Novi bend i novi album Vladimira Mićkovića i Adisa Sirbubala

Bend VLADIMIR osnovali su krajem prošle godine Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo, a već u martu u produkciji Gramofona iz Sarajeva snimili su album istoimenog naslova – Vladimir.

Uz vokalistu Mićkovića i akordionistu Sirbubala, ritam sekciju benda čine kontrabasista Dinko Šimunović i perkusionista Anes Beglerbegović, a za snimanje albuma bili su angažovani različiti gostujući muzičari iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, poput Josepha Tawadrosa koji svira arapsku lutnju, Mehe Radoovića na klarinetu i neju, Mustafe Behmena na gitari i buzukiju te Vedrana Čička na mandolini, dok su prateće vokale pjevali Mario Zovko, Ivo Jurić i Dado Šarić.

Album je za Gramofon producirao Edin Zubčević koji je, u martu u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, i snimio album, dok je dodatna snimanja radio Sirbubalo u Sarajevu. Miks i mastering je uradio Johannes Wohlleben u njemačkom studiju Bauer u Ludwigsburgu. Naslovnicu albuma je dizajnirala Ajna Zlatar a naslovnu fotografiju je snimio Dženat Dreković.

Vladimir Mićković, istraživač je i sakupljač tradicionalnog repertoara koji iza sebe ima nekoliko diskografskih izdanja – Arkul, Kalafat, Haver… dok je Sirbubalo multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer koji je ove godine već objavio dva albuma za Gramofon – klavirski solo album nastupa na Jazz Festu i duet sa Zaninom Berbićem.

Mićković je odabrao repertoar albuma Vladimir a Sirbubalo je napisao aranžmane za sefardske pjesme koje su tokom vremena i tokom putovanja od Andaluzije do Balkana doživjele brojne transformacije. Pjesme izabrane za njihov prvjenac već decenijama se pjevaju u Mostaru, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Bitoli i Solunu, a nastale su prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Većina pjesama su tradicionalne. Tri pjesme u repertoaru benda VLADIMIR je napisala Flory Jagoda.

Na YouTubeu su već dostupne četiri pjesme sa ovog sjajnog albuma koji će biti objavljen narednog mjeseca.