OBJAVLJEN ALBUM ZUMRA
Album Merime Ključo i Amire Medunjanin objavljen je u ponedjeljak šestog aprila.

Sarajevska publika je ovaj duet imala priliku čuti u okviru prošlogodišnjeg Jazz Festa kada je Merima Ključo gostovala na koncertu Amire Medunjanin održanom u okviru programa Next Generation 12. Jazz Festa. Ovaj duet tada je izveo nekoliko kompozicija sa albuma Zumra i izazvao opšte oduševljenje.
 
Na albumu Zumra nalazi se 14 tradicionalnih pjesama sa područja Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, uključujući i pjesmu Alekse Šantića "Kradem ti se u večeri" koja otvara album. Album je snimljen u periodu april - juni 2008. godine u CMP studiju u Zerkallu u Njemačkoj. Materijal za album Zumra snimio je i miksao Walter Quintus. Mastering je rađen u njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu, a album je producirala Merima Ključo koja potpisuje i aranžmane za sve pjesme objavljene na ovom albumu. Dizajn omota albuma uradila je Ajna Zlatar iz agencije Communis.
 
Merima Ključo je završila odsjek harmonike na muzičkom konzervatoriju u Rotterdamu, a usavršavanje je nastavila u Bremenu gdje je i magistrirala harmoniku. Kao solista i član različitih ansambala nastupala je u koncertnim dvoranama Sjeverne Amerike, Evrope i Australije.
 
Album se može kupiti u svim bolje snabdjevenim CD shopovima u Bosni i Hercegovini.

U nastavku dio osvrta Đorđa Matića.

"Od brojnih i međusobno različitih pristupa kojima se proteklih godina na suvremen način obrađivala i interpretirala naša tradicionalna muzika, Amira Medunjanin i Merima Ključo, na albumu Zumra izabrale su dosad vjerojatno najradikalniji.
 
I ranije su se događale kombinacije tradicionala i moderne – pošto se o tome ovdje radi, naime – spoja narodne i popularne, zabavne, pa sve do takozvane ‘ozbiljne’ suvremene muzike, ali raspon i jasnoća suprotnosti između dva stila, čini se, nikad nije bio ovako velik. Od prvoga što slusalac čuje: kontrasta ljupkosti i melodioznosti pjevačkog glasa Amire Medunjanin spram avangardističkog harmonikaškog, često disonantnog ataka Merime Ključo. Za nesviknuto uho to je iznenađujući zvuk, ali ako slušalac naviknut na plivanje sigurnijim vodama, na konvencionalnije interpretacije, učini onaj potrebni, važni korak i prepusti se neuobičajenom, “korist” i zadovoljstvo koji će izvući iz toga bit će zasigurno višestruki."