Brian Eno dolazi u Sarajevo

Od 13. juna do 29. augusta u Historijskom muzeju u Sarajevu bit će predstavljena multimedijalna instalacija 77 Million Paintings čiji je autor Brian Eno.

Brojna muzička ostvarenja od sedamdestih godina naovamo, muzičke saradnje i samostalni albumi, učinili su da je Eno u javnosti poznatiji kao muzičar i producent nego kao vizuelni umjetnik iako su njegovi vizuelni radovi možda i brojniji od albuma koje je snimio.

Audio-vizuelna instalacija 77 Million Paintings koja će biti izložena u Sarajevu, posebno je osmišljena za prostor Historijskog muzeja, a prvi put je predstavljena u Tokiju prije 12 godina. U međuvremenu je izlagana u više od 30 izložbenih prostora širom svijeta kao i na Venecijanskom bijenalu.

Brian Eno autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv predstavlja mogući broj različitih kombinacija sadržaja koji generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom i agencijom Gramofon.