure gdje je bend u aprilu i započeo prve probe nakon čega je uslijedilo snimanje njihovog prvjenca.
 
Nakon pozdravnih riječi producenta albuma Edina Zubčevića, bend je izveo tri pjesme sa CD-a koji predstavlja 30 izdanje nastalo u produkciji izdavačke kuće Gramofon koja je u proteklih 10 godina objavila neka od najznačajnijih poslijeratnih diskografskih izdanja u Bosni i Hercegovini: albume Adija Lukovca, Emine Zečaj, Dubioze kolektiv, Zostera, Siktera, Basheskije, Damira Imamovića, Sanela Redžića, Amire Medunjanin i drugih.
 
“Sretan sam da smo objavili album kojim se zaista možemo ponositi”, kazao je pjevač Božo Vrećo, a perkusionista Anes Beglerbegović je predstavio repertoar. “Na našem albumu je 7 narodnih pjesama i 7 pjesama koje potpisuju autori poput Joze Penave, Rade Jovanovića, Zekerijaha Đozića i Emine Zečaj”, kazao je Beglerbegović.
 
“Album nudi sevdah bez ikakvih nepotrebnih primjesa drugih muzika. Aranžmane su uradili članovi Halke, a riječ je o pjesmama uz koje smo odrastali, koje smo slušali od ranog djetinjstva i koje danas rado sviramo”, kazao je basista Edvin Hadžić, dok je pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo istaknuo da je album posvećen svim velikanima sevdaha, znanima i onim neznanima čija su imena izgubljena kroz historiju a bez kojih danas Halka ne bi bila moguća.
 
Gitarista Dino Šukalo napomenuo je kako će ansambl, za koji već sada vlada veliki interes u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, uskoro predstaviti album u svim većim gradovima u BiH.
 
U okviru promotivne turneje, Halka će tokom ljeta i jeseni održati 10 koncerata. Prvi nastup planiran je za 10. august na Ljetnoj pozornicina Ilidži, mjestu koje ima simboličnu važnost za istoriju sevdaha, nakon čega će tokom augusta uslijediti koncerti u Brčkom (22. august), Tuzli (23. august) i Bijeljini (24. august), potom Prijedoru, Bihaću, Mostaru, Zenici i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini
 
Na koncertima će biti izvođen repertoar kojeg će činiti pjesme objavljene na albumu a organizator turneje, agencija Gramofon, najavljuje pristupačne cijene ulaznica. Cijena ulaznice za koncert na Ljetnoj pozornici Ilidža iznosit će 5 KM.
 
Prvo izdanje albuma se može kupiti po cijeni od 7 KM, dok će narednog mjeseca biti objavljeno i luksuzno opremljeno kolekcionarsko izdanje CD-a ansambla Halka.

12.06.2013. | OD 4. JULA U PRODAJI PRVI ALBUM ANSAMBLA HALKA

Nakon samo nekoliko sedmica od formiranja ansambla do završetka snimanja, prvi album grupe Halka, nastao u produkciji Gramofona, bit će objavljen 4. jula.

Ansambl kojeg čine muzičari iz Foče, Tuzle, Prijedora i Sarajeva – pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, harmonikaš i pijanista Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović – okupljen je u aprilu ove godine, a nakon proba održanih u ateljeu Figure u Sarajevu, CD kojeg čini 14 pjesama, snimljen je od 2. do 5. maja u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru.

Album je producirao Edin Zubčević, snimio Eric Bajramović, dok je miks i mastering uradio Johannes Wohlleben u Bauer Studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

“Ovaj album sevdaha je zamišljen, odsviran i produciran s idejom da konačni rezultat budu pjesme koje će biti vjerne onome što je najbolje u istoriji sevdaha i koje će služiti na čast ne samo muzičarima ansambla Halka nego i svim prijeratnim velikanima sevdaha koji su oblikovali ovu muziku i dali joj identitet koji smo mi, svi skupa, pokušali sačuvati, ne opterećujući ga muzičkim elementima koji sevdahu ne pripadaju i ne trebaju”, kazao je Zubčević.

CD će biti objavljen 4. jula u okviru edicije "novi gramofon" izdavačke kuće Gramofon, a predstavlja naše 30. izdanje kojim obilježavamo desetu godišnjicu postojanja.

U našoj produkciji objavljena su od 2003. do 2013. godine neka od najznačajnijih poslijeratnih diskografskih izdanja u Bosni i Hercegovini poput albuma Adija Lukovca, Dubioze kolektiva, Zostera, Siktera, Emine Zečaj, Amire Medunjanin, Damira Imamovića, Sanela Redžića i drugih.

06.06.2013. | PREMIJERNO PRESLUŠAVANJE ALBUMA

U petak, 7. juna na talasima Studentskog eFM radija premijerno preslušavanje upravo završenog albuma ansambla Halka.

Halku čine Božo Vrećo (vokal), Dino Šukalo (gitara), Edvin Hadžić (kontrabas), Adis Sirbubalo (harmonika, klavir) i Anes Beglerbegović (udaraljke). Album je sniman početkom maja u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, miksan i masteriziran prije nekoliko dana u Studios Bauer u Ludwigsburgu u Njemačkoj, a bit će objavljen do kraja mjeseca u produkciji Gramofona. Producent albuma je Edin Zubčević.

Poslušajte svih 14 pjesama sa albuma u Roditeljskoj pažnja Zoke Ćatića, od 10.30 do 12.00 na 95,2 MHz ili na www.efm.ba.

14.05.2013. | “HALKA” SNIMILA PRVI ALBUM

U studiju Muzičkog centra Pavarotti, završeno je snimanje prvog albuma ansambla “Halka”.

Ansambl, kojeg čine pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović, od 2. do 5. maja u Mostaru je odsvirao repertoar koji je snimio Eric Bajramović, a producirao Edin Zubčević.

"Ansambl čine iskusni profesionalci koji su uživo odsvirali 13 odličnih pjesama. Želja nam je bila uraditi album bez nasnimavanja, dosnimavanja, editinga i sličnih produkcijskih postupaka, što je vrlo zahtjevno i ambiciozno, a u sve u namjeri da sačuvamo autentičnu ljepotu izvedbe i zvuk ansambla postignut već na probama”, kazao je Zubčević i dodao da će materijal krajem mjeseca biti miksan i masteriziran u Bauer studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

U ovom čuvenom studiju osnovanom prije više od 60 godina u kojem su snimali umjetnici poput Keitha Jarretta ili Tri tenora, izdavač albuma, produkcija Gramofon iz Sarajeva od 2006. godine snima, miksa i masterizira svoja izdanja.

“U daljem procesu produkcije pokušat ćemo sačuvati kvalitet koji je postignut kolektivnim muziciranjem. Halka je snimila sjajan album, i ostaje da na isti način dovedemo čitav proces do kraja. Samo će najbolje biti dovoljno dobro, imajući u vidu repertoar, umijeće i nadahnutu izvedbu ansambla”, naglasio je producent albuma.

Halkin prvjenac će, kao i prethodnih 29 izdanja Gramofona, biti štampan u Sonyju u Austriji. Objavljivanje i promocija CD-a su najavljeni za kraj juna.

01.05.2013. | ZAVRŠENE PROBE ANSAMBLA HALKA (video)

Danas, prvog maja u Mostaru, u studiju Pavarotti, započinje snimanje albuma ansambla Halka kojeg čine muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović.

Snimanje albuma uslijedilo je nakon intenzivnih proba u sarajevskom ateljelu Figure gdje je u toku jučerašnjeg dana snimljena završna proba novoosnovanog ansambla.

Snimak je u jednom kadru uradio fotograf Zijah Gafić, a vjerno dočarava atmosferu sa proba tokom kojih je odabran i pripremljen repertoar albuma koji će producirati Edin Zubčević, a objaviti izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva. Album će biti objavljen već sljedećeg mjeseca, a tokom ljeta i jeseni bit će predstavljen serijom promotivnih koncerata u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte video.

22.04.2013. | POTPISAN UGOVOR SA BOŽOM VREĆOM

Već nekoliko dana u sarajevskom umjetničkom ateljeu Figure traju probe ansambla kojeg čine muzičari iz Foče, Tuzle, Prijedora i Sarajeva. Riječ je o novom projektu na bosanskohercegovačkoj sceni koji će već narednog mjeseca rezultirati snimanjem albuma i našim novim diskografskim izdanjem.

Novo ime u Gramofonu je pjevač Božo Vrećo a sa ovim umjetnikom potpisan je ugovor o višegodišnjoj saradnji koja uključuje produkciju dva albuma, umjetnički menadžment i međunarodno zastupanje.

Ove godine produkcijska kuća Gramofon obilježava desetogodišnjicu postojanja i prvjenac Bože Vreće će biti objavljen na isti dan kada je prije 10 godina objavljen CD "Remake" Adija Lukovca koji je bio naše prvo izdanje. U proteklom periodu Gramofon je producirao i objavio albume Emine Zečaj, Dubioze Kolektiv, Zostera, Sanela Redžića, Damira Imamovića, Amire Medunjanin, Basheskije, Validne Legitimacije i drugih domaćih muzičara postavljajući visoke produkcijske standardne u Bosni i Hercegovini ne samo kada je riječ o muzici nego i o zvuku i likovnoj opremi svojih izdanja.

O saradnji sa mladim pjevačem iz Foče, osnivač i producent Gramofona Edin Zubčević kaže: "Božo Vrećo je bez ikakakve sumnje jedan od najvažnijih interpretatora sevdalinke koji su se pojavili u posljednjih 20 godina i vjerujem da će vrijeme koje dolazi ne samo potvrditi njegov talenat nego i konačno artikulirati poslijeratnu renesansu sevdaha koji je autentična baština Bosne i Hercegovine, jer uz bosanski stećak, sevdalinka je kulturni sinonim naše zemlje koji na vjeran način reprezentira našu duhovnost i istoriju."

01.04.2013. | NOVI USPJEH SANELA REDŽIĆA

Naš najuspješniji i najvirtuozniji klasični gitarista mlađe generacije Sanel Redžić objavio je novi album.

Nakon svog prvog izdanja objavljenog u aprilu 2007. godine za bosanskohercegovačku izdavačku kuću Gramofon, Redžićev drugi CD pod nazivom “Segovia Inspirations” predstavlja omaž jednom od najvećih gitarista svih vremena Andresu Segoviji, a objavljen je proteklog vikenda za njemačkog izdavača KSG Exaudio.

Sanel je upravo u subotu 30. marta uspješnim koncertom u prestižnoj dvorani Concertgebouw u Amsterdamu promovirao novi album čime je započeo i svoju ovogodišnju koncertnu sezonu koja će biti nastavljena koncertom u Weimaru 4. aprila, gdje će nastupiti zajedno sa orkestrom i izvesti čuveni Concierto de Aranjuez Joaquina Rodriga.

Nakon toga publika u našoj zemlji imat će priliku uživati u dva njegova koncerta: 6. aprila Redžić nastupa u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu, a 8. aprila u Sarajevu gdje će nastupiti na završnom danu Internacionalnog festivala gitare.

Ovog uspješnog gitaristu rođenog u Tuzli u maju očekuje koncert u Nacionalnoj filharmoniji Ukrajine u Kijevu te velika azijska turneja koja je planirana za novembar i decembar u okviru koje će Redžić u Japanu održati koncerte u 12 gradova, nakon čega će uslijediti i nastupi u Kini. U završnoj su fazi i pregovori za Sanelove koncerte na Tajlandu, te u Manili na Filipinima.

01.01.2013. | SRETNA NOVA GODINA!

Želimo vam sretne praznike!

Ukoliko još uvijek niste obradovali sebe ili drage ljude, još uvijek imate vremena za akciju eKupona i Gramofona. Posjetite eKupon!

25.12.2012. | OSTVARITE POPUST PUTEM eKUPONA!

Još uvijek niste odabrali pravi poklon? Obradujte drage ljude kupovinom CD-a u produkciji Gramofona.

Inovativna muzika, vrhunski zvuk, autentični autori, odlični interpretatori, savremeni dizajn - sve su to odlike izdanja najznačajnije nezavisne izdavačke kuće u Bosni i Hercegovini. Gramofon je u proteklih 10 godina objavio albume nekih od najvažnijih domaćih autora i izvođača. Platite samo 7.50 KM umjesto 15 KM za jedan CD bosanskohercegovačkih autora i izvođača u produkciji Gramofon.

Za više informacija posjetite eKupon.

23.10.2012. | SVJETSKA PREMIJERA U TUZLI I SARAJEVU

Nakon što 4. novembra bude zatvoreno 16. izdanje Jazz Festa, bosanskohercegovačku publiku očekuje svjetska premijera jazz ansambla kojeg čine iznimni međunarodni umjetnici francuski gitarista vijetmanskog porijekla Nguyen Le i njemački vokalista Michael Schiefel, te basista iz Tuzle Edvin Hadžić i bubnjar iz Sarajeva dr. Amar Češljar.

Ovaj će ansambl u Bosni i Hercegovini održati dva koncerta – 9. novembra nastupit će u sarajevskom Kamernom teatru 55, a dan kasnije 10. novembra u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru. Riječ je o koncertu koji se organizira u okviru projekta Jazz bez granica u organizaciji Goethe Instituta, Francuske ambasade i agencije Gramofon.

Nguyen Le značajno je ime na evropskoj i svjetskoj muzičkoj sceni, a u Sarajevu smo ga imali priliku slušati na sceni Jazz Fest 2003. godine kada je predstavio svoj projekat Celebrating Jimi Hendrix.

Schiefela smo gledali na prošlogodišnjem Jazz Festu kada je predstavio projekat u kojem je sudjelovao sa bugarskim bubnjarom Stoyanom Yankoulov0m i Edvinom Hadžićem.

