CORONA NASTUPA U VAREŠU

U subotu 18. aprila u Crkvi svetog Mihovila u Varešu nastupa Ženski vokalni ansambl Corona.

Koncertom koji organizira agencija Gramofon iz Sarajeva u saradnji sa Bosnom Srebrenom i Župom sv. Mihovila Arkanđela u Varešu, bit će ozvaničen početak saradnje izdavačke kuće Gramofon sa ansamblom Corona koji njeguje tradicionalnu vokalnu muziku Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bugarske, a uz klasični horski repertoar izvodi i obrade šlagera u višeglasju.

“Sretna sam što ovim koncertom zvanično počinje naša saradnja sa sarajevskim Gramofonom. Proteklih mjeseci smo u saradnji sa producentom Edinom Zubčevićem pripremale repertoar i uradile nekoliko probnih snimanja u okviru priprema za snimanje našeg prvog albuma, i upravo taj repertoar ćemo izvesti za publiku u Varešu”, kazala je Tijana Vignjević, voditeljica ansambla.

Ćlanice Corone do sada su nastupale u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Tunisu i zemljama regiona. Iza njih su brojna priznanja i nagrade, između ostalih i za “najbolje izvođenje djela starog majstora (renesansa)” na takmičenju Seghizzi u italijanskoj Goriziji, 2013. godine, kada su osvojile tri brončane i jednu zlatnu medalju, takmičeći se u ukupno pet kategorija.

Ansambl Corona osnovao je Slobodan Dodo Kovačević, dugogodišnji član i vođa muškog vokalnog ansambla Prijatelji, sada već davne 1992. godine. Corona već 23 godine djeluje kao sekcija AKCUS-a Seljo kroz koju je prošlo više od 40 članica. Danas Coronu čine: Darja Softić-Kadenić, Esma Sulejmanagić, Ajla Smajlović, Adelita Kadić, Vanesa Poturović, Dunja Kazić, Anida Isanović i Tijana Vignjević.

Koncert u Crkvi sv. Mihovila u Varešu počinje u 19.00, a ulaz je besplatan.