GRAMOFON SHOWCASE 2006
Ovog vikenda u Sarajevu će biti organiziran Gramofon Showcase 2006 čiji će program u cilju promocije bosanskohercegovačkih diskografskih izdanja biti organiziran za domaće novinare i novinare iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Tako će tokom 22. i 23. septembra za novinare biti organizirani koncerti Emine Zečaj i mladog tuzlanskog gitariste Sanela Redžića, čiji će prvi album uskoro biti objavljen u produkciji Gramofona. Također će biti organiziran i okrugli sto na kojem će učestvovati domaći muzičari i strani i domaći novinari, a razgovarat će se o položaju novih autora i izvođača u medijima Bosne i Hercegovine i regije, kao i o zastupljenosti tradicionalne i savremene muzike u medijima. Osim prezentacije projekta Gramofon, bit će održane video projekcije o Validnoj Legitimaciji i predstavljanja video radova grupe Sikter.
Kao centralni koncertni događaj Gramofon Showcasea za subotu u 21.00 u sali CDA je planiran koncert sarajevskog elektronskog dvojca Basheskia i Edward EQ, te mostarskog Zostera.

„Cilj ovog događaja je na lokalnom nivou skrenuti pažnju na aktuelna dešavanja na muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini, te upoznati zainteresirane novinare iz inozemstva sa izdanjima Gramofona“, kaže Edin Zubčević i dodaje kako su „aktivnosti Gramofona u protekle tri godine rezultirale stvaranjem specifične muzičke zajednice čije su aktivnosti nedovoljno prezentirane u medijima, između ostalog i usljed nepostojanja jasne uređivačke politike u većini medija u BiH, kada je o domaćoj muzici riječ. Na taj se način stvara pogrešan dojam da je ono što se trenutno dešava na bh. muzičkoj sceni manje važno nego što zaista jeste.“
Gramofonove projekte je na trogodišnjem nivou podržao Švicarski kulturni program, zajednički program Švicarskog savjeta za kulturu Pro Helvetia i Švicarske agencije za razvoj i saradnju.