Napominjemo da će publika 16. Jazz Festa Hadžića i Češljara slušati i gledati i u okviru ovogodišnjeg festivalskog programa, prvog kao člana Arkul Orchestre i Sarajevo Jazz Guerille, a drugog u njegovom TAAK Triju koji će nastupiti u okviru programa Late Nite Stage.

27.03.2012. | PREDIN I DEDIĆ U SARAJEVU

14. aprila u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu slovenački kantautor Zoran Predin i hrvatski pijanista Matija Dedić predstavit će svoj projekat pod nazivom “Tragovi u sjeti”.

Ovo je prvi zajednički album dvojice umjetnika, koji nudi jedinstvenu interpretaciju pjesama Arsena Dedića, Olivera Dragojevića, Parnog valjka, Josipe Lisac, Zdravka Čolića i drugih koje su ostavile traga u vremenu i sjećanjima mnogih generacija.

"Pjesme koje se nalaze na albumu često sam pjevušio sam za sebe. Vremenom su postale dio mene i kad sam napokon skupio dovoljno hrabrosti i samopouzdanja odlučio sam ih snimiti”, kaže Predin koji je tako na jednom mjestu zabilježio pjesme koje ga, kako sam kaže, prate cijeli život. Na koncertu koji organizira agencija Gramofon iz Sarajeva, Dedić i Predin će izvesti i neke od Predinovih najpoznatijih pjesama.  

“Pjesme poput ‘Praslovan’, ‘Čakaj me’ ili ‘Naj ti poljub nariše ustnice’ urađene su u novim aranžmanima. Dobile su potpuno novu ritmiku pa vjerujemo da će publika uživati”, kazao je Dedić.

Ulaznice za koncert po cijeni od 20 KM mogu se kupiti na blagajni BKC-a 13. i 14. aprila.

19.03.2012. | "DORANTES" U MOSTARU I SARAJEVU

Krajem marta u Mostaru i Sarajevu bit će organizirani koncerti španskog flamenko sastava Dorantes koji predvodi pijanista David Pena Dorantes.

Ovaj umjetnik koji potiče iz čuvene andaluzijske muzičke porodice, na uspješan način objedinjuje različite žanrove, od klasike i jazza, do elemenata keltske ili brazilske muzike, što rezultira posebnim stilom koji je Dorantesu donio brojna međunarodna priznanja i pozitivne kritike u medijima.   

"U pratnji virtuoznih muzičara Dorantes dokazuje da klavir može parirati emotivnom naboju flamenko gitare", napisano je u jednom osvrtu na koncertni nastup Dorantesa kojeg na pozornici prati njegov sedmočlani sastav kojeg čini i flamenko plesačica.   

Muzička kritika ističe kako je ovaj muzičar imao hrabrosti istražitivati dosad nepoznate horizonte flamenka, pri tome ostajući vjeran muzičkoj tradiciji Andaluzije. Osim publike u Španiji, Dorantesa danas vole i u ostalim zemljama Evrope.   

Španska ambasada u Bosni i Hercegovini organizira 29. marta u dvorani Hercega Stjepana Kosače koncert u povodu otvaranja Španskog trga u Mostaru, dok će koncert u Sarajevu biti organiziran u Bosanskom kulturnom centru 31. marta.   

Ulaznice po cijeni od 10 KM za mostarski i 15 KM za sarajevski koncert bit će prodavane dan prije i na dan koncerta na blagajnama dvorana, a rezervacije je moguće izvršiti putem e-maila rezervacije@gramofon.ba ili putem telefona 033 668 975.

25.01.2012. | IZBJEGLICA - NOVI SPOT ZOSTERA

Nakon objavljivanja trećeg studijskog albuma pod nazivom Imači kada, Zoster predstavlja novi spot za pjesmu Izbjeglica.

Riječ je o drugom singleu sa aktuelnog albuma na kojem se nalazi deset autorskih pjesama Marija Knezovića, frontmena grupe.  Prošlog ljeta Zoster je predstavio spot za pjesmu Sve u svoje vrijeme – prvi single sa albuma Imači kada objavljen kao i Zosterova prethodna dva albuma za izdavačku kuću Gramofon. Album je od početka januara dostupan za preslušavanje na ovom linku.

Spot za pjesmu Izbjeglica sniman je u Zagrebu a u njemu se pojavljuje glumac Slaven Knezović, inače Mariov brat.

POGLEDAJTE SPOT IZBJEGLICA

06.01.2012. | POSLUŠAJTE ZOSTEROV NOVI ALBUM!

Mostarski Zoster objavio je novi album koji možete poslušati na našoj stranici. Album pod nazivom Imači kada treći je Zosterov album nakon albuma Ojužilo iz 2005. godine i Festivala budala iz 2007. godine.

Prethodni albumi dobili su odlične ocjene publike i muzičke kritike, a članovi Zostera na novom albumu donose 10 novih pjesama Marija Knezovića. I ovaj album dokazuje da je "Mario Knezović jedan je od najzanimljivijih tekstopisaca na ovim prostorima", kako je napisano u jednoj od recenzija prethodnog albuma. "Iako se čini da to radi apsolutno opušteno, nasmiješeno i ironično, kroz igru i šalu, Mario gradi izvrsne slike, analize i kritike."

ZOSTER: IMAČI KADA

16.12.2011. | Uskoro novi album Zostera

Gramofon uskoro objavljuje novi album Zostera pod nazivom Imači kada.

Na Zosterovom trećem studijskom albumu naći će se 10 pjesama čiju muziku i tekstove potpisuje frontmen grupe Mario Knezović, dok su aranžmane uradili članovi Zostera kojeg osim Knezovića čine gitarista Atilla Aksoj, klavijaturista Gabrijel Prusina i bubnjar Goran Rebac. Na albumu gostuju saksofonista Boris Gutić i trubač Ivan Sušac.

Album je sniman u studiju Baraka u Mostaru tokom februara i marta prošle godine, a producent albuma je Atilla Aksoj.

05.06.2011. | BURHAN ŠABAN: TEBE TREBAM

Četvrtog juna objavljen je album Burhana Šabana pod nazivom Tebe trebam.
Album je prvo izdanje naše nove edicije Gramofon Populi.

Album već danas možete kupiti u CD shopu Magaza (Veliki ćurćiluk 10) i CD shopu Target (BBI Centar).

31.05.2011. | NOVA EDICIJA - GRAMOFON POPULI

Novi album Burhana Šabana bit će uskoro objavljen u izdanju Gramofona iz Sarajeva, u okviru nove edicije ove izdavačke kuće pod nazivom Gramofon Populi.

Na albumu pod nazivom Tebe trebam bit će objavljeno šesnaest najljepših ilahija po izboru Burhana Šabana. Album je snimljen u Sarajevu i Istanbulu u periodu juli-decembar 2010, a osim bosanskohercegovačkih muzičara, na albumu gostuju i muzičari iz Turske. Ovo je prvi album iz edicije Gramofon Populi izdavačke kuće Gramofon koja u svom katalogu sadrži i albume koji dokumentiraju bosanskohercegovačko muzičko tradicionalno i sakralno naslijeđe.

18.01.2011. | U PRODAJI NOVI ALBUM VALIDNE

Novi album Validne Legitimacije od danas možete kupiti u:

- CD shopu Magaza (Veliki ćurćiluk 10),
- CD shopu Target (BBI Centar) te
- knjižari Šahinpašić (Vladislava Skarića 9).

Uskoro ćete album "Para-svega+para=hvala lijepo" moći downloadirati i putem online shopa www.finetunes.de.

10.01.2011. | VALIDNA PROMOCIJA U POZORIŠTU MLADIH

U petak 14. januara bit će održana promocija trećeg albuma Validne Legitimacije pod nazivom “Para-svega+para=hvala lijepo”, objavljenog za izdavačku kuću Gramofon koja je objavila i njihov prethodni album Mesijanski sindrom.
 
Muzika Validne Legitimacije dinamična je kombinacija različitih žanrova i uticaja a predmet njihovog interesovanja je sve – od lokalnih fenomena do globalnih trendova. Validna Legitimacija je sasvim sigurno, pripremila validno iznenađenje za validnu publiku a singlovi “Coppertone” i “Braco” sa nadolazećeg albuma mogu se čuti ne samo na izvjesnim radiostanicama nego i vidjeti u formi video inačice na različitim internet adresama.
 
Okosnicu Validne Legitimacije čini trojac: Džej Dej Kontejner – Elegancy, Dr. Iživljago i MC Ezop, a validna obitelj su: Iscjeljitelj Popović, Ćelava sprEMAčica, Lovac Apolonije, Kvokva Tovarić, Farik Paunovsky, Grizzly Adams, Nadrizubar Zamorano, Lizistrata, Marchela Mekvakvak, Skunk Varan, Šjor Elio Nejazina, Učiji Sise Kleo, MC Blufra, Crvena Minka, PDFkice, Keno, Duke Dukeny i Patrik Svejzi Mekvakvak.
 
Promocija albuma bit će održana u Pozorištu mladih s početkom u 21.30 sati, a više o novom albumu Validne Legitimacije i njihovom umjetničkom konceptu možete saznati na internet stranici: www.validnalegitimacija.ba.

14.12.2010. | NAJAVA NOVOG ALBUMA VALIDNE LEGITIMACIJE

Validna Legitimacija video spotom za pjesmu Braco najavljuje svoj novi album pod nazivom "Para-svega+para=hvala lijepo", na kojem će se naći 19 kompozicija.

Album će do kraja godine biti objavljen pod markicom Gramofona, a u međuvremenu spot za pjesmu Braco pogledajte na YouTubeu.

"U glavnoj ulozi je Farik Paunovsky, uspješni sampoduzetnik i futograf, vlasnik kristalno izglačane kaubojke i neodoljivo šarmantnog starta sa 2 noge u pluća suparnika. U ostalim ulogama se pojavljuju Ministar, baskijski soboslikar Senn Klingall te Lajpciški Tuljan i Batoglavi Plovak koji su svoje validno putovanje počeli uz Coppertone, a završit će ga u Fildžan državi, videu čije snimanje tek slijedi", objavljeno je na web stranici Validne Legitimacije.

13.12.2010. | SANEL REDŽIĆ TREĆI NA SVJETSKOM TAKMIČENJU U INDIJI

Tuzlanski gitarista Sanel Redžić osvojio je treće mjesto na svjetskom takmičenju koje je proteklog vikenda održano u Kalkuti u Indiji.

Redžić je treću nagradu osvojio na  otvorenom međunarodnom takmičenju u kojem je sudjelovalo 78 klasičnih gitarista iz cijelog svijeta. Prvo mjesto osvojio je Andras Csaki iz Mađarske, dok je Ukrajinac Marko Topci bio drugi. Pored takmičenja, u Kalkuti je održan i festival na kojem je nastupio još jedan bh. gitarista – Denis Azabagić koji je održao dva koncerta. Abazagić i Redžić samo su neki od brojnih uspješnih muzičara koji su školovanje započeli u Tuzli, u klasi cijenjenog pedagoga profesora Predraga Stankovića.

Zahvaljujući brojnim osvojenim priznanjima, a ovo posljednje je 15. međunarodno priznanje koje je osvojio do sada, Redžića sljedeće godine očekuje veliki broj koncerata u Evropi, a treće mjesto na takmičenju u Indiji donijet će mu u 2011. godini koncerte u Nju Delhiju, Kalkuti, Mumbaiju i drugim indijskim gradovima.

“Vrlo sam sretan. Biti treći od 78 gitarista za mene je veliki uspjeh. Ovo mi je za sada najdraža nagrada jer je konkurencija bila najteža od svih dosadašnjih takmičenja”, kaže Redžić.

Spomenimo još da je Redžić prošlog mjeseca osvojio prvo mjesto na takmičenju Scharpach, održanom u njemačkom gradu Oberhausenu. Inače, u ovoj godini tuzlanski je gitarista održao više od 20 koncerata u Španiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Holandiji i Srbiji.

Redžić je trenutno na završnoj godini studija u Weimaru, u Njemačkoj. Svoj prvi CD objavio je u svojoj sedamnaestoj godini u produkciji izdavačke kuće Gramofon. Na albumu iz 2007. godine objavljene su kompozicije Scarlattija, Mertza, Domeniconija i Dyensa. Novi Redžićev album bit će objavljen naredne godine, također za Gramofon.

20.11.2010. | NU SOUND OF BELGRADE – specijalni gost Vlada Divljan

U subotu 27. novembra u sarajevskom Domu mladih bit će održan koncert Nu Sound of Belgrade u organizaciji MTV-a, Doma omladine Beograda i agencije Gramofon iz Sarajeva.

Natupit će Zemlja gruva, Svi na pod! i SevdahBabay (DJ set). Kao specijalni gost koncerta, sa sastavom Svi na pod! će nastupiti bivši Idol Vlada Divljan. Njihova saradnja započela je ovog ljeta.

“Sve je počelo početkom avgusta ove godine. Iste večeri na festivalu su nastupali Svi na pod! i mi, odnosno ja i Nevladina organizacija. Poslije njihovog nastupa, mi smo svi pali na pod od ushićenja, a poslije našeg nastupa oni su se od sreće učlanili u Nevladinu organizaciju. Onda su me Bojana i Petar zvali i predložili da snimimo nešto zajedno, u
septembru smo se našli u studiju, a ostalo je istorija...”, kaže Divljan.

Koncerti pod nazivom Nu Sound of Belgrade u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu predstavit će novu generaciju beogradskih autora i sastava stasalu u noćnoj vrevi jednog od najdinamičnijih gradova u regionu.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti od ponedjeljka 22. novembra na platou Skenderije. Cijena ulaznice: 10 KM. Do tada poslušajte Boogie Woogie grupe Svi na pod!

