Uskoro solo album Zanina Berbića

Uskoro će biti objavljen solo album Zanina Berbića, bosanskohercegovačkog pjevača, multiinstrumentaliste, etnomuzikologa i posvećenog istraživača muzike koji je za svoj prvi samostalni album odabrao rijetko snimane i izvođene sevdalinke koje pjeva kucajući uz saz.

Album „Zanin“ je realiziran u okviru pratećih programa ovogodišnjeg 25. Jazz Fest Sarajeva čiji je glavni program otkazan, pa će shodno tome 25 godina Jazz Festa biti obilježeno objavljivanjem box seta koji Jazz Fest realizira u koprodukciji sa izdavačkom kućom Gramofon. Box set će činiti četiri albuma odnosno četiri programa koja su trebala biti predstavljena uživo na ovogodišnjem Jazz Festu, a riječ je o bh. muzičarima i projektima koji promoviraju muzičko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Berbićev solo album čini 14 sevdalinki snimljenih u maju u Mostaru, u muzičkom centru Pavarotti. Naslovnu fotografiju za album snimio je Dženat Dreković a dizajn albuma radila je Ajna Zlatar. Album „Zanin“ je snimio i producirao Edin Zubčević dok su miks i mastering rađeni u Studiju Bauer u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

“Sretan sam jer albumi sa sazlijskim pjesmama ne izlaze toliko često. A posebno mi je drago što je album snimljen i nastao u produkciji izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva koji je još prije 17 godina objavio album Emine Zečaj u pratnji Mehmeda Gribajčevića ali i niz drugih važnih albuma kada je riječ o sevdalinci i drugim muzikama“, kaže Zanin Berbić i dodaje: „Ovo izdanje je naš prilog tradiciji ne samo u smislu njene daljnje popularizacije već i nove interpretacije koja je utemeljena na tradiciji a usmjerena prema novim horizontima.”

Berbićev album je drugi od četiri planirana albuma. Nakon albuma „Vladimir“ posvećenog sefardskoj muzici i objavljenog u septembru, i solo albuma Zanina Berbića, planirana su i još dva albuma – duet Zanina Berbića i Adisa Sirbubala i klavirski solo Adisa Sirbubala. Solo album Zanina Berbića kao i duet Berbić/Sirbubalo snimljeni su u Mostaru, u muzičkom centru Pavarotti, dok je Sirbubalov solo album snimljen ovog ljeta u Ljubljani, u Cankarjevom domu.

Box set „25th anniversary Jazz Fest Sarajevo“ će biti objavljen u limitiranom izdanju od 250 primjeraka a sadržavat će i prateću knjižicu. Svi albumi će biti dostupni u digitalnom formatu na streaming platformama.

Repertoar albuma Zanina Berbića:

1. Drino vodo, što se kuneš krivo
2. Po Vakufu tri telala viču
3. Kadiraga Bišćanine
4. U Gradačcu, gradu bijelome
5. Ja prošetah Rahićkim sokakom
6. Što su tako Sarajevke, bijele rumene
7. Moj fesiću na Bosni pašiću
8. Kara majka šećer Salih-agu
9. Beg Ali-beg ićindiju klanja
10. Hajde kući Šemso, Smail-beg te zove
11. Koliko je polje pod Ipekom
12. Mogu l’ Hanko noćiti
13. Što no veli zlatna hamajlija
14. Kad se Ibro iz Stambola vrati