Vladimir – objavljen album i prvi video

Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo osnovali su prošle godine bend VLADIMIR koji je u svega nekoliko mjeseci pripremio repertoar i snimio album tradicionalnih sefardskih pjesama koje su nastajale i generacijama se pjevale od Sarajeva, Mostara, Splita, Dubrovnika, Bitole i Soluna.

Album sa devet pjesama, realiziran u produkciji sarajevskog Gramofona, producirao je Edin Zubčević a za pjesmu Rikordus Di Mi Nona nedavno je urađen i video spot. Kadrovi su snimljeni u Sarajevu, na Jevrejskom groblju i u Starom jevrejskom hramu. Autor spota je Enes Zlatar. Ansambl uz Mićkovića i Sirbubala čini ritam sekcija – Dinko Šimunović i Anes Beglerbegović. Na albumu su gostovali Joseph Tawadros, Mustafa Behmen, Meho Radoović, Vedran Čičak, a prateće vokale pjevali su Mario Zovko, Ivo Jurić i Dado Šarić.

Pjesmu Rikordus Di Mi Nona, muziku i tekst, napisala je Flory Jagoda, čuvena američka kantautorica rođena u Sarajevu a odrastala u Vlasenici. Flory je autorica brojnih sefardskih pjesama koje su postale svojevrsni klasici, a početkom godine preminula je u Sjedinjenim Državama gdje je živjela i stvarala. Ova je pjesma na prvom albumu benda VLADIMIR omaž velikoj umjetnici i njenom radu na promociji sefardske i bh. tradicionalne muzike.

VLADIMIR će narednog utorka imati svjetsku premijeru u okviru festivala Druga Godba u Ljubljani. Koncert će biti održan u Cankarjevom domu, u Klubu CD, a bendu će se pridružiti gitarista Elvis Sivčević i perkusionista Davor Maraus kao i slovenski vokalisti Metod Banko (bas), Uroš Buh (tenor) i Tilen Udovič (bariton).