15.11.2010. | NOVI ZVUK BEOGRADA U SARAJEVU

Najaktuelniji mladi beogradski bendovi SevdahBaby, Zemlja Gruva i Svi na pod! nastupit će krajem novembra u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu, u okviru programa Nu Sound of Belgrade kojeg organiziraju MTV i Dom omladine
Beograda.

Prvi koncert bit će održan 25. novembra u ljubljanskom Kinu Šiška, dan kasnije u zagrebačkoj Močvari, dok će u subotu 27. novembra nastupiti u sarajevskom Domu mladih.

Svaki od ovih bendova predstavlja drugačiji aspekt plesne muzike. Tako SevdahBaby nudi novi pogled na plesnu tradiciju sa ovih prostora, obogaćenu modernim ritmovima i preoblikovanu za novo vrijeme u kojem živimo.

Zemlja gruva je ustanovila gruvlend! u kojem je stil manje važan, a jedino što se računa je dobar gruv koji pokreće na ples.

Intenzivnim korištenjem svih prednosti elektronske muzike, Svi na pod! postiže svjež i snažan indi-pop zvuk sa elementima trip-hopa i duba. Specijalni gost, na nastupu ove grupe, koja je kao predgrupa nastupala sa Massive Attackom, bit će i bivši Idol Vlada Divljan.

Koncerti pod nazivom Nu sound of Belgrade imaju za cilj da u regionu predstave novu generaciju beogradskih autora i bendova čiji hitovi su vodeći kako na top listama tako i na plesnim podijima beogradskih klubova
u posljednjih godinu dana.

Ulaznice za sarajevski koncert moći će se kupiti od ponedjeljka 22. novembra na platou Skenderije. Cijena ulaznice je 10 KM, a koncert počinje u 20.00.

09.06.2010. | Damir Imamovic iTunes release!
Solo album Damira Imamovica (GCD1019) od 4. juna je dostupan za download OVDJE i OVDJE

04.06.2010. | SUTRA KONCERTNA PROMOCIJA DAMIRA IMAMOVIĆA U TUZLI

U subotu 5. juna u 20.00 u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bit će održan koncert Damira Imamovića.

Nakon više od dvije godine Imamović će ponovo nastupiti pred tuzlanskom publikom i ovaj put predstaviti repertoar svog novog albuma objavljenog u aprilu za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva. Koncert u Tuzli uslijedit će nakon uspješnih koncerata u Sarajevu i Cirihu, te spektakularnog nastupa pred punom dvoranom Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

"Radujem se nastupu i prilici da svoj novi, solo projekat predstavim ljubiteljima muzike u Tuzli", kazao je Imamović najavljujući koncert koji agencija Gramofon organizira u koprodukciji sa Bosanskim kulturnim centrom Tuzla.

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni BKC-a.

31.05.2010. | KONCERT DAMIRA IMAMOVIĆA U TUZLI

Koncertom u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, Damir Imamović će početkom juna predstaviti svoj novi album tuzlanskoj publici.

Nakon što je koncertna promocija solo albuma pod nazivom „Damir Imamović“, objavljenog u aprilu za izdavačku kuću Gramofon, započela koncertom u Sarajevu, nastavljena u Cirihu i Beogradu gdje je Imamović krajem prošle sedmice ispraćen ovacijama pred punom dvoranom Kolarca, koncert 5. juna u Tuzli bit će prvi solo nastup Damira Imamovića u ovom gradu.

Koncert se organizira u saradnji sa BKC-om Tuzlanskog kantona, a Imamović je u ovoj dvorani i u Tuzli posljednji put nastupao sa svojim triom u oktobru 2007. godine. Bit će ovo jedinstvena prilika da publika uživa u repertoaru sa novog albuma Damira Imamovića.

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni BKC-a svakim radnim danom.

17.05.2010. | MARIZA VEČERAS U BKC-U!

Sve je spremno za koncert portugalske zvijezde Marize koji će se održati večeras u Bosanskom kulturnom centru s početkom u 20.00.

Mariza je jučer doputovala u Sarajevo sa svojim petočlanim ansamblom, te ekipom tehničara koja će biti zadužena za dizajn svjetla i zvuka. Za ovaj koncert bit će korištena vrhunska tehnika, čime je agencija Gramofon, organizator koncerta, željela publici priuštiti vrhunski ugođaj kako bi večerašnji koncert Marize bio jednak nastupima koje je ova vrhunska umjetnica imala u najzačajnijim svjetskim koncertnim dvoranama širom svijeta poput Carnegie Halla u New Yorku, Palau de La Musica u Barceloni ili Barbicana u Londonu.

Organizator će dio ulaznica pustiti u prodaju u box officeu BKC-a danas od 12.00 kako bi posjetioci i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine imali priliku kupiti ulaznice i prije početka samog koncerta. Iz Gramofona napominju da će ulaz u dvoranu biti moguć 30 minuta prije koncerta.

Ukoliko još uvijek niste sigurni da li da večeras  budete u BKC-u, napomenut ćemo samo da je jedan kritičar BBC-a preporučujući njezin nastup kazao: “Kada Mariza pjeva – vrijeme stoji.”

BOX OFFICE INFO TELEFON: 061 808 993

08.05.2010. | VEČERAS KONCERT DAMIRA IMAMOVIĆA

Večeras u 20.00 u Bosanskom kulturnom centru bit će održan koncert Damira Imamovića.

Sarajevskim koncertom započet će koncertna promocija Imamovićevog solo albuma, objavljenog prošlog mjeseca u produkciji izdavačke kuće Gramofon, a čiji će repertoar biti predstavljen na subotnjem koncertu.

“Ovim koncertom počinjem novo putovanje kroz gradove i kroz pjesme. Koliko vidim, priče s novog CD-a već imaju svoj život i veoma se radujem njihovom prvom javnom izvođenju nakon objavljivanja albuma”, kazao je Imamović najavljujući koncert koji se organizira u saradnji sa BKC-om Sarajevo.

Imamović promociju albuma nastavlja koncertima u Cirihu i Beogradu, a nakon toga i u Tuzli. Planirano je da ovog ljeta album bude predstavljen i u nekoliko ostalih gradova u našoj zemlji.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti u box officeu BKC-a po cijeni od 10 KM.

03.05.2010. | POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA KONCERT DAMIRA IMAMOVIĆA

U Bosanskom kulturnom centru otvoren je box office u kojem možete kupiti ulaznice za promotivni koncert Damira Imamovića koji će biti održan 8. maja u 20.00.

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti svakim danom od 12.00 do 21.00.

21.04.2010. | POČINJE KONCERTNA PROMOCIJA „DAMIRA IMAMOVIĆA“
Osmog maja koncertom u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu počet će zvanična promocija novog albuma Damira Imamovića.

Damirov treći CD pod nazivom „Damir Imamović“ ujedno je i njegov prvi solo album koji je izdavačka kuća Gramofon objavila početkom aprila. Svojim novim projektom, ovaj umjetnik na autentičan način reinterpretira poznate sevdalinke, a njegov je projekat naročito značajan jer posebnu pažnju posvećuje zaboravljenim pjesmama, otkrivajući njihovu skrivenu ljepotu novim generacijama slušatelja.

Nakon koncerta u Sarajevu, Damir će 16. maja održati solo koncert i u Cirihu u dvorani „Stall 6“, 20. maja u dvorani Kolarčeve zadužbine, prestižnom Kolarcu u Beogradu, te u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 5. juna.

Sarajevski koncert Damira Imamovića organizira agencija Gramofon u koprodukciji sa Bosanskim kulturnim centrom Sarajevo. Ulaznice po cijeni od 10 KM bit će u prodaji od 3. maja na box officeu BKC-a.

16.04.2010. | U PRODAJI NOVI ALBUM BASHESKIJE I EDWARDA EQ
Od danas je u prodaji novi album Basheskije i Edwarda EQ pod nazivom Can I Play with Your Memories?

Album je prvo izdanje Periskopa, nezavisnog sublabela Gramofona. Sve kompozicije su napisali, producirali i izvode Nedim Zlatar i Leonardo Šarić. CD je snimljen i miksan u studiju Hit u Sarajevu, dok su dodatna snimnaja rađena u MML studiju. Mastering je uradio Edin Zubčević. Na albumu gostuju i Esad Bratović, Sanjin Latifić, te Feđa Ceribašić.

Album možete kupiti u Magazi, a uskoro i downloadirati na www.finetunes.de i iTunesu.

07.04.2010. | U PRODAJI NOVI ALBUM DAMIRA IMAMOVIĆA
Od danas je u prodaji novi CD Damira Imamovića jednostavno nazvan Damir Imamović.

Album je objavljen u produkciji izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva, a na njemu se nalazi deset sevdalinki u aranžmanu Damira Imamovića. “Ovaj CD je možda nešto najličnije što sam do sada uradio”, kazao je Imamović i dodao: “Pjesme koje se na njemu nalaze i muzički su i tekstualno rezultat višegodišnjih istraživanja jednog gotovo zaboravljenog dijela repertoara sevdaha.”

“Plan je da uskoro na koncertima pokušam otići korak dalje s ovim repertoarom”, dodao je Imamović najavljujući koncertnu promociju svog trećeg albuma.

23.03.2010. | NAGRADA ZA "ZUMRU"
NO LIMIT Sarajevo Advertising Festival 2010 donio je agenciji Communis i Gramofonu značajnu nagradu: idejno rješenje omota albuma “Zumra” osvojilo je zlatno priznanje.

Prema mišljenju članova žirija, kojeg su činili predstavnici najnagrađivanijih agencija na prošlogodišnjem advertising festivalu, dizajn omota albuma Amire Medunjanin i Merime Ključo
najbolji je rad u skupini direktni marketing u Bosni i Hercegovini u prošloj godini.

Čestitamo Communisu!

21.03.2010. | JOŠ JEDNA NAGRADA ZA SANELA REDŽIĆA
Gitarista Sanel Redžić osvojio je još jedno priznanje za svoj rad – drugo mjesto na međunarodnom takmičenju “World guitar competition" koje se održava za gitariste do 30 godina starosti, a po prvi put ovo svjetsko takmičenje je održano u Novom Sadu.

U finale takmičenja ušlo je deset gitarista, a proteklog vikenda nakon petosatnog takmičenja, žiri je proglasio najbolje mlade gitariste. Prvo mjesto osvojila je Borbala Seres iz Mađarske, Sanelu Redžiću sa neznatnom bodovnom razlikom pripalo je drugo mjesto, dok je treća Sabrina Vlaškalić iz Srbije.

U narednom periodu Sanela Redžića očekuju brojni nastupi. Tako će krajem mjeseca nastupiti u Austriji, a u aprilu i maju očekuju ga koncerti u Španiji, Poljskoj, Češkoj i Njemačkoj. Nakon gotovo dvije godine i sarajevska publika moći će 9. juna uživati u nastupu ovog talentiranog i uspješnog mladog umjetnika koji krajem juna odlazi na najveće svjetsko gitarsko takmičenje u Austin u Sjedinjenim Državama.

16.03.2010. | SOLO ALBUM DAMIRA IMAMOVIĆA
Šestog aprila izdavačka kuća Gramofon objavit će novi CD Damira Imamovića.

Na albumu se nalazi deset pjesama u aranžmanu i izvedbi Damira Imamovića snimljenih u Sarajevu u januaru ove godine. Zanimljivo je da su sve kompozicije snimane mono (koristeći samo jedan mikrofon). Repertoar novog albuma čine i pjesme koje su rijetko objavljivane, poput integralne verzije sevdalinke Na Obhodži prema Bakijama.

“Pjesme na ovom CD-u tražile su otvorenije aranžmane i individualan pristup svakoj priči”, kaže Imamović. “Dugo istražujem različite sazlijske stilove u sevdahu. Diveći se velikim majstorima i slušajući njihove priče, učio sam pričati vlastite. Ovaj je album snimljen takoreći u jednom dahu i na vjeran način predstavlja ono što bih želio nazvati ‘moj sevdah’”, dodaje Damir Imamović.

Album je producirao Edin Zubčević, a masteriziran je u Bauer studiju u Ludwigsburgu. Autor fotografije na naslovnici CD-a je Amer Kapetanović, dok dizajn potpisuje Goran Lizdek iz agencije Communis.

Nakon dva albuma koja je objavio sa svojim triom, ovo je Imamovićev prvi solo CD.

19.11.2009. | AMIRA MEDUNJANIN I BOJAN Z
Početkom decembra agencija Gramofon priprema istinsku muzičku poslasticu za sve ljubitelje  glasa Amire Medunjanin koja će u duetu sa pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem održati tri koncerta u Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Ovaj duet premijerno je predstavljen u aprilu u Sarajevu na koncertu u okviru muzičkog događaja Xenophonia, u organizaciji Jazz Festa. Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić izveli su repertoar koji je osim sevdalinki uključivao i izbor makedonskih tradicionalnih pjesama, a njihove interpretacije izazvale su oduševljenje i publike i kritike.

U okviru svoje decembarske bosanskohercegovačke mini turneje, Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić će održati premijerne nastupe u Tuzli i Zenici: trećeg decembra nastupit će u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru u okviru Dana BKC-a u Tuzli 2009, dok će dan kasnije – 4. decembra u nastupu ovih vrhunskih umjetnika uživati i zenička publika u Bosanskom narodnom pozorištu. Petog decembra mini turneja završava u Sarajevu nastupom u Bosanskom kulturnom centru.

Ulaznice za koncerte su 15 KM, a svi koncerti počinju u 20.00.

06.07.2009. | SANEL REDŽIĆ NASTAVLJA OSVAJATI NAGRADE
Gitarista Sanel Redžić osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičarskom bijenalu održanom proteklog vikenda u Kutnoj Hori u Češkoj Republici.

Redžić je jednoglasno proglašen najboljim na otvorenom takmičenju na kojem je prije dvije godine osvojio drugo mjesto u kategoriji do dvadeset godina. Pobjeda na ovogodišnjem takmičenju još je značajnija jer je takmičenje organizirano bez starosnog ograničenja. Okupilo je više od trideset gitarista od Venecuele do Australije, a našeg su gitaristu žiri i publika nakon nastupa u finalu nagradili velikim aplauzom i ispratili ovacijama.

Osim skupocjene gitare češkog graditelja Petra Matouseka i novčane nagrade, Sanelu Redžiću je za osvojeno prvo mjesto na ovom međunarodnom takmičenju pripala čast da učestvuje na velikim evropskim festivalima na kojima će nastupiti tokom ove i naredne godine. Već je dogovoreno petnaest njegovih koncerata u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, a prvi iz serije koncerata bit će održan u Francuskoj 21. jula ove godine.

Ova je nagrada još jedno veliko priznanje mladom Tuzlaku koji je samo ove godine osvojio četiri značajna međunarodna priznanja na takmičenjima u Weimaru, Lisabonu, Markneukirchenu, te Kutnoj Hori. Nakon svog prvog albuma objavljenog za izdavačku kuću Gramofon 2007. godine, do kraja godine takođe za Gramofon bit će objavljen novi Sanelov album na kojem svira muziku francuskog kompozitora Erika Satiea.

14.05.2009. | DANI GITARE U TUZLI
Trodnevnom manifestacijom Dani gitare u Tuzli će biti obilježeno trideset godina rada uglednog muzičkog pedagoga Predraga Stankovića.

U njegovoj klasi školovani su neki od svjetski priznatih gitarista poput Dejana Ivanovića i Denisa Azabagića, ili gitarista mlađe generacije Borisa Tešića i Sanela Redžića. Ove će umjetnike, nekadašnje učenike Predraga Stankovića, tuzlanska publika moći poslušati na Danima gitare: u četvrtak 28. maja u Kabare teatru u 19.30 bit će održan koncert Sanela Redžića, a u 20.30 koncert Borisa Tešića. Narednog dana u BKC-u planiran je cjelovečernji koncert Denisa Azabagića, dok će 30. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli biti održan koncert Dejana Ivanovića.

Predrag Stanković je rođen u Tuzli 1949. godine. Kao trinaestogodišnjak počinje svirati gitaru, a školovanje nastavlja kod Ivana Kalcine i Mile Rakanovića. Prve časove je održao davne 1973. godine u Domu mladih u Tuzli, a od osnivanja Odsjeka za gitaru u Osnovnoj muzičkoj školi 1979., te Odsjeka na srednjoj muzičkoj školi 1991. godine, Stanković je muzički obrazovao više od 1.000 učenika sa kojima je osvojio 102 nagrade na različitim takmičenjima, od čega 25 međunarodnih.

Ovaj priznati profesor dobitnik je brojnih priznanja, a zahvaljujući svojim uspjesima bio je član stručnih žirija na takmičenjima u zemlji i inozemstvu. Predrag Stanković je 1996. godine osnovao udruženje Omladinski art centar koji okuplja muzički talentiranu djecu. Koproducent je dva albuma Sanela Redžića.
 
Ulaz na sve programe Dana gitare je besplatan.

06.04.2009. | OBJAVLJEN ALBUM ZUMRA
Album Merime Ključo i Amire Medunjanin objavljen je u ponedjeljak šestog aprila.

Sarajevska publika je ovaj duet imala priliku čuti u okviru prošlogodišnjeg Jazz Festa kada je Merima Ključo gostovala na koncertu Amire Medunjanin održanom u okviru programa Next Generation 12. Jazz Festa. Ovaj duet tada je izveo nekoliko kompozicija sa albuma Zumra i izazvao opšte oduševljenje.
 
Na albumu Zumra nalazi se 14 tradicionalnih pjesama sa područja Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, uključujući i pjesmu Alekse Šantića "Kradem ti se u večeri" koja otvara album. Album je snimljen u periodu april - juni 2008. godine u CMP studiju u Zerkallu u Njemačkoj. Materijal za album Zumra snimio je i miksao Walter Quintus. Mastering je rađen u njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu, a album je producirala Merima Ključo koja potpisuje i aranžmane za sve pjesme objavljene na ovom albumu. Dizajn omota albuma uradila je Ajna Zlatar iz agencije Communis.
 
Merima Ključo je završila odsjek harmonike na muzičkom konzervatoriju u Rotterdamu, a usavršavanje je nastavila u Bremenu gdje je i magistrirala harmoniku. Kao solista i član različitih ansambala nastupala je u koncertnim dvoranama Sjeverne Amerike, Evrope i Australije.
 
Album se može kupiti u svim bolje snabdjevenim CD shopovima u Bosni i Hercegovini.

U nastavku dio osvrta Đorđa Matića.
>>

16.03.2009. | NOVI ALBUM AMIRE MEDUNJANIN U IZDANJU GRAMOFONA
Četrnaestog aprila izdavačka kuća Gramofon objavit će novi album Amire Medunjanin.

Album Amira Live! snimak je koncerta održanog u Bosanskom kulturnom centru 6. novembra 2008. godine u okviru 12. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo, kao dio programa Next Generation. Amiru Medunjanin na koncertu je pratio bend u sastavu: Dino Šukalo (gitara), Kim Burton (klavir, harmonika), Edvin Hadžić (kontrabas i vokal) i Amar Češljar (udaraljke i vokal).

Snimak koncerta uradili su Dorian Jovanović i Boško Mangarovski, dok je HD recording radio Eric Bajramović. Materijal je miksao Dino Šukalo u BedRoom studiju u Sarajevu, dok je mastering urađen u njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu. Producent albuma je Edin Zubčević, a dizajn potpisuje Ajna Zlatar.

Novembarski koncert na Jazz Festu, Amirin premijerni nastup pred sarajevskom publikom, izazvao je podjednako oduševljenje i medija i publike. Amira će 10. aprila također u BKC-u nastupiti u okviru Xenophonia Music Happeninga, ovaj put u duetu sa pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem.

Na albumu Amira Live! nalazi se osam tradicionalnih pjesama sa Balkana, a jednu od njih “Stade se cvijeće rosom kititi” možete premijerno poslušati na portalu Sarajevo-X.com.

07.08.2008. | NOVI ALBUM BOSANSKE DIVE
Emina Zečaj, prva dama sevdalinke, krajem ovog mjeseca objavit će novi album.
Prethodni album Emine Zečaj objavljen je 2003. godine i sadržavao je pjesme izvedene u pratnji sarajevskog sazlije Mehmeda Gribajčevića. Novi album koji će kao i prethodni biti objavljen za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva donosi 12 kompozicija izvedenih u pratnji harmonikaša Avdage Buzara. Album je snimljen u proljeće 2005. godine u studiju MGKS, producirao ga je Edin Zubčević, dok je postprodukcija rađena u njemačkom Studiju Bauer u Ludwigsburgu.
Značaj Emine Zečaj na kulturnoj sceni nije samo u jedinstvenim interpratacijama sevdalinki, već i u njenom sakupljačkom radu koji je omogućio da ova diva bosanske muzike od zaborava spasi stotine sevdalinki uključujući neke od najljepših pjesama iz naše tradicije.
Objavljivanje ovog vrijednog dokumenta muzičkog naslijeđa Bosne i Hercegovine potpomogli su Švicarski kulturni program i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

09.07.2008. | USKORO NOVA ZBIRKA SEVDALINKI EMINE ZEČAJ
Izdavačka kuća Gramofon za august mjesec najavljuje objavljivanje novog albuma Emine Zečaj.
O ovoj velikoj umjetnici i njegovateljici bh. tradicije pisali su brojni evropski magazini. I dok ju je britanski Billboard nazvao ikonom bosanske tradicionalne muzike, njemački Jazzthetik akcentirao je čisto i jasno pjevanje, dok je hrvatski Feral Tribune o njezinom prošlom albumu napisao: „Slijedi vam zadivljenost pred onim što mogu jedan glas i jedan saz.“
Album će sadržavati 12 pjesama u pratnji harmonike.

23.03.2008. | I UNDERGROUND NA FINETUNESU
Novi album ansambla Underground kojeg čine Dejan Terzić, Mark Helias, Chris Speed i Frank Moebus možete downloadirati na stranici finetunesa. Album Continuum nastavak je saradnje ovih vrsnih muzičara, a sadrži autorske kompozicije Dejana Terzića, uz jednu tradicinalnu pjesmu.
Na finetunesu, po pristupačnim cijenama možete downloaditati sva izdanja Gramofona ili pojedinačne pjesme.

22.02.2008. | ZOSTER SNIMIO NOVI SPOT
Članovi grupe Zoster prije nekoliko dana završili su snimanje svog novog spota za pjesmu Rio i Pariz.
Riječ je o drugom spotu nakon spota za pjesmu Ko je jamio, jamio objavljenog također na albumu Festival budala.
U Zosterovom novom spotu su korišteni snimci sa koncerata koje je Zoster održao u prije dvije godine. Spot je djelo Mirele Trepanić, dok montažu potpisuje Ivan Galić.

15.02.2008. | OTKAZANI NASTUPI ZOSTERA U SRBIJI
Otkazani su februarski nastupi Zostera u Srbiji.
Kako saznajemo od članova grupe Zoster, njihovi koncerti u Zrenjaninu i Beogradu, planirani za 25. i 26. februar, otkazani su zbog pogoršane sigurnosne situacije u Srbiji.
Organizatori koncerta najavili su da će Zoster koncerte u spomenutim gradovima održati u maju mjesecu.

02.02.2008. | USKORO NOVI ALBUM UNDERGROUNDA
Gramofon će početkom marta objaviti drugi album projekta Underground pod nazivom Continuum.
Projekat Underground je nastao kao muzička avantura Dejana Terzića i njegovih izuzetnih muzičkih saradnika: saksofoniste Chrisa Speeda, kontrabasiste Marka Heliasa i gitariste Franka Moebusa. Njihov prvi album bio je baziran na aranžiranju uglavnom tradicionalnih kompozicija uključujući i neke originalne kompozicije članova grupe, dok je na novom albumu Dejan Terzić autor svih pjesama, osim jedne tradicionalne pjesme, čime se potvrđuje da je ova muzička avantura ušla u drugu, još zanimljiviju fazu.
Na albumu se nalazi jedanaest kompozicija snimljenih u čuvenom njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu.

06.01.2008. | ZOSTER NASTUPA U BEOGRADU
Mostarski Zoster uskoro će u Srbiji održati dva koncerta: 25. februara u Zrenjaninu, a dan kasnije i u Beogradu, što će biti njihovi prvi nastupi u našem istočnom susjedstvu.
"Nadamo se da ćemo se publici i ovaj put predstaviti na najbolji mogući način", kazao je za Mario Knezović i dodao kako Zoster u Srbiji nije nepoznanica, jer se pjesme Zostera već neko vrijeme mogu čuti na lokalnim radiostanicama.

14.11.2007. | SANELU REDŽIĆU PRVO MJESTO NA GITAR FESTU
Mladi bh. gitarista Sanel Redžić osvojio je prvo mjesto na upravo završenom Gitar Festu u Banjoj Luci.
Ovo međunarodno takmičenje koje se održava već drugu godinu zaredom, okupilo je u Banjoj Luci od 8. do 11. novembra više od šezdeset gitarista. Sanel je prvo mjesto osvojio u kategoriji do 35 godina, za šta je nagrađen vrijednom gitarom koju je izradio Banjalučanin Zoran Kuvač. Naš će mladi gitarista, kako je najavljeno, na narednom Gitar Festu 2008. godine održati samostalni koncert.
Redžić od početka prošlog mjeseca studira na Muzičkom konzervatoriju u Weimaru u Njemačkoj, a 2. decembra u Bernu u Švicarskoj održat će koncert na tamošnjem festivalu gitare. Osim toga, Redžić je zbog svojih dosadašnjih uspjeha pozvan da u Bernu održi masterclass mladim gitaristima koji iz Evrope dolaze na prestižni festival.
Bh. gitarista je svoj prvi album objavio u aprilu ove godine za izdavačku kuću Gramofon. Producent albuma bio je Edin Zubčević, dok koprodukciju potpisuje Predrag Stanković. Isti tim radi i na Sanelovom novom albumu koji će biti objavljen tokom naredne godine.

15.10.2007. | Downloadirajte ili kupite izdanja Gramofona!


23.08.2007. | GRAMOFON 100% NA INTERNETU
Nakon što su početkom augusta sva izdanja izdavačke kuće Gramofon postavljena za legalan download na stranici Finetunesa, najvećeg digitalnog distributera nezavisnih izdanja, od prošle sedmice Gramofonova izdanja za download su dostupna i u najvećoj online muzičkoj prodavnici iTunes.
iTunes je najveći svjetski distributer muzike u digitalnom formatu kojeg je aprila 2003. godine osnovala korporacija Apple. Putem njihove aplikacije iTunes izdanja najvećih svjetskih izdavačkih kuća dostupna su u svim dijelovima svijeta. Osim izdanja vodećih izdavača poput EMI-ja, Universala, Warnera, Sony Musica i drugih, iTunes omogućava legalnu prodaju izdanja još 600 nezavisnih izdavačkih kuća.
Ova online prodavnica koja bilježili 80% ukupne svjetske prodaje pjesama u digitalnom formatu, omogućava korisnicima interneta svakodnevan legalan download više od 5.000.000 pjesama u kvalitetnom digitalnom formatu.
Uvrštavanjem izdanja bosanskohercegovačkih muzičara u katalog iTunesa, Gramofon je konačno osigurao gotovo 100%-tnu dostupnost svojih izdanja na internetu. Na ovaj način Gramofon nastavlja razvoj međunarodne promocije i distribucije kako vlastitih diskografskih izdanja tako i aktuelne bosanskohercegovačke muzičke scene.

08.08.2007. | PREMIJERA FILMA O SIKTERU NA SFF-U
Film o Sikteru koji je režirao Timur Makarević, a koji je objavljen na DVD-u My Documents u okviru edicije Gramofon video, svoju će premijeru imati na Sarajevo Film Festivalu.
Film "Sanjao sam o Smirnoff Buffalu" bit će prikazan 24. augusta u Bosanskom kulturnom centru u 14.30 u okviru Bh. nacionalnog festivala.

31.07.2007. | IZDANJA GRAMOFONA DOSTUPNA ŠIROM SVIJETA
Od ponedjeljka 30. jula sva izdanja Gramofona dostupna su za download na web stranici www.finetunes.net.
Finetunes je jedan od najvećih svjetskih online distributera nezavisne produkcije na čijim stranicama se po pristupačnim cijenama mogu downloadirati pojedinačne pjesme ali i albumi u najkvalitetnijem digitalnom formatu. Osim toga, posredstvom Finetunesa, kupovina pjesama i albuma omogućena je u gotovo svim svjetskim vodećim, nezavisnim i specijaliziranim online prodavnicama koje se bave prodajom muzičkih djela u digitalnom formatu.
Katalog Finetunesa broji više od 65.000 uradaka objavljenih za više od 750 nezavisnih svjetskih izdavačkih kuća. Na ovaj način izdanja koje je izdavačka kuća Gramofon objavila od 2003. godine do danas po prvi put su dostupna u digitalnom formatu, a Gramofon je saradnjom sa Finetunesom obezbijedio dostupnost savremene umjetničke bosanskohercegovačke muzike u svim zemljama svijeta.

20.07.2007. | SANEL REDŽIĆ NA BAŠČARŠIJSKIM NOĆIMA
Tuzlanski gitarista Sanel Redžić održat će koncert u Sarajevu u okviru festivala Baščaršijske noći.
Koncert će biti održan u avliji Svrzine kuće 30. jula, s početkom u 21.00. Ovaj će koncert na svojevrstan način biti i sarajevska promocija prvog albuma mladog i uspješnog gitariste koji je objavljen u aprilu za izdavačku kuću Gramofon. Album, kao i izvedba Sanela Redžića dobili su odlične ocjene muzičkih kritičara, a njemački magazin Jazzthetik Sanela je ocijenio "gitaristom impresivnog umijeća".
Osim kompozicija sa albuma, za koncert u Sarajevu, Sanel je pripremio repertoar koji sadrži i kompozicije koje će se naći na njegovom novom albumu koji će biti objavljen sljedeće godine.

06.07.2007. | USKORO REIZDANJE PRVOG ALBUMA DUBIOZE KOLEKTIVA
Gramofon će u augustu objaviti reizdanje prvog albuma Dubioze kolektiva, objavljenog 2004. godine.
Na njihovom prvom albumu koji je snimljen u periodu juli-oktobar 2003. godine nalaze se pjesme poput Be Highirly, Bring The System Down i Prisoner koje su ovu grupu učinile jedinstvenom pojavom na muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini.
Muzički kritičari su za ovaj album ocijenili albumom "koji na svaki način korespondira s onim što se događa u svijetu. Svjež, pametan, energičan (...) definitivno najbolji album u posljednje vrijeme. Album koji ne podcjenjuje publiku." Više možete pročitati u sekciji press.

19.06.2007. | OBJAVLJEN DVD SIKTERA
Od danas je u prodaji DVD Siktera pod nazivom My Documents, objavljen povodom 15. godišnjice postojanja grupe.
DVD predstavlja koprodukciju Gramofona i Pro.be, a sadrži 80-minutni film o Sikteru u režiji Timura Makarevića, sve spotove Siktera snimljene periodu 1992-2006, demo i koncertne snimke za ljubitelje ranog i ratnog Siktera, foto album članova grupe, te snimke koji nisu uvršteni u dokumentarni film.
DVD sadrži titlove na bosanskom i engleskom jeziku.

29.05.2007. | PROMOCIJA U TUZLI

KONCERT  SANELA  REDŽIĆA

Tuzla, Narodno pozorište
8. juni, 20.00

Cijena ulaznice: 10,00 KM
Pretprodaja ulaznica od 4. juna na blagajni Narodnog pozorišta

Repertoar: J. S. Bach, D. Aguado, J. Rodrigo, C. Domeniconi

18.05.2007. | KONCERTNE PROMOCIJE SANELA REDŽIĆA
Uspješni osamnaestogodišnji gitarista iz Tuzle Sanel Redžić uskoro će održati koncertne promocije svog prvog albuma objavljenog u aprilu za izdavačku kuću Gramofon.
Promocije Sanelovog prvjenca bit će održane u Tuzli i Sarajevu. Koncert u Tuzli održat će se početkom juna u Narodnom pozorištu, dok će sarajevska promocija biti organizirana krajem jula mjeseca. Ovaj mladi gitarista kojeg je njemački magazin Jazzthetik ocijenio „gitaristom impresivnog umijeća“ na koncertnim će promocijama svirati repertoar kojeg čine djela Bacha, Domeniconija, Aguada i Rodriga.
Repertoar koji Sanel izvodi na nastupima opsegom i složenošću uveliko nadilazi očekivane okvire koncerta učenika srednje muzičke škole, te dokazuje njegovu tehniku, muzikalnost i interpretatorski talenat. Brojne nagrade koje je ovaj mladi umjetnik do sada osvojio, dodatno potvrđuju njegov kvalitet.

03.05.2007. | ONLINE PRODAJA IZDANJA GRAMOFONA
Sva izdanja Gramofona možete naručiti putem web stranice www.interliber.com.
Radi lakšeg snalaženja u katalogu Interlibera, preporučujemo da traženo izdanje pronađete pomoću "brzog traženja".

01.05.2007. | NOVO IZDANJE CD-a MARIMANGA TRIJA I BOJANA ZULFIKARPAŠIĆA
Objavljeno je novo izdanje albuma Marimanga TRIO & Bojan Zulfikarpašić.
Ovaj drugi album kosovsko-bosanskog trija snimljen je u Feedback studiju u Beču u junu 2001. godine, producirao ga je Edin Zubčević, a prvo izdanje objavljeno je 2004. godine za Gramofon. Trio sačinjavaju Armend Xhaferi (gitara), Enes Seferović (kontrabas) i Bajram Istrefi (bubnjevi, udaraljke) koji su već nekoliko godina aktivni na austrijskoj klupskoj sceni. Na albumu im se, kao gost na šest kompozicija, pridružuje pijanista Bojan Zulfikarpašić.
Na CD-u objavljenom u okviru edicije Novi Gramofon, nalazi se devet kompozicija. Repertoar čine originalne kompozicije Armenda Xhaferija, nekoliko tradicionalnih pjesama s Kosova, te kompozicija “Zilbra” Bojana Zulfikarpašića, koja je prvi put snimljena i objavljena na albumu Zulfikarpašićevog kvarteta prije više od deset godina.
Muzika Marimanga Trija jedinstvena je fuzija jazza i tradicionalne muzike. Njihove umjetničke ambicije ne zasnivaju se na trendovima već na izražavanju vlastitog muzičkog identiteta koji je bitno određen kako vlastitom muzičkom tradicijom tako i historijom jazza.

19.04.2007. | OBJAVLJEN PRVI ALBUM USPJEŠNOG TUZLANSKOG GITARISTE
Izdavačka kuća Gramofon objavila je prvi album mladog tuzlanskog gitariste Sanela Redžića.
Ovaj uspješni osamnaestogodišnji gitarista kojeg tek očekuju značajna muzička priznanja, za svoj prvi CD izabrao je repertoar koji na najbolji način reflektira njegovu tehniku, muzikalnost i interpretatorski talenat. Na albumu se nalaze djela Domenica Scarlattija, Johanna Kaspara Mertza, Augustina Barriosa Mangore, Vicentea Asencija, Rolanda Dyensa, te Carla Domeniconija.
Magazin Jazzthetik, jedan od vodećih magazina na njemačkom govornom području, u svom martovskom broju ocijenio je Sanela „gitaristom impresivnog umijeća“, dok je Miroslav Tadić, recenzent Redžićevog prvjenca ustvrdio kako „ovaj izuzetno talentovani gitarista pokazuje muzičku zrelost koja je rijetka za njegove godine“. Tadić je kazao kako je snimak kompozicija prirodan i nepretenciozan, baš kao i Sanelova izvedba, te dodao: „Ime Sanela Redžića treba zapamtiti, jer ako je suditi po njegovom prvom CD-u, Sanel može zaista daleko stići“. Album koji je objavljen u okviru ediciji Gramofon Classic snimljen je u julu prošle godine, a producent je Edin Zubčević.
Sanel Redžić rođen je 1988. godine u Tuzli. Gitaru svira od svoje osme godine, a upravo završava srednju muzičku školu u Tuzli u klasi profesora Predraga Stankovića koji je i koproducent albuma. Na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojio je značajna priznanja, od kojih je posljednje – prvo mjesto na međunarodnom takmičenju gitarista do 35 godina održano u martu mjesecu u Mađarskoj.

08.04.2007. | BASHESKIA I LETU ŠTUKE U PREPUNOM DOMU MLADIH
U subotu navečer u prepunoj dvorani Doma mladih nastupili su Basheskia & Edward EQ, te grupa Letu štuke. Ulaznice za koncert su bile rasprodate, a Dom mladih je bio premali da primi sve koji su željeli prisustvovati ovom događaju koji je organizirala agencija Gramofon kao završni program trodnevne manifestacije u povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva,održane pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. U organizaciji je učestvovao i Centar Skenderija koji je organizirao osiguranje događaja i ugostiteljske usluge.
Koncertni program bio je popraćen zanimljivim video animacijama Vedrana Mujagića, a prema reakcijama publike, na koncertu je zablistao dvojac Basheskia & Edward EQ koji je izvodio pjesme sa Basheskijinog albuma 23/23, ali i njegove još uvijek neobjavljene pjesme. Ovom dvojcu se u izvedbi pjesme Blablabla Bla pridružila i Imelda Ramović. Nakon njihovog nastupa koji je trajao više od sat vremena na scenu su praćeni ovacijama publike izašli članovi grupe Letu štuke.
Njihov je gotovo dvosatni nastup izazvao oduševljenje prisutnih, a koncertom je zadovoljan i lider grupe Dino Šaran. „Drago mi je da je u Domu mladih konačno napravljen koncert za mlade i da smo u tome učestvovali zajedno sa Gramofonom“, kazao je Dino Šaran, i dodao kako je vrlo zadovoljan reakcijom publike koja je zajedno sa članovima grupe pjevala sve njihove pjesme sa prvog albuma, te kako su sa zanimanjem primljene i pjesme koje će se naći na novom albumu grupe Letu štuke.

06.04.2007. | objavljeni Nepopularni singlovi!
Kompilacija Nepopularni singlovi sadrži 11 pjesama, a nastala je kao reakcija na nezainteresiranost domaćih medija za urbane muzičke trendove. Na CD-u su objavljene pjesme Zostera, Siktera, Dubioze kolektiva, Validne Legitimacije, Skroza, Basheskije, Adija Lukovca, Vunenog i Edwarda EQ. Većina pjesama na kompilaciji ranije nije objavljivana na nosačima zvuka.

29.03.2007. | LETU ŠTUKE 7. APRILA U DOMU MLADIH
U subotu 7. aprila u sarajevskom Domu mladih bit će održan koncert na kojem će nastupiti grupa Letu štuke, te Basheskia & Edward EQ.
Koncert organizira agencija Gramofon kao završni događaj trodnevne manifestacije obilježavanja 6. aprila, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. Ovaj će muzički događaj biti upotpunjen VJ-ingom Vedrana Mujagića, koji će se tematski bazirati na historijskom i kulturnom naslijeđu Sarajeva. Animacije koje će ovaj umjetnik uraditi specijalno za ovu priliku reflektiraju neke od najvažnijih događaja, ličnosti, mjesta i datuma u historiji grada Sarajeva.
Publika će na ovom koncertu imati priliku uživati u izvedbama grupe Letu štuke koja će osim već potvrđenih hitova poput pjesama Minimalizam, Sunce, Mjesto za dvoje i drugih, predstaviti i svoje još uvijek neobjavljene pjesme. Basheskia i Edward EQ će osim repertoara sa Basheskijinog prvog albuma „23/23“ objavljenog prošle godine za Gramofon, izvesti i pjesme koje će se naći na njegovom sljedećem albumu.
Ulaznice za ovaj koncert po cijeni od 7 KM moći će se kupiti od subote 31. marta kod uličnih prodavača na platou Skenderije i u ulici Ferhadija.

26.03.2007. | NOVI TRIJUMF MLADOG TUZLANSKOG GITARISTE
Osamnaestogodišnji tuzlanski gitarista Sanel Redžić osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju za mlade gitariste održanom od 22. do 25. marta u mađarskom gradu Szeged.
Takmičenje je okupilo gitariste do dvadeset godina starosti iz cijele Evrope, a u finale je ušlo pet mladih umjetnika. Na ovom prestižnom evropskom takmičenju, Sanelov polusatni program pokazao je njegovu izvanrednu tehniku, muzikalnost i izuzetan interpretatorski talenat koji je žiri nagradio prvom nagradom, odnosno gitarom grčkog graditelja Vassilisa Vasileiadisa, te organizacijom dva koncerta u Mađarskoj tokom sljedeće godine. Prvi nastup ovaj će bh. gitarista imati na festivalu u Szegedu, a drugi u Marble Hallu, jednoj od najvećih koncertnih dvorana u Budimpešti. Koncert će uživo prenositi mađarski državni radio.
Više o Sanelu na linku umjetnici.

25.03.2007. | NIKÖLL U SUBOTU U CDA
U subotu 31. marta u dvorani CDA bit će održan DJ nastup Nikölla. Ovaj francuski umjetnik već nekoliko puta nastupao je u Sarajevu, a svaki njegov nastup osim autentične muzike odlikuje svojevrstan performans kojim je Niköll stekao reputaciju vanrednog showmana.
Opisujući njegovu izvedbu, novinar jednog francuskog magazina je napisao kako je teško iskazati osjećaj koji vas obuzme kad posmatrate mladića koji u isto vrijeme svira klavijature, pjeva i prati melodiju samplovima. “Osjećate da ste na nekom bajkolikom mjestu i ubrzo shvatite da je muzika koju slušate radosna i vesela improvizacija.“
>>

15.03.2007. | U APRILU PRVI ALBUM SANELA REDŽIĆA
Mladi gitarista iz Tuzle Sanel Redžić u aprilu će objaviti svoj prvi CD. Album je snimljen u ljeto prošle godine kada je Sanel imao nepunih osamnaest godina.
Repertoar koji je Redžić, inače učenik završnog razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, u klasi profesora Predraga Stankovića, odabrao za svoj prvi album, svojom složenošću uveliko nadilazi okvire albuma kakav očekujemo od učenika srednje muzičke škole. Miroslav Tadić je govoreći o Sanelu i njegovoj izvedbi izjavio kako mladi gitarista „posjeduje talenat i muzičku zrelost rijetku za njegove godine“.
Magazin Jazzthetik, jedan od vodećih magazina na njemačkom govornom području, u svom posljednjem broju ocijenio je Sanela „gitaristom impresivnog umijeća“ osvrćući se na koncert održan u okviru Gramofon Showcasea 2006 koji je izdavačka kuća Gramofon organizirala prošle godine u cilju predstavljanja svojih izdanja i umjetnika novinarima iz Švicarske, Austrije, Njemačke i zemalja regije.

05.02.2007. | GRAMOFON U CDA
Gramofon će tokom marta organizirati sljedeći koncertni program u sali CDA:

10. mart - dZihan & Kamien
15. mart - Validna Legitimacija
24. mart - Bambi Molesters
31. mart - Niköll

01.02.2007. | Vuneny u CDA
U subotu 10. februara u sali CDA mostarski bend Vuneny održat će promotivni koncert povodom objavljivanja svog drugog studijskog albuma V2.
Ovaj je album potvrdio njihov poseban status na bh. i regionalnoj muzičkoj sceni, a njihovi brojni uspješni nastupi garancija su da će na promotivnom koncertu publika biti u prilici uživati u vanserijskom nastupu grupe Vuneny koji će se predstaviti u proširenom sastavu. Standardnu postavu grupe koju čine klavijaturista Andrijan Zovko, gitarista Nedim Ćišić i perkusionista Asmir Šabić, upotpunit će bubnjar Nedim Zlatar i basista Marko Jakovljević.

22.01.2007. | PROMOCIJA FESTIVALA BUDALA

15. februar u 22:00
MOSTAR
Klub Bridge

03. februar u 22:00
TUZLA
Dom mladih - Klub Palma

02. februar u 20:30
SARAJEVO
CDA

15.01.2007. | U PRODAJI FESTIVAL BUDALA
Festival budala, drugi album mostarske grupe Zoster, objavljen za izdavačku kuću Gramofon, može se naći u svim bolje snabdjevenim prodavnicama nosača zvuka u Mostaru, Sarajevu, Zenici, Tuzli i ostalim gradovima u BiH, kao i u Hrvatskoj. Festival budala i Zosterov prvi album Ojužilo moguće je kupiti i na Internetu.

>>

05.01.2007. | GRAMOFONOVA IZDANJA MEĐU NAJBOLJIM U 2006.
Prema magazinu Slobodna Bosna, albumi Dubnamite Dubioze kolektiva, Basheskijin 23/23 i Mesijanski sindrom Validne Legitimacije uvršteni su među najbolja bh. diskografska izdanja u 2006. godini. Ovaj je magazin iznenađenjem godine proglasio Nedima Zlatara (Basheskiju), a najvećim hitom u prošloj godini pjesmu Policija mostarskog Zostera.
Protekla godina je, prema magazinu Start, jedna od najboljih u historiji bh. muzike, a donijela je deset izvrsnih albuma. Dubnamite, 23/23 i Mesijanski sindrom uvršteni su u Top 10 albuma 2006. godine.

07.12.2006. | NASTAVAK TURNEJE DUBIOZE KOLEKTIVA
Nakon niza nastupa na ljetnim festivalima u Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Francuskoj, BiH i Hrvatskoj, Dubioza kolektiv završava veoma uspješnu koncertnu sezonu. Posljednji dio ovogodišnje turneje započeo je koncertom u klubu Pauk u Zagrebu, nakon čega su uslijedili nastupi Dubioze kolektiva na Kongresnom trgu u Ljubljani u povodu obilježavanja Dana borbe protiv AIDS-a, te u Slovenskoj Bistrici.
I ovog vikenda Dubioza nastavlja promovirati album Dubnamite objavljen u maju mjesecu za izdavačku kuću Gramofon. U okviru turneje kojom se promovira njihov drugi album, grupa je održala više od trideset koncerata. Ovog petka nastupit će u splitskom klubu Kocka, a dan poslije u Providurovoj palači u Zadru. Kraj mjeseca predviđen je za koncerte u Austriji. Do sada su potvrđeni nastupi u Beču, Aflenzu i Berg/Drau.
Dubioza će nastaviti promovirati Dubnamite i u 2007. godini. Za sada su dogovoreni nastupi u Ostravi i Pragu u Češkoj i u Briselu.

15.11.2006. | SNIMLJEN NOVI ALBUM ANSAMBLA UNDERGROUND
Ovih dana u Bauer studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj uspješno je završeno snimanje drugog albuma ansambla Underground.
Album pod nazivom Continuum producirao je Edin Zubčević, a bit će objavljen sljedeće godine za izdavačku kuću Gramofon koja je u maju ove godine objavila i prvi album Undergrounda. Ovaj ansambl predvodi kompozitor i bubnjar Dejan Terzić koji je rođen u Banjoj Luci, a već dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj. Osim Terzića grupu čine njemački gitarista Frank Moebus, te američki muzičari Chris Speed i Mark Helias.
U znamenitom studiju Bauer osnovanom 1948. godine snimali su brojni muzičari poput Keitha Jarretta, Milesa Davisa, Jana Garbareka, Luciana Pavarottija, Placida Dominga, Chicka Coreae, slavne evropske filharmonije i brojni simfonijski orkestri. Underground je u Bauer studiju snimio deset kompozicija – devet je autorsko djelo Dejana Terzića, a jedna je tradicionalna kompozicija u novom aranžmanu.

02.11.2006. | UNDERGROUND PREDSTAVLJEN U SARAJEVU
Prvog novembra u okviru 10. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2006 u Sarajevu premijerno je predstavljen ansambl Underground. Ansambl kojeg vodi bubnjar Dejan Terzić otvorio je ovogodišnji Jazz Fest i dobio odlične kritike publike i medija.

29.10.2006. | ZAVRŠENO SNIMANJE FESTIVALA BUDALA
Završeni su snimanje i miksanje novog Zosterovog albuma "Festival budala". Album bi trebao biti objavljen u decembru mjesecu, a sadržavat će 16 pjesama snimanih tokom ljeta u studiju MGKS u Sarajevu. Postprodukcija će biti urađena u studiju Masterhana u Sarajevu. Kao najavu albuma, poslušajte prvi singl Na kamenu.

01.10.2006. | PREMIJERA SPOTA RUŽIČASTA BIH
Spot Validne Legitimacije za pjesmu Ružičasta BiH premijerno će biti prikazan u emisiji Ču Džo AM Show na programu BHT1. Emisija je na programu u subotu 7. oktobra iza ponoći.

30.09.2006. | USKORO ALBUM SANELA REDŽIĆA
Sedamnaestogodišnji gitarista iz Tuzle Sanel Redžić uskoro će objaviti svoj prvi album za Gramofon.
Autori kompozicija koje će se naći na albumu su: Scarlatti, Mertz, Barrios, Asencio, Dyens, Domeniconi.
Više o Sanelu Redžiću, možete pronaći na linku artists.

15.09.2006. | GRAMOFON SHOWCASE 2006
Ovog vikenda u Sarajevu će biti organiziran Gramofon Showcase 2006 čiji će program u cilju promocije bosanskohercegovačkih diskografskih izdanja biti organiziran za domaće novinare i novinare iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Tako će tokom 22. i 23. septembra za novinare biti organizirani koncerti Emine Zečaj i mladog tuzlanskog gitariste Sanela Redžića, čiji će prvi album uskoro biti objavljen u produkciji Gramofona. Također će biti organiziran i okrugli sto na kojem će učestvovati domaći muzičari i strani i domaći novinari, a razgovarat će se o položaju novih autora i izvođača u medijima Bosne i Hercegovine i regije, kao i o zastupljenosti tradicionalne i savremene muzike u medijima. Osim prezentacije projekta Gramofon, bit će održane video projekcije o Validnoj Legitimaciji i predstavljanja video radova grupe Sikter.
Kao centralni koncertni događaj Gramofon Showcasea za subotu u 21.00 u sali CDA je planiran koncert sarajevskog elektronskog dvojca Basheskia i Edward EQ, te mostarskog Zostera.
>>

13.09.2006. | MOSTARSKI ZOSTER U BANJOJ LUCI, SARAJEVU I ZAGREBU
Kao najava novog albuma mostarskog Zostera ovih dana je objavljen prvi singl „Na kamenu“, a početkom sljedeće sedmice na radiostanicama se očekuje i pjesma „Ko je jamio“.
Obje pjesme će se naći na novom albumu Festival budala, koji će biti objavljen krajem oktobra u produkciji Gramofona. U međuvremenu, Zoster će 23. septembra održati koncert u CDA, na kojem će nastupiti i Basheskia + Edward EQ.
Dan ranije – 22. septembra, Zoster će održati koncert u Banjoj Luci (Muzički paviljon u parku Petar Kočić), a 28. septembra najavljen je koncert u zagrebačkom KSET-u.

01.08.2006. | ZOSTER U HRVATSKOJ I SLOVENIJI
Nakon koncerata održanih u Tuzli i Sarajevu, mostarska grupa Zoster ovog će vikenda održati tri nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji.
Prvi nastup bit će organiziran na hrvatskom festivalu Istria In Reggae, gdje će nastupiti 4. augusta, prvog dana festivala koji se organizira blizu mjesta Bale. Koncert u okviru slovenačkog Kopergrounda bit će održan u subotu 5. augusta što će biti drugi nastup Zostera u Sloveniji nakon učešća na Reggae Lakesplash Festivalu u Slovenj Gradecu. Već narednog dana, Zoster će nastupiti u Kaštel Starom u Hrvatskoj.
Po povratku sa hrvatsko-slovenske turneje, Zoster će nastupiti i u Goraždu na Festivalu prijateljstva.

31.07.2006. | DUBIOZA KOLEKTIV - TURNEJA DUBNAMITE
Dubioza kolektiv će na turneji Dubnamite koja je započela krajem maja izlaskom njihovog posljednjeg albuma, a trajat će do kraja septembra, održati preko 30 koncerata u Bosni i Hercegovini i Evropi. Do kraja jula održali su dvadeset nastupa, uključujući gostovanja na festivalima u Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, te odličan nastup na koncertu MTV EXIT 29. jula na Otvorenoj sceni Metalac u Sarajevu.
Listu nastupa pogledajte na linku koncerti

13.07.2006. | BASHESKIA PRVI NA TOP 100 BALKANMEDIJE
Basheskijin spot za pjesmu «Blablabla Bla» na prvom je mjestu liste stotinu najčešće traženih i emitiranih spotova u proteklih sedam dana na satelitskom kanalu Balkanmedia TV.
Na ovom najgledanijem muzičkom kanalu u regionu, na drugom mjestu spomenute liste nalazi se  također bosanskohercegovački bend – mostarski Zoster sa spotom za pjesmu «Policija», sa njihovog albuma OjužilO.
U samom vrhu Top 100 TV stanice Balkanmedia nalazi se i Sikter sa svoje dvije pjesme «My Music» i «Don't You Miss Me», te još jedan Basheskijin spot za pjesmu «1» sa maxi singlea «Postcard From Sunny Neighbourhood». Spomenute pjesme se već nekoliko mjeseci emitiraju u emisijama TV stanica Balkanmedia i MTV Adria, a zanimljivo je kako se većina ovih spotova ne može vidjeti na domaćim TV stanicama.

01.07.2006. | OBJAVLJEN UNDERGROUND
Novi projekat Dejana Terzića Underground objavljen je pod markicom Gramofona.
Ovaj vrsni bubnjar, porijeklom iz Banje Luke, od svoje treće godine živi i radi u Njemačkoj. Na projektu je okupio američkog saksofonistu Chrisa Speeda, basistu  Marka Heliasa i njemačkog gitaristu Franka Möbusa.
Više detalja o projektu: www.dejanterzic.com.

08.06.2006. | RUŽIČASTA BIH - novi singl Validne Legitimacije
Ružičasta BiH novi je singl sa albuma Mesijanski sindrom Validne Legitimacije, objavljenog krajem maja u produkciji izdavačke kuće Gramofon.
Kao poklon svim zainteresiranim, pred Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, Validna Legitimacija je na svojoj stranici www.validnalegitimacija.ba omogućila besplatan download pjesme Ružičasta BiH.

05.06.2006. | OBJAVLJEN DRUGI ALBUM DUBIOZE KOLEKTIVA
Od petog juna u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji u prodaji je novi album Dubioze kolektiva «Dubnamite», objavljen za izdavačku kuću Gramofon.
Na albumu se nalazi deset novih pjesama, snimljenih tokom prošle i ove godine, a gosti na albumu su grupa Defence i francuski umjetnik Niköll kojeg je sarajevska publika imala priliku upoznati prošle godine na muzičkom festivalu No-Nu  Mo-Fu.

01.06.2006. | OBJAVLJEN ALBUM VALIDNE LEGITIMACIJE
U prodaji je novi album Validne legitimacije pod nazivom Mesijanski sindrom.
Album objavljen u produkciji Gramofona drugi je CD ove grupe, a na njemu će se naći 18 kompozicija koje su nastajale u protekle tri godine. Grupa koju čine Džej Dej Kontejner – Elegancy, Dr. Iživljago i MC Ezop, na albumu je sarađivala sa Iscjeljiteljem Popovićem, Ćelavom sprEMAčicom, Grizzlyjem Adamsom, Lovcem Apolonijem, Nadrizubarom Zamoranom i brojnim drugim.
O Mesijanskom sindromu, Validnoj legitimaciji i njihovom muzičkom stilu psihonautika više možete saznati na zvaničnoj Internet stranici ove grupe: www.validnalegitimacija.ba.

30.05.2006. | NOVI VIDEO SPOT BASHESKIJE
Novi spot Basheskije ovih dana se prikazuje na TV stanicama.
Spot za pjesmu Blablabla Bla, urađen je za prvi singl sa Basheskijinog albuma pod nazivom 23/23. Spot je režirao Redžinald Šimek u produkciji Pro.be. Spot za pjesmu Blablabla Bla čitaoci Info magazina moći će pronaći na poklon DVD-u koji će biti objavljen uz novi broj magazina.

28.05.2006. | VALIDNA PROMOCIJA MESIJANSKOG SINDROMA
U petak 2. juna u 21.00 na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti bit će održana promocija novog albuma Validne Legitimacije.
Za promociju su članovi grupe Džej Dej Kontejner – Elegancy, Dr. Iživljago i MC Ezop priredili igrokaz u kojem će sudjelovati i saradnici na njihovom albumu: Iscjeljitelj Popović, Ćelava sprEMAčica, Grizzly Adams, Lav i Nadrizubar Zamorano. Više detalja o igrokazu možete saznati na www.validnalegitimacija.ba.

25.05.2006. | DOWNLOADIRAJTE NOVE PJESME DUBIOZE KOLEKTIVA
Kao najava novog albuma Dubioze kolektiva, na stranici dubioza.europronet.ba postavljen je početkom maja za besplatan download prvi singl sa novog albuma «Wasted Time» koji je u proteklih mjesec dana poslušalo više od 4.000 posjetilaca. Po objavljivanju Dubnamitea, na spomenutoj stranici postavljena je Internet nagradna igra Casino El Presidente u kojoj posjetioci mogu osvojiti besplatan download još dvije nove pjesme Dubioze kolektiva: Triple Head Monster i Dosta!
Pjesma Dosta! na kojoj je gost Frankie ne nalazi se na novom albumu Dubioze kolektiva već je prema odluci članova grupe «javno dobro» što znači da pjesma ne podliježe autorskim pravima i može se besplatno eksploatirati i koristiti bez dodatne naknade ili saglasnosti autora Dubioze kolektiva i izdavača kuće Gramofon.

17.05.2006. | DUBIOZA SNIMILA NOVI SPOT
Ovih dana sarajevsko-zenička grupa Dubioza kolektiv završila je snimanje spota za pjesmu Triple Head Monster sa njihovog novog albuma Dubnamite.  
Spot je sniman u sarajevskoj dvorani CDA u produkciji kuće Pro.ba, a uz učešće oko 150 fanova Dubioze kolektiva, grupe koja je po opštem mišljenju jedan od najznačajnijih mladih bendova u Bosni Hercegovini. Kao gost na snimanju učestvovao je i Mire iz tuzlanske grupe Defence koji je i gost u pjesmi.

01.04.2006. | DUBIOZA KOLEKTIV NAJAVLJUJE NOVI ALBUM
U ponedjeljak desetog aprila bit će objavljen novi single Dubioze kolektiva kao najava njihovog drugog albuma čije je objavljivanje planirano za početak maja mjeseca. Pjesma pod nazivom «Wasted Time» prvi je single sa albuma «Dubnamite», a na web stranici dubioza.europronet.ba bit će, u mp3 formatu, dostupna za besplatan download.

17.03.2006. | PROMOCIJA ALBUMA 23/23
Basheskia će se sarajevskoj publici predstaviti na koncertu na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti 31. marta ove godine.
Zajedno sa Edwardom EQ predstavit će pjesme sa svog prvjenca, kao i sa maxi singlea «Postcard From Sunny Neighbourhood» objavljenog krajem 2004. godine.
Nakon prošlogodišnjih nastupa u Sarajevu i na Arboresence Festivalu u francuskom Aix-en-Provenceu, ovaj će koncert u organizaciji Gramofona biti Basheskijin prvi ovogodišnji nastup u Bosni i Hercegovini.

22.02.2006. | Objavljen prvi album Basheskije
Gramofon je objavio prvi album Basheskije pod nazivom "23/23". Autor parodira različite pop i rock klišee, razvijajući vlastitu formu koju naziva "naivni pop", ne anticipirajući nijednu određenu publiku. Njegova muzička poruka namijenjena je svima. Pjesme sa albuma "23/23" govore o univerzalnim ljudskim vrijednostima u ljubavi, prijateljstvu, nedoumicama, ljubomori i zbunjenosti. Prvi single sa albuma "Blablabla bla" možete downloadirati ovdje.

25.01.2006. | "A Propos de Sarajevo" u Bangkoku
Dokumenatarni film "A Propos de Sarajevo" reditelja Harisa Pašovića pozvan je da učestvuje na Bangkok International Film Festivalu, koji će se održati od 17. do 27. februara ove godine. Na festivalu u Bangkoku bit će prikazano više od 150 igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, od velikih produkcija do ostvarenja neovisnih kuća.

10.01.2006. | Sikter nastupa na festivalu Eurosonic
Na festivalu Eurosonic koji se od 12. do 14. januara održava u holanskom gradu Gröningen, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Sikter.
Radi se o jednom od važnijih festivala te vrste u Evropi. Osim velikog broja posjetilaca, ovaj trodnevni događaj koji se održava u sklopu godišnjeg seminara muzičke industrije zemalja Beneluxa "Nordeslaag", posjećuju koncertni agenti, menadžeri i drugi sudionici u muzičkom biznisu. Na taj način stiču uvid u aktuelnu evropsku muzičku ponudu, te je festival mjesto dogovora i planiranja koncertnih i diskografskih aktivnosti. Zanimljivo je izdvojiti da je prošle godine na festivalu nastupila Dubioza kolektiv, a godinu dana ranije Adi Lukovac. Kada je u pitanju regija bivše Jugoslavije osim Bosne i Hercegovine svog predstavnika na festivalu ima još samo Slovenija.
Koncert Siktera planiran je za petak 13. januara u 20.00 u dvorani Muziekschool u Gröningenu.

05.01.2006. | Gramofonova izdanja obilježila prošlu godinu
Sumirajući rezultate postignute na muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini u toku protekle godine, domaći su magazini u svojim posljednjim izdanjima u 2005. proglašavali najbolje albume, bendove i izvođače u godini koja je prošla.
Tako je Slobodna Bosna dva Gramofonova izdanja: Sikterov album My Music i Zosterov album Ojužilo uvrstila među pet najboljih albuma objavljenih u zemlji u toku prošle godine, dok su Dani istakli Ojužilo kao jedan od tri debi albuma koji su obilježili lanjsku bh. muzičku scenu.
Dani su, ujedno Minority proglasili bendom 2005. godine u Bosni i Hercegovini, dok su u anketi magazina Start, muzičari i muzički stručnjaci album Ojužilo isticali jednim od najboljih domaćih albuma u 2005. godini.

21.12.2005. | Uskoro prvi album Basheskije
Krajem januara bit će objavljen prvi album Basheskije, pod nazivom 23/23.
Nakon maxi singlea «Postcard From Sunny Neighbourhood», objavljenog krajem 2004. godine, Basheskijin drugi CD sadržavat će jedanaest pjesama koje su nastajale u posljednje dvije godine.
Više detalja o albumu potražite na linku releases.

15.11.2005. | Gramofon objavljuje prvu kompilaciju
"Nepopularni singlovi" – naziv je prve kompilacije koju će početkom sljedeće godine objaviti Gramofon.
Na CD-u će se naći jedanaest pjesama muzičara koji su «nepopularni» po mišljenju muzičkih urednika javnih medija, odnosno, državnih radio i TV stanica, te se njihove pjesme bez obzira na zainteresiranost publike, ne mogu čuti u radio i TV programima u BiH. Kompilacija «Nepopularni singlovi» je nastala kao reakcija na nezainteresiranost domaćih medija za urbane muzičke trendove.
Kompilacija će sadržavati pjesme Siktera, Zostera, Dubioze kolektiva, Validne legitimacije, Skroza, Basheskije, Adija Lukovca, Vunenog i Edwarda EQ. Većina pjesama koje će se naći na kompilaciji, ranije nije objavljivana na nosačima zvuka.

22.08.2005. | Objavljen album Siktera "My Music"!

15.07.2005. | "Ojužilo" - prvi album Zostera
Početkom augusta na tržištu će se pojaviti prvi album mostarske grupe "Zoster".
Bend je nastao prije pet godina kao posljedica "pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini", objašnjavaju članovi "Zostera" naziv grupe dat po vrsti herpesa koji nastaje kao jedna od posljedica pada imuniteta.
U pokušaju da iskažu svoj stav, opredijelili su se za reggae smatrajući ga prikladanim za trusne zemlje poput naše, u kojoj je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Prvi single Zostera pod nazivom «Majko Jamajko» snimljen je 2003., demo album snimili su godinu dana kasnije i ne sluteći postali hit na lokalnim hercegovačkim radio stanicama.
Na njihovom prvom albumu pod nazivom "Ojužilo", koji će objaviti za izdavačku kuću Gramofon, naći će se dvanaest pjesama snimanih u studiju Baraka u posljednje tri godine. Tekstove za gotovo sve pjesme napisao je Mario Knezović, dok je aranžmane i muziku uradio Zoster. Grupu sačinjavaju Atila Aksoj (gitara, klavijature), Goran Rebac (bubnjevi, udaraljke, marimba), Mario Knezović (vokal, gitara), Dražen Planinić (bas) i Marko Jakovljević (bas, gitara). Na Zosterovom prvjencu gostuju i brojni mladi muzičari iz Mostara i drugih gradova BiH.

06.07.2005. | Objavljen prvi CD Minorityja
Gramofon je objavio svoj novi projekat – prvi CD grupe Minority. Minority sačinjavaju Adam Klemm (tenor saksofon), Dino Šukalo (gitare), Enes Seferović (kontrabas) i Amar Češljar (bubnjevi). Pjesme za CD "Ninja on the Roof" su snimane u septembru prošle godine u Sarajevu; sadrži jedanaest kompozicija, od čega pet autorskih članova grupe. Osim u CD shopovima, prvjenac Minorityja možete kupiti i u našem online shopu.

27.05.2005. | Kupite "Don't you miss me" u našem online shopu!

15.05.2005. | "Don't You Miss Me" - novi single Siktera
Izdavačka kuća Gramofon uskoro će objaviti maxi single sarajevskog benda Sikter. U narednih mjesec dana u prodaji će se naći CD pod nazivom Don't You Miss Me koji će na svojevrstan način najaviti njihov novi album čije je objavljivanje planirano za kraj juna. Maxi single Don't You Miss Me sadrži originalnu verziju naslovne pjesme, te tri remixa koja su uradili Edward EQ, Branski, te Basheskia & DJ Ahmaad. Spomenuti CD prodavat će se po promotivnoj cijeni od 8,00 KM, a osim u CD-shopovima moći će se naručiti putem web stranice www.gramofon.ba. Sljedeće sedmice bit će premijerno prikazan i spot za naslovnu pjesmu maxi singlea. Spot, urađen u produkciji Pro.be, bit će predstavljen u emisiji Kuhinja na BHT1, u četvrtak 19. maja. Članovi Siktera ovih dana završavaju svoj novi, treći po redu album na kojem će se naći jedanaest pjesama. Album pod nazivom My Music bit će objavljen 25. juna kada će u Sarajevu biti održan prvi promotivni koncert.

30.04.2005. | Objavljen prvi album ansambla Sonemus
Sonemus: Spatial Intersections novi je album koji je objavila izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva.
Riječ je o prvom CD-u ansambla SONEMUS, osnovanog 2001 godine s ciljem promocije savremene umjetničke muzike, odnosno, nove muzike. Na albumu se nalazi osam kompozicija Luciana Berija, Felixa Baumanna, Ališera Sijarića, Elliota Cartera, Briana Ferneyhougha i Darije Andovske. Od stalnih članova ansambla SONEMUS, na albumu sudjeluju Julija Gubaidullina na klaviru, Boris Previšić na flauti, Violeta Smajlović-Huart na violini i Vedran Tuce na klarinetu. Gosti ansambla na njihovom prvjencu su švicarski umjetnici: klarinetista Ernesto Molinari i čelistica Martina Schucan.
Ansambl SONEMUS ove je godine dobio Davorina za domete ostvarene na polju klasične muzike.

29.04.2005. | Dubiozi kolektivu dva Davorina
Na 4. dodjeli bosanskohercegovačke muzičke nagrade Davorin 2005, Dubioza Kolektiv je osvojila pobjedu u dvije kategorije.
Ova je bosanskohercegovačka grupa, koja je bila nominirana za jedanaest kategorija Davorina, uključujući i nominaciju za jednu od najznačajnijih kategorija – album godine, odnijela nacionalnu diskografsku nagradu u kategoriji najboljeg debi albuma godine i kategoriji za muzičku inovaciju, odnosno, drugačiji zvuk.
Članovi Dubioze Kolektiva nisu prisustvovali dodjeli nagrada u Zetri u četvrtak navečer jer se trenutno nalaze na svojoj prvoj slovenačkoj turneji.

25.03.2005. | CD-ovi gramofona dostupni i u Mercatoru
Od 31. marta izdanja Gramofona moći će se kupiti i u tržnim centrima Mercator u Sarajevu i Tuzli. U Mercatorovim prodavnicama moći će se naći izdanja Gramofona, ali i izdavačkih kuća čiji je Gramofon ekskluzivni distributer za Bosnu i Hercegovinu (ECM Records, ACT, Enja Records, Doublemoon, Pi Recordings). Izdanja Gramofona i spomenutih izdavačkih kuća sada se mogu kupiti u tri grada: Sarajevu, Mostaru i Tuzli na ukupno osam prodajnih mjesta.

06.03.2005. | Treći no limit: www.dubioza.org - najbolja stranica!
Na Trećem No Limit Advertising Festivalu u Sarajevu, web stranica Dubioze Kolektiva proglašena je najboljim radom u kategoriji web dizajna.
Posjetite stranicu www.dubioza.org čiji je autor Vedran Mujagić.

25.02.2005. | U prodaji izdanja PI Recordingsa
Već dvije godine Gramofon je ekskluzivni distributer izdanja ECM-a, Enja Recordsa i ACT-a, a od početka godine distribuira i izdanja američke izdavačke kuće Pi Recordings.
Ova nezavisna etiketa sa sjedištem u New Yorku objavljuje inovativne uratke sa snažnim autorskim pečatom, a katalog Pi Recordingsa sadrži imena autora poput Roscoea Mitchella, Henryja Threadgilla, Wadade Leo Smitha, Rudresha Mahanthappa...
Ukoliko ste zainteresirani za kupovinu izdanja Pi Recordingsa, molimo vas da nas kontaktirate.
Više informacija o izdanjima: www.pirecordings.com

10.02.2005. | Davorin 2005: gramofonovim izdanjima 13 nominacija
DAVORIN 2005: GRAMOFONOVIM IZDANJIMA 13 NOMINACIJA
Dubioza Kolektiv i Basheskia čija je izdanja prošle godine objavila izdavačka kuća Gramofon, imaju ukupno 13 nominacija za 4. dodjelu bosanskohercegovačke muzičke nagrade Davorin 2005.
Nakon što je završen prvi krug glasanja, u kojem su glasači iz cijele BiH među ponuđenim prijedlozima izabrali po 5 nominacija u svim kategorijama, Dubioza Kolektiv se sa jedanaest nominacija, našla na drugom mjestu po ukupnom broju nominacija. Tako je ovaj bend koji iza sebe već ima dva diskografska izdanja, između ostalog, nominiran u jednoj od najznačajnijih kategorija Davorina – kategoriji za album godine, a nominirani su i za rock/urbani/klupski album, pjesmu i izvođača godine.
Spot za pjesmu Ovo je zatvor Dubioze Kolektiva nominiran je za najbolji video uradak u kategoriji rock/urbane muzike, dok je pjesma Keep Burning snimljena sa Mushom iz Fun-Da-Mentala predložena za najuspješniju međunarodnu muzičku saradnju.
Adisa Zvekić, članica Dubioze, našla se među pet nominiranih za najbolju žensku izvedbu u 2004. godini, dok su Brano Jakubović i Almir Hasanbegović nominirani za najbolji muzički aranžman albuma Dubioze Kolektiva. Za likovno oblikovanje ovog albuma za Davorina je predložen Vedran Mujagić.
Dubioza Kolektiv je i u užem izboru za debitantski album godine, te muzičku inovaciju – drugačiji zvuk. U ove dvije kategorije nominiran je i Basheskia za maxi single Postcard From Sunny Neighbourhood.

20.01.2005. | U prodaji cd Marimanga Trio & Bojan Zulfikarpašić!

12.01.2005. | Gramofon online shop od 25. Januara

28.12.2004. | A Propos de Sarajevo
Pogledajte foršpan (Fabrika).

25.12.2004. | Uskoro u prodaji: Marimanga Trio & Bojan Zulfikarpašić
Kao posljednje CD izdanje Gramofona u ovoj godini, uskoro će se u prodaji naći album "Marimanga Trio & Bojan Zulfikarpašić".
Ovo je drugi album kosovsko-bosanskog trija, nakon CD-a Adventure Has Just Begun koji je prije četiri godine objavio Jazz Fest Records. Triju kojeg sačinjavaju Armend Xhaferi, Enes Seferović i Bajram Istrefi na albumu se, kao gost, pridružuje pijanista Bojan Zulfikarpašić.
CD na kojem će se naći devet traka snimljenih u junu 2001. godine, šesto je izdanje Gramofona, a bit će objavljeno u okviru edicije Novi Gramofon.

14.12.2004. | "Open Wide" - od danas u prodaji!
Od utorka 14. decembra u prodaji je drugi CD Dubioze kolektiva - maxi single "Open Wide".
Preporučena cijena: 10 KM.

19.11.2004. | Koncert dubioze kolektiva u Sarajevu
Koncertna promocija maxi singlea "Open Wide" održat će se u klubu Sloga.
Subota 18.12.2004 u 20.30.
Cijena ulaznice: 5 KM.

16.11.2004. | Basheskia u cd shopovima!
Od srijede 17. novembra u prodaji je maxi single "Basheskia: Postcard From Sunny Neighbourhood". Preporučena cijena: 10 KM.

10.11.2004. | Gramofon distributer Doublemoona za BiH
Od početka novembra Gramofon je zvanični distributer izdanja turske izdavačke kuće Doublemoon iz Istanbula. Narednih dana u CD shopovima bit će distribuirani CD-ovi iz kataloga Doublemoona, a za eventualne narudžbe, možete se obratiti i direktno distributeru.

01.11.2004. | Uskoro DVD "A Propos de Sarajevo"
Gramofon će krajem godine objaviti svoje prvo DVD izdanje – "A propos de Sarajevo". Dokumentarni film reditelja Harisa Pašovića snimljen prošle godine u vrijeme 7. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sraajevo 2003. donosi priču o Sarajevu i festivalu koji je u svojoj historiji predstavio u Sarajevu neke od najznačajnijih predstavnike evropske i svjetske muzičke scene. DVD "A propos de Sarajevo" će biti objavljen u koprodukciji sa producentskom kućom Space Production.

20.10.2004. | Novi spot Dubioze kolektiva
Članovi Dubioze Kolektiva privode kraju snimanje spota za novu pjesmu "Ovo je zatvor", prvu pjesmu ove bh. grupe snimljenu na bosanskom jeziku. Pjesma se ne nalazi na materijalu koji će uskoro biti objavljen od strane izdavačke kuće Gramofon, a kako članovi grupe ističu, "Ovo je zatvor" sadrži i sample uzet sa TV dnevnika. Spot je rađen u produkciji Fabrike, a na TV stanicama će se moći pogledati od kraja oktobra.

12.09.2004. | U pripremi maxi single Dubioze kolektiva
Nakon uspješnog prvjenca, Dubioza Kolektiv uskoro će objaviti maxi single pod nazivom Open Wide. Na CD-u će se naći remixi singlova objavljenih na njihovom prvom albumu, te dvije trake nastale kao rezultat saradnje sa britanskim pjesnikom Benjaminom Zephaniahom i Mushom ( Fun - Da - Mental ). Izdavač CD-a je Gramofon, a datum objavljivanja je 21. novembar.

25.08.2004. | Uskoro novo izdanje gramofona: Basheskia
"Basheskia: Postcard From Sunny Neighbourhood" naziv je novog projekta koji će ove jeseni objaviti Gramofon kao svoje treće diskografsko izdanje. Riječ je o maxi singleu mladog bh. autora Nedima Zlatara koji će biti objavljen u okviru edicije Novi Gramofon. Na albumu gostuje nekoliko mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, a više informacija bit će objavljeno početkom novembra.

19.05.2004. | Uskoro koncert Dubioze kolektiva!
Prvi nastup članova Dubioze Kolektiva u Sarajevu održat će se u u subotu 5. juna u prostorijama CDA. Početak koncerta je u 20:30. Cijena ulaznice: 7 KM. Ulaznice će biti u prodaji dva sata prije početka koncerta.

30.03.2004. | U prodaji CD Dubioze kolektiva
Od srijede 31. marta u prodaji je prvi CD Dubioze Kolektiva. CD se može kupiti u Sarajevu, u CD shopovima Magaza i Buybook i Mostaru, u CD shopu Nirvana. Izdavač je želio CD učiniti dostupnim mlađoj publici, te je u saradnji sa CD shopovima u kojima se prodaje Dubiozin prvjenac dogovorena maloprodajna cijena od 15 KM.

25.02.2004. | Gramofonova izdanja nominirana za Davorina
Meðu nominiranim za godišnju muzièku nagradu Davorin 2004 su i muzièari koji su svoje posljednje albume objavili za diskografsku kuæu Gramofon - Adi Lukovac i Emina Zeèaj, kao i Dubioza Kolektiv èiji prvi album u izdanju ove kuæe treba uskoro biti objavljen.
>>

10.02.2004. | Posjetite site Dubioze kolektiva!
Od danas možete posjetiti Internet stranice banda Dubioza Kolektiv. Osim što posjetioci sitea www.dubioza.org mogu saznati ko su članovi ovog mladog bosanskohercegovačkog banda i čime su se do sada bavili, na stranicama Dubioze pronaći ćete previewe svih pjesama koje će se naći na njihovom prvjencu. Na stranicama također možete pronaći i tekstove pjesama Dubioza Kolektiva, ali i downloadovati spot za prvi singl "Bring The System Down". Podsjećamo, album "Dubioza Kolektiv" u prodaji će se naći krajem februara, a objavit će ga izdavačka kuća Gramofon.

21.01.2004. | Snimljen prvi spot Dubioze
Prvi spot Dubioze ovih dana premijerno se prikazuje na tv stanicama u Bosni i Hercegovini. Spot za pjesmu "Bring The System Down" rađen je u produkciji Last Minute Productiona, a u režiji Redžinalda Šimeka. Spot možete pogledati i na našim stranicama www.dubioza.org.

26.12.2003. | Prvi single u mp3 formatu
Od ove sedmice na valovima sarajevskih radio stanica mogu se čuti dva singla Dubioze. Prvi "Bring The System Down (CTRL+ALT+DEL)" i drugi "Prisoner" naći će se na prvom albumu banda koji će sljedeće godine objaviti izdavačka kuća Gramofon. Naziv albuma i tačan datum njegovog objavljivanja, bit će objavljeni krajem januara sljedeće godine. Do tada, prvi single Dubioza kolektiva, možete naći na stranicama Sarajevo-X.com.
Download here

Izdanja

GCD1026
Corona
Corona
GCD1025
Božo Vrećo
Moj sevdah
GCD1024
Halka
O ljubavi
GCD1023
Zoster
Srce uzavrelo
GCD1022
Halka
Halka
GCD1021
Zoster
Imači kada
GCD4001
Burhan Šaban
Tebe trebam
GCD1020
Validna Legitimacija
para-svega+para=hvala lijepo
PGCD2301
Basheskia&Edward EQ
Can I Play with Your Memories?
GCD1019
Damir Imamović
Damir Imamović
GCD1018
Amira
Live
GCD1017
Amira Medunjanin & Merima Ključo
Zumra
GCD2002
Zečaj Emina
Zečaj Emina
GCD1016
Underground
Continuum
GCD1002
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv
GDVD9002
Sikter
My Documents
GCD3002
Redžić Sanel
Redžić Sanel
GCD1010
Različiti autori
Nepopularni singlovi
GCD1015
Zoster
Festival budala
GCD1014
Validna Legitimacija
Mesijanski sindrom
GCD1013
Terzić Dejan
Underground
GCD1012
Dubioza kolektiv
Dubnamite
GCD1011
Basheskia
23/23
GCD1009
Sikter
My Music
GCD1008
Zoster
Ojužilo
GCD1007
Sikter
Don t You Miss Me (EP)
GCD1006
Minority
Ninja On The Roof
GCD3001
Sonemus
Spatial Intersections
GCD1005
Marimanga Trio
Marimanga Trio
GDVD9001
Pašović Haris
A propos de Sarajevo
GCD1004
Dubioza kolektiv
Open Wide (EP)
GCD1003
Basheskia
Postcard From Sunny Neighbourhood (EP)
GCD1002
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv
GCD2001
Zečaj Emina
Traditional Bosnian Songs
GCD1001
Lukovac Adi
Remake